29 Μαΐ 2008

Κρίσιμα θέματα των ΜΜΕ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των Μέσων, η χρηματοδότηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες τους, αλλά και οι παραβιάσεις της ισχύουσας Οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς Σύνορα» (κυρίως σε θέματα διαφημίσεων) σε διάφορες χώρες βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι συζητήσεις συνοδεύονται από ανησυχίες για τη δημοκρατική λειτουργία και τον πλουραλισμό των Μέσων, αλλά και την ποιότητα περιεχομένου και δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή.
Η φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας των ΜΜΕ στην Ευρώπη και οι τεχνολογικές αλλαγές επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στη διαχείριση της διαφήμισης και περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των επιχειρήσεων των ΜΜΕ. Ήδη, η πλειονότητα τέτοιων οργανισμών βρίσκεται στα χέρια μεγάