30 Απρ 2008

Στο πεκίνο στα πλαίσια των ολυμπιακών αγώνων την ώρα που οι αθλητές θα διεκδικούν τα μετάλλια θα τεθούν σε λειτουργία 700 HDTV-κάμερες. Γύρω στα 70 οχήματα HDTV- μεταδόσεων πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή των τηλεοπτικών σημάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Συνολικά μετά από πληροφορίες του διαδικτυακού ιστότοπου "German China Org"θα παραχθεί τηλεοπτικό υλικό περίπου 3.800 ωρών σε HDTV-φορμάτ. Αποτελεί δε τούτο μοναδικό γεγονός φυσικά στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων.

Η 29.ολυμπιάδα ξεκινά στις 8. Αυγούστου και λήγει στις 24 του αυτού μηνός. Για πρώτη φορά ο πολυσήμαντος και πανανθρώπινος αυτός αρχαιο-ελληνικός θεσμός λαμβάνει χώρα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.Οι καλύτεροι αθλητές απ'όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στα Ολυμπιακά αθλήματα ,με προεξάρχοντα σκοπό τη "μέθεξι" και μετάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Πηγές ενημέρωσης: news.hdplustv.de & www.digitalfernsehen.de


28 Απρ 2008

Πάσχα Ελλήνων στη Λατινική και Κεντρική Αμερική Ανάσταση στην ξενιτιά.

Χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, οι Έλληνες της διασποράς στην Κεντρική και Λατινική Αμερική ανάβουν αυτές τις μέρες το δικό τους κερί.
Άλλοι στις ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες, άλλοι σε ορθόδοξους ναούς των Ρώσων και οι περισσότεροι στο σπίτι τους, περιμένοντας ένα τηλέφωνο από τους δικούς τους από την Ελλάδα, να τους ευχηθούν "Χριστός Ανέστη". Η Μεγάλη Εβδομάδα για την πλειοψηφία των ξενιτεμένων Ελλήνων είναι και μια βδομάδα δοκιμασίας και νοσταλγίας της πατρίδας. Είναι οι μέρες που θυμούνται το Πάσχα στο χωριό, με τους συγγενείς τους, τους φίλους, με την κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια που βίωσαν κάποτε στην Ελλάδα τούτες τις μέρες των Παθών. Όσοι Έλληνες ζουν σε με μεγάλες κοινότητες όπως στο Μπουένος Αϊρες στην Αργεντινή, το Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη, το Σάο Πάολο στη Βραζιλία, τον Παναμά, το Μεξικό, είναι από τους τυχερούς καθώς εκεί υπάρχουν εκκλησίες και ιερείς. Δυσκολότερο είναι για τις μικρές κοινότητες, όπως στην πιο μακρινή από την πατρίδα ελληνική κοινότητα, κάπου στην Παταγονία της Αργεντινής, στο Κομοντόρο Ριβαντάβια.
Οι Έλληνες του Κομοντόρο Ριβαντάβια έχτισαν πριν χρόνια μια μικρή εκκλησία. Μέχρι σήμερα ίσως να έχουν βίωσαν μόνο δύο λειτουργίες με ιερέα. Κάθε Μεγάλη Εβδομάδα οι λειτουργίες γίνονται στα βουβά. Απλά ανάβουν ένα κερί.
Πριν πέντε χρόνια οι νέοι είδαν από μια βιντεοκασέτα της τότε ΕΤ 2 πως γίνεται η περιφορά του επιταφίου. Έφτιαξαν έναν δικό τους επιτάφιο και έκαναν την περιφορά στους δρόμους της μικρής πόλης. Φέτος θα μαζευτούν και πάλι στην εκκλησία και θα περιμένουν σιωπηλά μέχρι τις δώδεκα για να ευχηθούν όλοι μαζί το "Χριστός Ανέστη". Έχουν στην τσέπη τους από ένα αυγό, μόνο που δεν είναι βαμμένο γιατί σε αυτή τη γωνία του κόσμου δεν υπάρχουν τέτοιες βαφές.
Στο Μπουένος Aϊρες οι γειτονιές γύρω από τις ελληνικές εκκλησίες ξαφνικά αποκτούν ζωή. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η κίνηση στους γύρω δρόμους θυμίζει Ελλάδα. Κόσμος πηγαίνει και έρχεται, ακούς μόνο ελληνικά, πολλοί μιλάνε δυνατά, γέλια, φιλιά, αγκαλιές. Διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ (κάτι που δεν θα συναντήσεις ποτέ στο Μπουένος Αιρες), αυτοκίνητα που διακριτικά κάπου έχουν την ελληνική σημαία. Τρεις γενιές Ελλήνων. Την Ανάσταση είναι όλοι στις εκκλησίες. Ασφυκτικά γεμάτες. Το κόκκινο αυγό, η λαμπάδα, οι καμπάνες με τον ήχο τους ορθώνουν το ανάστημά τους ανάμεσα στις πολυκατοικίες και ξυπνούν στη μέση της νύχτας τους ανύποπτους Αργεντινούς. Ζεστή ατμόσφαιρα. Όλοι μια οικογένεια. Eλληνική φαμίλια. Στο νοτιότερο άκρο της Χιλής, μια οικογένεια Κυπρίων ζει το δικό της Πάσχα. Όλοι μαζί στο σπίτι. "Δεν έχουμε εκκλησία εδώ και αναγκαστικά κάνουμε Πάσχα με τους καθολικούς όταν συμπέσει. Φέτος όμως μόνο το τηλεφώνημα της μητέρας μου στις 12 το βράδυ, θα φέρει την Ανάσταση στο σπίτι. Είναι μια ξεχωριστή ώρα για μας", δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Ελένη Βαρνάβα που ζει στο Πούντο Αρένας. Στην Παραγουάη οι επτά ελληνικές οικογένειες πηγαίνουν στη Ρωσική εκκλησία. "Δεν υπάρχει ελληνικός ναός στην Ασουνσιόν. Στις μεγάλες γιορτές μαζευόμαστε μαζί με τους Ρώσους. Δεν καταλαβαίνουμε τι λένε, αλλά νιώθουμε τόσο κοντά σε αυτά που οι γονείς μας έλεγαν από την πατρίδα", είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Μερκούριος Ηλίου, έλληνας δεύτερης γενιάς. Σε μια από τις παλαιότερες ελληνικές κοινότητες στη Λατινική Αμερική, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι Έλληνες μαζεύονται στην εκκλησία τους και μετά ακολουθεί γλέντι με μαγειρίτσα. Το ίδιο και στην κοινότητα του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, όπου συγκεντρώνονται Έλληνες και από τις κοντινές πόλεις. Στην Κεντρική Αμερική οι Έλληνες του Παναμά είναι οι πιο προνομιούχοι καθώς είναι η μόνη ελληνική κοινότητα με εκκλησία και ιερέα. Επιπλέον έχουν και δορυφορική σύνδεση με πολλά ελληνικά κανάλια και παρακολουθούν ζωντανά τις λειτουργίες.
Στη διπλανή Κόστα Ρίκα, η ελληνική κοινότητα οργανώνει την ημέρα της Ανάστασης εκδρομή για σούβλα και γλέντι. Το Μεγάλο Σάββατο όσοι μπορούν συγκεντρώνονται σε σπίτια. Το ίδιο γίνεται και με τους Έλληνες στην Ονδούρα και στη Γουατεμάλα Σίτι.
"Κάποτε ήμασταν πολλοί και κάναμε μεγάλα γλέντια", δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Λυμπέρης Χρονόπουλους, ο μόνος Έλληνας πρώτης γενιάς που μένει πια στο Πουέρτο Μπάριος της Γουατεμάλας, στην πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού. "Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Η Ανάσταση περνά σα να είναι μια καθημερινή μέρα", συμπλήρωσε, κοιτάζοντας νοσταλγικά μια από τις φωτογραφίες που δείχνει ελληνικά γλέντια τριάντα χρόνια πριν. Στη Νικαράγουα ένας από τους δύο Έλληνες που ζουν μόνιμα στη χώρα, ο Μπάμπης Μητρόπουλος, αυτές τις μέρες ζει στιγμές νοσταλγίας. "Είναι οι μέρες που ξυπνούν μνήμες από τους γονείς μου και την πατρίδα. Τριάντα δύο χρόνια ζω στη Λεόν της Νικαράγουας. Έχω πια τη δική μου οικογένεια, αλλά τούτες τις μέρες δεν ξέρω γιατί, χαζεύω τις παλιές φωτογραφίες των δικών μου και αναπολώ τα νεανικά μου χρόνια", δήλωσε στο συνεργάτη του ΑΠΕ ΜΠΕ Δημήτρη Παρούση που πραγματοποιεί εδώ και 754 μέρες το γύρο του κόσμου, ψάχνοντας "χαμένους" Έλληνες (περισσότερα στο www.godimitris.gr ) Στο Μεξικό, στη μοναδική ελληνική εκκλησία της χώρας που βρίσκεται στην πρωτεύουσα, δεκάδες Έλληνες μαζεύονται το βράδυ της Ανάστασης.
Στο Μέξικο Σίτι ζουν περισσότερες από 230 οικογένειες. Οι πιο πολλοί είναι πια δεύτερης και τρίτης γενιάς. Στην πλειοψηφία τους έχουν παντρευτεί με ντόπιους. Ωστόσο τη βραδιά μετά την Ανάσταση η αίθουσα της κοινότητας γεμίζει με κόσμο που σπάει κόκκινα αυγά και γεύεται τη μαγειρίτσα που είναι κάπως πικάντικη καθώς οι Έλληνες έχουν συνηθίσει και αυτοί τις καυτερές συνήθειες των Μεξικανών.
Την Κυριακή το μεσημέρι ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι με χορευτικά συγκροτήματα, μπουζούκι, σουβλάκια και τζατζίκι.
Χαρακτηριστική φιγούρα είναι ο Κυρ Χρήστος από την Κατερίνη που ζει σε ένα χωριό της Αργεντινής. Έχει μετατρέψει το σπίτι του σε μια μικρή Ελλάδα. Στους τοίχους υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες με αγαπημένα του πρόσωπα από την πατρίδα.
Ελληνικές σημαίες και τοπία. Εκατοντάδες παλιές κασέτες με δημοτικά τραγούδια και μερικά άδεια μπουκάλια από ούζο. "Εδώ κάνω Ανάσταση, ανάμεσα σε αγαπημένα πρόσωπα και τοπία, με ελληνικές γεύσεις και μουσική. Ανάβω ένα κερί στο εικονοστάσι μου και εύχομαι μια μέρα να μας αξιώσει ο Θεός να κάνουμε Ανάσταση στην πατρίδα μας".

Ο συνεργάτης του ΑΠΕ - ΜΠΕ Δημήτρης Παρούσης εδώ και 754 μέρες πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου, με στόχο να εντοπίσει "χαμένους" Έλληνες.
Περισσότερα με σχετικά κείμενα και φωτογραφίες θα βρείτε στο www.godimitris.gr

ΑΠΕ - ΜΠΕ

26 Απρ 2008

Καλωδιακή, επίγεια ψηφιακή και IPTV διεκδικούν μία θέση στα νοικοκυριά

ΕΝΤΟΝΑ ανταγωνιστικό διαμορφώνεται το νέο περιβάλλον στον τηλεοπτικό χώρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού οι διαφορετικές μέθοδοι παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών διεκδικούν, με ολοένα και περισσότερες προσφορές, μία θέση στα σαλόνια των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Ηδη ο χώρος τη συνδρομητικής τηλεόρασης αναπτύσσεται ραγδαία σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αφού τα σπίτια με πρόσβαση στις αναλογικές καλωδιακές υπηρεσίες ξεπερνούν τα 66 εκατομμύρια, στις ψηφιακές καλωδιακές υπηρεσίες τα 11 εκατομμύρια και στις καλωδιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες μέσω τηλεφωνίας και Διαδικτύου, τα 24 εκατομμύρια.

Τα συνολικά έσοδα του τομέα στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, το 2006, ανήλθαν στα 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2007 ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο περιβάλλον παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών, εκτός από τους παραδοσιακούς παρόχους τηλεοπτικών υπηρεσιών, μερίδιο -και μάλιστα σημαντικό- διεκδικούν και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από τα προαναφερθέντα έσοδα τουλάχιστον το 40% προέρχεται από εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και Ιντερνετ, ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια το ποσοστό αυτό αναμένεται να μεγαλώσει σημαντικά με την ανάπτυξη νέων μορφών παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω κινητής τηλεφωνίας.

Η ψηφιακή περνάει μπροστά

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, η ψηφιακή τηλεόραση -κάθε είδους- αναμένεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος έναντι της αναλογικής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε επίπεδο εσόδων, στην τρέχουσα χρήση του 2008, σύμφωνα με της εκτιμήσεις της Screendigest, στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, η ψηφιακή τηλεόραση θα ξεπεράσει για πρώτη φορά σε έσοδα την αναλογική τηλεόραση, αγγίζοντας τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ψαλίδα αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει περισσότερο το 2009, με την ψηφιακή τηλεόραση να παρουσιάζει έσοδα περί τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και την αναλογική στα 3,85 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 τα έσοδα της ψηφιακής αναμένεται να εκτιναχθούν στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ της αναλογικής.

Τη χρονιά πριν από το switch off για τη μετάβαση εξ ολοκλήρου στο ψηφιακό μοντέλο εκπομπής στην Ευρώπη, τα έσοδα της ψηφιακής αναμένονται περί τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ της αναλογικής στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ισχυρός ανταγωνισμός

Πάντως, μέχρι και το 2010, η μάχη στο ψηφιακό τηλεοπτικό πεδίο θα δοθεί μεταξύ της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, της συνδρομητικής καλωδιακής και της IPTV.

Το συγκεκριμένο έτος, αξίζει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Screendigest, θεωρείται έτος - ορόσημο, αφού για πρώτη φορά οι συνδρομητές της ψηφιακής καλωδιακής θα ξεπεράσουν τους «συνδρομητές» -σε εισαγωγικά, δεδομένου ότι το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό ή μηδαμινό- της επίγειας ψηφιακής.

Ειδικότερα, στο τέλος του 2008, οι τηλεθεατές με πρόσβαση σε υπηρεσίες επίγειας ψηφιακής στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να αγγίξουν τα 28 εκατομμύρια, έναντι 24 εκατομμυρίων συνδρομητών της καλωδιακής και 6 εκατομμυρίων της IPTV.

Αρκετά διαφοροποιημένη αναμένεται η εικόνα το 2009, όπου η επίγεια ψηφιακή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 32 εκατομμύρια τηλεθεατές, η καλωδιακή θα αγγίξει τους 30 εκατομμύρια συνδρομητές και η IPTV τα 10 εκατομμύρια, ενώ ουσιαστική αλλαγή θα υπάρξει το 2010, όπου οι τηλεθεατές της επίγειας ψηφιακής θα αγγίξουν τα 36 εκατομμύρια,
σημαντικά χαμηλότερα πλέον από εκείνους της καλωδιακής, που θα ξεπεράσουν τα 38 εκατομμύρια.

Σημαντικά αυξημένος αναμένεται και ο αριθμός των συνδρομητών της IPTV, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 13 εκατομμύρια.

Οι πάροχοι

Μακροπρόθεσμα και ενώ στη χώρα μας μέχρι στιγμής συμβαίνει το αντίθετο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται είσοδος των παραδοσιακών παρόχων τηλεοπτικών υπηρεσιών και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, με στόχο πάντοτε την παροχή του λεγόμενου triple play και με την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεφωνίας, έντονο ανταγωνισμό στο πεδίο της τιμολογιακής πολιτικής, καθώς και των επιπλέον παροχών -όπως το VOD κ.λπ.- και σημαντική βελτίωση της ποιότητας εκπομπής, αξιοποιώντας στο έπακρο τις αυξημένες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008

23 Απρ 2008

ΕΡΤ: Εκπομπές HD μέσω της πλατφόρμας OTE - Hellas Sat

ΕΥΡΕΙΕΣ ανακατατάξεις, ένταση του ανταγωνισμού και νέες συμμαχίες στο χώρο των Μέσων φέρνει η απόφαση της Hellas Sat θυγατρικής του ΟΤΕ, να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που είχε προβλέψει για τους δημόσιους φορείς -με τον ν.2644/98- και ειδικότερα για τον Οργανισμό -από το 2002- η πολιτεία, με τη δημιουργία δορυφορικής τηλεοπτικής πλατφόρμας και μάλιστα με εκπομπή υψηλής ευκρίνειας («Ναυτεμπορική» 19/4/2008).
Το διαθέσιμο τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι ήδη ελκυστικό, ενώ μελλοντικά, η στάση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών καθώς και η διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των μεγάλων αθλητικών γεγονότων Champions League θα καθορίσει την περαιτέρω, πορεία.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η τηλεοπτική αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση έντονου ανταγωνισμού, η οποία θα προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στην τιμολογιακή πολιτική των συνδρομητικών υπηρεσιών, τόσο σε επίπεδο μηνιαίας συνδρομής όσο και σε επίπεδο κόστους εξοπλισμού.
96 ώρες ημερήσιο πρόγραμμα
Την ενεργοποίηση των διατάξεων του 2644/98 ζήτησε η Hellas Sat -ως δημόσιος φορέας- από το ΕΣΡ για την παροχή δορυφορικών συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα η αίτηση αφορά σύμβαση πενταετούς διάρκειας, προκειμένου να καταστεί δυνατή σε ημερήσια βάση, η εκπομπή 96 ωρών προγράμματος (πράγμα που αντιστοιχεί σε 4 εικοσιτετράωρης εκπομπής κανάλια). Επισημαίνεται βέβαια ότι οι ώρες αυτές αποτελούν την «πλατφόρμα βάσης» για τα μη αδειοδοτημένα προγράμματα (τα όποια νέα ελληνικά δημιουργηθούν), αφού στο «μπουκέτο» μπορεί άμεσα να ενταχθούν -με συνοπτικές διαδικασίες- αδειοδοτημένα προγράμματα ή κανάλια από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που εκτιμάται ότι θα γίνει άμεσα. Επίσης στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της νέας πλατφόρμας, προβλέπεται και η παροχή αντισταθμιστικών υπηρεσιών στο κράτος, μέσω της διάθεσης δορυφορικής χωρητικότητας αλλά και χρόνου παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών υψηλής ευκρίνειας στο ελληνικό Δημόσιο καθώς και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα υπάρξει σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται ότι για την πρόσβαση των συνδρομητών στο περιεχόμενο προβλέπεται οικονομικό αντάλλαγμα σε περιοδική βάση (συνδρομή δηλαδή όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Nova). Σημαντικές ανατροπές θα υπάρξουν στην τιμολογιακή πολιτική. Ειδικότερα γίνεται λόγος για πακέτα συνδρομών από 19 ευρώ μέχρι και 40 ευρώ, για την παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ σίγουρα αναμένεται στο μέλλον να υπάρξει πακέτο triple play. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πακέτο της Nova, αντίστοιχα για τις τηλεοπτικές υπηρεσίες, αρχίζει από τα 29,5 ευρώ, και φτάνει σχεδόν στα 57 ευρώ.
Μετάδοση αγώνων
Ήδη και πριν ακόμα δοθεί η τυπική έγκριση από το ΕΣΡ για την ενεργοποίηση της άδειας του Hellas Sat, έχει εξασφαλιστεί περιεχόμενο -και μάλιστα φιλέτο- προκειμένου να καλυφθούν αρκετές ώρες προγράμματος. Όπως ανέφερε στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα στηρίξει την προσπάθεια παρέχοντας στην πλατφόρμα τη μετάδοση των αγώνων του EURO 2008, συνολικά 62 ώρες προγράμματος, τα οποία μάλιστα θα μεταδίδονται παράλληλα με την αναλογική μετάδοση, σε high definition.
Όπως ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, για τη λήψη του σήματος είναι απαραίτητος ειδικός αποκωδικοποιητής, δορυφορικό πιάτο και βέβαια τηλεόραση, η οποία να έχει την δυνατότητα να προβάλλει περιεχόμενο HD (δέκτης HD Ready) προκείμενου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του νέου φορμά εκπομπής στο έπακρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της ΕΡΤ θα μεταδίδεται με το λογότυπο της δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα -και για λόγους δικαιωμάτων- ενώ τα υπόλοιπα προγράμματα της πλατφόρμας, θα μεταδίδονται με το λογότυπο «Hellas Sat HD».
Θετική υποδοχή
Θετικά υποδέχθηκε ο ευρύτερος τηλεοπτικός χώρος -πέραν των κρατικών φορέων- τη δημιουργία της νέας δορυφορικής πλατφόρμας, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της παροχής συνδρομητικών δορυφορικών τηλεοπτικών υπηρεσιών (πώληση της Nova).
Οπως επισήμανε ανώτατο στέλεχος της τηλεοπτικής αγοράς, στη «Ν», «τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πώληση μιας εταιρείας παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ήταν αναπόφευκτο να μην αφήσουν αδιάφορο το άμεσο ανταγωνισμό και ειδικότερα τον ΟΤΕ». Κατ' αναλογία, οι εξελίξεις αυτές δεν μπορεί να αφήσουν αδιάφορη και την τηλεοπτική αγορά και αναμφίβολα θα υπάρξουν πρώτα από όλα, επανατοποθετήσεις στη σχέση αναλογικών τηλεοπτικών σταθμών με τη Νova.

"Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

21 Απρ 2008

Το μέλλον είναι ψηφιακό, αλλά πόσο γρήγορα έρχεται;

Ως πολίτες υφιστάμεθα, σχεδόν καθημερινά, ένα «βομβαρδισμό» ανακοινώσεων, ειδήσεων και προβλέψεων για το ψηφιακό μέλλον της τεχνολογίας και πιο ειδικά των Μέσων.
Ένα ψηφιακό μέλλον που προβλέπεται να είναι καλύτερο, δυναμικότερο και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες. Η πραγματικότητα βέβαια, μεταβάλλει ορισμένες φορές τους «οραματιστές» σε «αιθεροβάμονες», για το λόγο ότι η οικονομία δεν τρέχει χέρι-χέρι με την τεχνολογία.
Αφορμή για έναν τέτοιο προβληματισμό προκαλούν ειδήσεις από χώρες της Ε.Ε. που δείχνουν ότι η ψηφιακή μετάβαση στα οπτικοακουστικά μέσα δε μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους ρυθμούς που πολλοί επιθυμούν.
Π.χ. στο Ην. Βασίλειο η εταιρία GCapMedia, που έχει στην κατοχή της ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και το Channel 4 συμφωνούν σ’ ένα πράγμα: στην περικοπή των ψηφιακών σχεδιασμών τους. Η μεν πρώτη θα διακόψει τη λειτουργία δύο ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν χρησιμοποιώντας τη ψηφιακή τεχνολογία DAB, το δε δεύτερο δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία του αποκλειστικά ψηφιακού τηλεοπτικού καναλιού One World, το οποίο θα ανέβαινε στην ψηφιακή επίγεια πλατφόρμα Freeview.
Και στις δύο περιπτώσεις ο κυριότερος παράγοντας που επέβαλλε αναπροσαρμογή των σχεδίων ήταν το υψηλό κόστος.
Αλλά και στη Γερμανία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ProSiebenSat (ενός εκ των μεγαλυτέρων ιδιωτικών τηλεοπτικών οργανισμών) κος Guillaume de Posch ανακοίνωσε την απόφαση παύσης λειτουργίας ορισμένων ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών.
Γιατί λοιπόν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, εν μέσω μιας εξέλιξης που ουδείς αμφισβητεί ότι θα βασίζεται στη γενίκευση της ψηφιακής τεχνολογίας; Μάλλον συμβαίνουν διότι η αύξηση του αριθμού των ψηφιακών καναλιών σημαίνει και περισσότερο ανταγωνισμό για την προσέλκυση κοινού και διαφημιστικών εσόδων.
Στη σημερινή, όμως, κοινωνικοοικονομική συγκυρία η διαφήμιση υφίσταται μεταλλαγές, καθώς η διεθνής οικονομική κατάσταση οδηγεί τα νοικοκυριά σε περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών τους.
Οι διαφημιστές απαιτούν πλέον οι διαφημίσεις να είναι πιο στοχευμένες, πιο προσωποποιημένες και να βασίζονται σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Η διαδραστικότητα, η οποία είναι η πολλά υποσχόμενη δυνατότητα που παρέχει η ψηφιακή τηλεόραση, βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και παρέχεται από λίγες ψηφιακές πλατφόρμες.
Αποδίδει, έτσι, περιορισμένα αποτελέσματα και για την τηλεθέαση των ψηφιακών καναλιών αλλά και τα διαφημιστικά έσοδα τους. Όμως, το ψηφιακό μέλλον δεν είναι ακριβώς «στρωμένο με ροδοπέταλα» ακόμη και για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που δεν έχουν τις ίδιες εμπορικές πιέσεις.
Από τη μία, οι εν λόγω φορείς έχουν την υποχρέωση να είναι παρόντες σε όλες τις πλατφόρμες (ειδικά η επίγεια ψηφιακή προωθείται κυρίως από τους δημόσιους σταθμούς) επωμιζόμενοι το κόστος που συνεπάγεται αυτή η πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού κα Neelie Kroes φαίνεται να ασκούν στενό έλεγχο στη διαχείριση των εσόδων τους από το ανταποδοτικό τέλος, ιδιαίτερα εάν αυτό χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.
Ορισμένοι συγκρίνουν τη διαδικασία μετάβασης από την αναλογική στην αποκλειστικά
ψηφιακή μετάδοση με την αντίστοιχη μετάβαση από τα ΑΜ στα FM στο ραδιόφωνο.
Χρειάστηκαν τότε 25 χρόνια ώστε τα FM να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ακροατών από τα ΑΜ. Για το σκοπό αυτό απαιτήθηκε η «συμμαχία» μιας σειράς επιχειρηματικών φορέων, επενέργησε η δημογραφική εξέλιξη (οι νέοι ακροατές από τη δεκαετία του 1970 προτιμούν τα FM), αλλά έπαιξε κι ένα ρόλο η τύχη.
Το ζήτημα είναι ότι, σήμερα, οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών φορέων δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, το συμπέρασμα που βγαίνει απ’ όλα αυτά λέει πως το μέλλον είναι σίγουρα ψηφιακό, αλλά ίσως είναι καλύτερο να μην υπάρχει βιασύνη ώστε οι εξελίξεις να είναι σταθερές και ώριμες.

www.followthemedia.com, "ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ"

17 Απρ 2008

Διεργασίες για το καινούργιο σκηνικό στο χώρο των media

ΠΥΡΕΤΟΣ διεργασιών και διαβουλεύσεων, με στόχο τις συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο των media για την παροχή τόσο τηλεοπτικών υπηρεσιών όσο και άλλων συμπληρωματικών υπηρεσιών, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, μετά την ανακοίνωση της σύναψης συμφωνίας για την πώληση της Nova. Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν αγώνα που μόλις άρχισε, με έπαθλο την κυριαρχία στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ. Οι νέες ισορροπίες που αναπόφευκτα δημιουργούνται μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας της Nova σπρώχνουν όλους τους συμμετέχοντες στη ραδιοτηλεοπτική αγορά στην αναζήτηση νέων συνεργασιών.
Τρεις -πέραν της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί από τη Forthnet για την παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών- είναι οι βασικοί πόλοι που δημιουργούνται στο νέο περιβάλλον των Μέσων.
Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από τη μια, η ΕΡΤ από την άλλη, καθώς και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Και οι τρεις πόλοι βρίσκονται στις τρεις γωνίες ενός νοητού τριγώνου, από το οποίο σύντομα αναμένεται να αναδειχθεί ένα ή περισσότερα ανταγωνιστικά σχήματα.
Παιχνίδι κυριαρχίας
Οπως και εάν έχει το παιχνίδι της κυριαρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, θα κριθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, σε δύο κυρίως επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στην εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα -και περισσότερο εκείνων του ποδοσφαίρου- περιεχόμενο το οποίο αποτελεί το πιο ελκυστικό τηλεοπτικό προϊόν στις συνδρομητικές πλατφόρμες.
Η μάχη στην επόμενη προσφορά αναμένεται σφοδρή, πράγμα το οποίο θα σπρώξει τις τιμές προς τα επάνω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στη μεταφορά του τηλεοπτικού σήματος των αναλογικών τηλεοπτικών σταθμών, πράγμα το οποίο στη χώρα μας επίσης αποτελεί «θέλγητρο» για τους πελάτες της Nova. Το δεύτερο κομμάτι σύντομα θα πάψει να υφίσταται με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, που θα δώσει τη δυνατότητα άριστης λήψης τηλεοπτικού σήματος και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, μετά τα νέα δεδομένα ιδιοκτησίας, οι συμφωνίες αναμετάδοσης των αναλογικών καναλιών από τη Nova ενδέχεται να έρθουν εκ νέου στο προσκήνιο.
Ο ρόλος της ΕΡΤ
Ηδη η ΕΡΤ βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους στον τομέα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, καθώς και στην τεχνογνωσία για την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί η συνεργασία της με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς φορείς στον τομέα των δικτύων για τη νέα μορφή εκπομπών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω πολυεπίπεδες συνεργασίες και με άλλους ιδιωτικούς ή μη φορείς, αφού υπενθυμίζεται ότι η ΕΡΤ, σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα όχι μόνο της δορυφορικής εκπομπής -όπου διαθέτουν και την απαραίτητη άδεια- αλλά και σε άλλους τομείς παροχής τηλεοπτικών και άλλων υπηρεσιών.
Ενδιαφερόμενοι, έχοντας κάνει μάλιστα και τις σχετικές κρούσεις -όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ψηφιακή τηλεόραση- υπάρχουν αρκετοί, διερευνώντας την αγορά προς όλες τις κατευθύνσεις.

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Τι έμαθα από τη συνέντευξη τύπου για την Ψηφιακή

1. Ότι μέσα στο 2008 θα ξεκινήσει το δεύτερο μπουκέτο με ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και Βουλή Τηλεόραση. (το είχα ξανακούσει)

2. Θα λειτουργήσει επιτέλους το νέο "χρηστικό" κανάλι, το INFO+, που θα μεταφέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες υπηρεσίες και πληροφορίες που μπορεί κάποιος να πάρει σήμερα από τον υπολογιστή του. (δεν έχουμε καταλάβει αν θα είναι κανονικό κανάλι που θα συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα άλλα ή πρόκειται για ένα κλασικό digital teletext)

3. Για την ψηφιακή χτίστηκαν 2 νέα εξοπλισμένα τηλεοπτικά στούντιο και αγοράστηκαν 6 ψηφιακές σουίτες μοντάζ. (άρα η ΕΡΤ έχει τώρα στην Αθήνα πάνω από 10 στούντιο, αλλά και πάλι δεν αρκούν…)

4. O προϋπολογισμός για την ψηφιακή τηλεόραση διπλασιάστηκε μέσα στο 2008 και ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά τη μίσθωση και παραγωγή προγραμμάτων. (σημειωτέον ότι η Ψηφιακή δεν έχει διαφημίσεις, συνεπώς όλα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος και τα ευρωπαϊκά κονδύλια)

5. Εδώ και ένα μήνα λειτουργεί o Ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος, που προς το παρόν περιλαμβάνει μόνο το πρόγραμμα των καναλιών (χρειάστηκαν 2 χρόνια λειτουργίας για το αυτονόητο της ψηφιακής που φυσικά το διαθέτει και η NOVA και η ON και η VIVODI)

6. Αλλάζει το πρόγραμμα των τριών υφισταμένων ψηφιακών καναλιών, μετά από ποιοτικές έρευνες που έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Ελλάδα (οι οποίες προφανώς απέδειξαν ότι απέτυχε το έως σήμερα πρόγραμμα)

7. Το SPORT+ θα συμμετάσχει στις μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, με προγράμματα που δεν θα μεταδίδονται από άλλα κανάλια. (με αποτέλεσμα στη μισή χώρα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν αυτές τις μεταδόσεις. Μήπως θα έπρεπε να τα προβάλλει σε επανάληψη κάποιο αναλογικό μέσο;)

8. Στα τρια κανάλια εργάζονται λιγότερα από 60 άτομα. (δεν μας λένε όμως πόσοι από το υπόλοιπο προσωπικό της μητρικής ΕΡΤ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί ετεροαπασχολούνται στην Ψηφιακή και πόσο κοστίζει αυτό στον προϋπολογισμό της μητρικής ΕΡΤ)

9. Δεν μάθαμε τίποτα για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η πλατφόρμα της ΕΡΤ ως όχημα και για τη μετάβαση των ιδιωτικών καναλιών στην ψηφιακή εποχή, γεγονός που θα έφερνε και τηλεθεατές στο -ξεχασμένο και αδιάφορο- μπουκέτο της ΕΡΤ.

"MEDIABLOG"

Στην ΕBU η απεργοσπαστική χρήση ρ/τ προγραμμάτων

ΜΕ ΡΗΤΡΑ στις συμφωνίες διεθνών αναμεταδόσεων γεγονότων, αγώνων και ειδησεογραφικών προγραμμάτων επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν απεργοσπαστικές χρήσεις προγραμμάτων.

Το θέμα με εισήγηση του μέλους της Ε.Ε. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), Νίκου Μεγγρέλη, πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Εκτελεστική Επιτροπή και να πραγματοποιηθεί σχετικό διάβημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων (ΕBU).

Η παρέμβαση της ΔΟΔ, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, γίνεται έπειτα από τις «καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ για την πειρατική μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου από την απεργοσπαστική σύμπραξη Mega και ANT1 (13-02-08) και την αναμετάδοση του δελτίου ειδήσεων του BBC από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, κατά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό».

Την Πέμπτη 10 Απριλίου συνήλθε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα της ΔΟΔ/ΕΟΔ (BREG) με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Φινλανδία υπό την προεδρεία του Βρετανού Τζον Μπάρσμπι, παλαίμαχου δημοσιογράφου του BBC.

Στην επιτροπή έπειτα από εισήγηση του προεδρεύοντος και του Νίκου Μεγγρέλη, μέλους της Ε.Ε. ΔΟΔ, συζητήθηκε διεξοδικά η απεργοσπαστική χρήση των ειδήσεων του BBC κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα.

Η επιτροπή καταδίκασε το γεγονός και επεσήμανε πως και στο παρελθόν και σε άλλες χώρες (Καναδά, Νορβηγία) υπήρξαν παρόμοια φαινόμενα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την αμέριστη αλληλεγγύη και δράση των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα της ΔΟΔ/ΕΟΔ (ΒREG) αποφάσισε να εισηγηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες, αφενός να δοθεί συνέχεια στο θέμα με την προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικής για την αντιμετώπιση παρόμοιων απαράδεκτων απεργοσπαστικών φαινομένων και αφετέρου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΔ να καταγγείλει το απαράδεκτο φαινόμενο με επιστολή στο γενικό διευθυντή του BBC και στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων ΕΒU.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008

Συνέντευξη Τύπου για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ

Στο νέο ψηφιακό "μπουκέτο" της ΕΡΤ και στην ενίσχυση των υποδομών με τη διεύρυνση και ανάπτυξη των ψηφιακών και διαδραστικών υπηρεσιών αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πάνος Λουκάκος και ο διευθυντής λειτουργίας των ψηφιακών προγραμμάτων της δημόσιας τηλεόρασης Νίκος Μιχαλίτσης.
Όπως αναφέρθηκε, τα έξοδα λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι το Δεκέμβριο του 2007, ανήλθαν στα 10,5 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 6,5 αφορούσαν μίσθωση και παραγωγή προγραμμάτων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος είπε ότι μέσα στο 2008 ο προϋπολογισμός για την ψηφιακή τηλεόραση διπλασιάστηκε και ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά τη μίσθωση και παραγωγή προγραμμάτων.

Επίσης, ο Χρ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε σε ένα ειδικο κονδύλι 24 εκατ. ευρώ που θα αφορά την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου για τα ΑΜΕΑ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από τους εθνικούς πόρους. Το νέο ψηφιακό "μπουκέτο", που θα ξεκινήσει μέσα στο 2008, θα αφορά την παράλληλη μετάδοση με την αναλογική τηλεόραση των προγραμμάτων της ΕΤ1, της ΝΕΤ, της ΕΤ3 και της Βουλής. Όσον αφορά στην ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής της ΕΡΤ-ψηφιακής, αυτή περιλαμβάνει δύο νέα άρτια εξοπλισμένα τηλεοπτικά στούντιο, έξι εργαστήρια μοντάζ και ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και ήχου, ένα κέντρο ψηφιακού περιεχομένου και μία μονάδα υπηρεσιών πρόσβασης.
Στην ψηφιακή τηλεόραση εργάζονται σήμερα 23 άτομα στο πρόγραμμα "Σινέ", δεκατρία στο "Πρίσμα", είκοσι στο "Σπορ", ενώ χρησιμοποιείται και τεχνικό και διοικητικό προσωπικό της ΕΡΤ.
Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα νέο "χρηστικό", όπως το αποκάλεσε, κανάλι, το "Info", που θα μεταφέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες υπηρεσίες και πληροφορίες που μπορεί κάποιος να πάρει σήμερα από τον υπολογιστή του. Εξάλλου, ο ίδιος επεσήμανε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τη διαχείριση των δικτύων, που θα αφορούν τον ευρύτερο τηλεοπτικό χώρο και όχι μόνο τη δημόσια τηλεόραση.
Ακόμα, ανακοίνωσε, ότι εδώ και ένα μήνα λειτουργεί το EPG (Ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος), που συνιστά το ξεκίνημα της διαδραστικής λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών.
Ο ίδιος έκανε λόγο και για την αλλαγή του προγράμματος των υφισταμένων ψηφιακών καναλιών, μετά από ποιοτικές έρευνες που έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Ελλάδα. Όπως δήλωσε, το ψηφιακό κανάλι "Σπορ" θα συμμετάσχει στις μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, με προγράμματα που δεν θα μεταδίδονται από άλλα κανάλια.
Εξάλλου, στο "Σινέ" από τον Οκτώβριο θα μεταδίδεται δελτίο ειδήσεων πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ στο "Σπορ" θα μεταδίδεται αθλητικό δελτίο ειδήσεων.
Ο Πάνος Λουκάκος, εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, αναφέρθηκε στο στόχο της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ που είναι "να προσφέρει κάτι διαφορετικό από την ιδιωτική αναλογική τηλεόραση και το οποίο είναι εφικτό, καθώς δεν υπάρχουν διαφημίσεις και οι επιλογές των προγραμμάτων δεν γίνονται με εμπορικά κριτήρια".
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε, και ότι το "Πρίσμα" εξελίσσεται σε ένα κανάλι πολιτισμού.

SDTV.GR

13 Απρ 2008

«Ψηφιακός πάροχος» από ΕΡΤ – ιδιωτικά κανάλια

Τρίτη, 08.04.08

Στα πρότυπα του Digital UK της Βρετανίας, κρατική και ιδιωτική τηλεόραση στη χώρα μας, με την ευλογία του κράτους, ετοιμάζονται για τη σύσταση του πρώτου φορέα διαχείρισης του δικτύου της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Παρά τις διαφωνίες των ιδιωτικών καναλιών για την έναρξη του μεταβατικού σταδίου (όταν θα εκπέμπουν παράλληλα και αναλογικά και ψηφιακά), διαφαίνεται συμφωνία κορυφής για τη δημιουργία ενιαίου κεντρικού φορέα που θα λειτουργεί ως ένας «πάροχος δικτύου» της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Το πιθανότερο είναι με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης να ανακοινωθεί και η λειτουργία του φορέα, ο οποίος θα έχει δική του διοίκηση και θα εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο δράσης. Αυτός θα διαχειρίζεται το δίκτυο κέντρων τηλεοπτικής ψηφιακής εκπομπής, τα οποία θα δημιουργηθούν από τη συνένωση πομπών και κέντρων της κρατικής τηλεόρασης και ιδιωτικών καναλιών. Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν «ψηφιακό οργανισμό», ο οποίος θα διαχειρίζεται την ψηφιακή χωρητικότητα που θα του διατεθεί, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει και το σχέδιο ενημέρωσης του τηλεοπτικού κοινού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν θα έχει αρμοδιότητα χορήγησης αδειών ψηφιακής τηλεόρασης. Οποιος σταθμός -πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας- κατέχει ήδη άδεια και διαθέτει άδεια από την ΕΕΤΤ, θα απευθύνεται εκεί για την κατοχύρωση ψηφιακής χωρητικότητας (όπως είναι γνωστό, από κάθε τηλεοπτική συχνότητα θα εκπέμπονται 4 ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα).

"ΕΛ ΤΥΠΟΣ" Τρίτη, 08.04.08

11 Απρ 2008

Eurodoc και Ευρώπη 2013 στην ΕΤ1

Μια νέα εβδομαδιαία εκπομπή έρευνας και διαλόγου αρχίζει απόψε στις 20:00 μέσα από την συχνότητα της ΕΤ1.

Πρόκειται για μία «σπονδυλωτή» εκπομπή με δύο μέρη, το "Eurodoc" με τον Γιώργο Κουβαρά και την "Ευρώπη 2013" με τον Περικλή Βασιλόπουλο.

Στο "Eurodoc", θα προβάλλονται ρεπορτάζ-ντοκιμαντέρ για την κοινωνία, την υγεία, το περιβάλλον και πολλά άλλα κρίσιμα θέματα.
Μέσα σε 30 λεπτά, η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής, ερευνά, καταγράφει και παρουσιάζει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο "Ευρώπη 2013", με καλεσμένους στο στούντιο ευρωβουλευτές, βουλευτές, πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες, θα γίνεται μια αναζήτηση της θέσης της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προοπτική του 2013.
Πρόκειται για ένα έτος ορόσημο για το κράτος, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, των πολιτών και της κοινωνίας.
Η πενταετία 2008-2013 είναι μια κρίσιμη περίοδος μετάβασης και προσαρμογής. Τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε;
Ξεκινώντας από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, εκστρατείες, ιδέες και νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκπομπή θα αναπτύξει διάλογο για τις ιδέες, τις δράσεις και την αξιοποίηση των ευκαιριών από τους Έλληνες πολίτες, που καλούνται μέρα τη μέρα να «ενεργοποιήσουν» την ιδιότητά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

"Daily Media News"


Ανακοινώθηκε από τη ΝΕΤ η ομάδα εργασίας (!) που θα υποστηρίξει την Καλομοίρα στην Eurovision. Ξεχωρίζουμε τη Βικτώρια Χαλκίτη στη μουσική διδασκαλία (;) και τα φωνητικά.
"SPORT 24"

Τηλεόραση - Ε.Ε.: Υπότιτλοι σε όλα τα προγράμματα

ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟ όλων των προγραμμάτων των δημοσίων τηλεοράσεων, ζήτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετώντας σχετική δήλωση. «Είναι απαραίτητο να υποτιτλίζονται όλα τα προγράμματα που εκπέμπουν οι δημόσιες τηλεοράσεις στην Ε.Ε., ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι θεατές, περιλαμβανομένων και των κωφών και βαρήκοων, θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτά» τονίζει η δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ευρωβουλή κάλεσε, ως εκ τούτου, την Επιτροπή να εκπονήσει νομοθετική πρόταση που να υποχρεώνει τους δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ε.Ε. να υποτιτλίζουν όλα τα προγράμματά τους. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η ενέργεια αυτή θα συνεισφέρει επίσης στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008

7 Απρ 2008

  • Λήγουν όπου να 'ναι άλλες 280 συμβάσεις στην ΕΡΤ (κυρίως δημοσιογράφοι και τεχνικοί) και αναζητούνται νομικές λύσεις.

  • Όχι μόνο μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις το STAR, αλλά δημιούργησε και κανάλι στο Youtube, απ' όπου ελπίζει να αλιεύσει "ενδιαφέροντα" βίντεο τηλεθεατών.
Η διεύθυνση: www.youtube.com/stargreece.
  • Και με ιστοσελίδα και σε pdf πλέον το BLOW του Κύρτσου. Στο www.blowmag.gr.
  • Και σε pdf διαθέσιμη και η LiFO από αυτό το τεύχος.

Χοντρά παζάρια στο γήπεδο της... TV

Εχει εξασφαλίσει το Euro 2008 (Ιούνιος), το προ-ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ (Ιούλιος), τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου (Αύγουστος) και τώρα η ΕΡΤ ξαναμπαίνει στο παιχνίδι για τα δικαιώματα ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων της Σούπερ Λίγκας την περίοδο 2008-2009.

Η Σούπερ Λίγκα έχει αποφασίσει από τη σεζόν 2009-2010 να κάνει κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων των ομάδων. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δημιουργήσει μόνο ένα «πακέτο» αναμετρήσεων, αλλά διάφορα, με βάση τις ομάδες, τις ώρες και μέρες προβολής. Οποιο κανάλι ενδιαφέρεται, μπορεί να διεκδικήσει ανάλογα με τις οικονομικές απαιτήσεις συγκεκριμένο «πακέτο». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σούπερ Λίγκα θέλει να εξασφαλίσει συνολικά 42 με 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η διοίκηση της ΕΡΤ δεν κρύβει ότι θα μπει στη διεκδίκηση και των κεντρικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας. Για τη χρονιά που έρχεται αρκετές ομάδες έχουν στρέψει την προσοχή τους προς την ΕΡΤ, καθώς η καθυστέρηση μεταβίβασης της Netmed δείχνει να έχει αφήσει ανοιχτό πεδίο. Η δημόσια τηλεόραση έχει εξασφαλίσει για την ερχόμενη σεζόν τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του Παναθηναϊκού και της Ξάνθης, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό. Διαθέτει οψιόν ενός έτους για Αρη και Αστέρα Τρίπολης, ενώ συζητήσεις έχουν αρχίσει και με τον ΟΦΗ. Η ΕΡΤ θέλει να διατηρήσει στην κατοχή της αγώνες πέντε-έξι ομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος θα κυμανθεί από 15,5 έως 16,5 εκατ. ευρώ.

Η Netmed πάλι διαθέτει δικαιώματα ορισμένων ομάδων και για τη σεζόν που έρχεται (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Πανιώνιος, Βέροια, Ατρόμητος), ενώ Λάρισα, Λεβαδειακό, Καλαμαριά και Ατρόμητο έχει φέτος ο Alpha και όπως λέγεται θέλει να διατηρήσει τέσσερις - πέντε ομάδες διαθέτοντας γύρω στα 6.000.000 ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των ομάδων που θα πέσουν και θα ανεβούν στη Σούπερ Λίγκα.

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ soma@enet.gr ΕΚΤΑΚΤΟ - 05/04/2008

5 Απρ 2008

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα συμμετάσχει με 12 καινούριες παραγωγές, που συνολικά περιέχουν 68 καινούρια προγράμματα, στο τηλεοπτικό φεστιβάλ «MIP TV 2008», τη μεγαλύτερη διεθνή τηλεοπτική αγορά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Κάννες από τις 7 έως τις 11 Απριλίου. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελεί τη «παγκόσμια γιορτή» της τηλεόρασης, καθώς εκεί κλείνονται ορισμένες από τις σημαντικότερες συμφωνίας αγοραπωλησίας τηλεοπτικών προγραμμάτων ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αλλά και εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Για τη φετινή συμμετοχή της η ΕΡΤ επέλεξε το σύνθημα «TV food for thought» («Τηλεοπτική τροφή για τον νου»), με γνώμονα το ότι αντιπροσωπεύει ακριβώς την ποιότητα των προγραμμάτων της μέσα από την ψυχαγωγική, ενημερωτική και εκπαιδευτική ταυτότητά τους.
Μεταξύ των προγραμμάτων που θα εκθέσει η ΕΡΤ στο δικό της περίπτερο το οποίο θα βρίσκεται στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του «MIP TV 2008» θα είναι δέκα επεισόδια του «Εξάντα» με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, ισάριθμα επεισόδια του «Ταξιδεύοντας» με τη Μάγια Τσόκλη, άλλα δέκα επεισόδια της σειράς «Τα μνημεία μας σήμερα», την οποία δημιούργησε η Μαρία Φυτράκη, δέκα επεισόδια του «Εναλλακτικού ταξιδιώτη» του Ανδρέα Λουκάκου, έξι επεισόδια της «Φωτόσφαιρας» της Χαράς Φράγκου, επτά επεισόδια της σειράς «Διαδρομές και πορτρέτα Ελλήνων αρχιτεκτόνων» του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, δέκα επεισόδια της σειράς «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία» του Γιώργου Ζερβού, οκτώ επεισόδια της ελληνικής σειράς «Αμυνα ζώνης», το «Ελληνίδα, Μαρία Κάλλας», το «Πατρίς», το «Τελευταίο μυστικό» και τη δημιουργία του Ευγένιου Τριβιζά «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι». (Πρώτο Θέμα)
Τίποτα δεν θεωρείται τελειωμένο (ίσως να μην έχει καν αρχίσει) όσον αφορά στις συζητήσεις του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Βίκτωρα Ρέστη για την πιθανή αγορά του Alpha από τον εφοπλιστή.

Κοντομηνάς και Ρέστης έχουν υπογράψει ήδη προσύμφωνο (MOU) για το "Channel 9" το οποίο ο Ρέστης θέλει να μετατρέψει σε αποκλειστικά ψυχαγωγικό ελληνικό κανάλι, το "Cosmo TV" της Θεσσαλονίκης για να αναμεταδώσει το MTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό "Παλμό", επίσης στη συμπρωτεύουσα. Βέβαια, ένα τέτοιο προσύμφωνο μπορεί να λέει πολλά αλλά μπορεί να μην λέει και τίποτα αφού ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία μετά από ελέγχους και διαδικασίες due diligence είναι μακρύς.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Ρέστη-Κοντομηνά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως όντως τέθηκε και το θέμα αγοράς του Alpha σε ποσό της τάξης των 280 εκατομμυρίων ευρώ περίπου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα χρέη της επιχείρησης. Η συζήτηση δεν προχώρησε μέχρι να οριστικοποιηθεί η προηγούμενη συμφωνία για τα "μικρομεσαία" μέσα που αναφέραμε πιο πάνω και το θέμα έχει μείνει εκεί.

MEDIANEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)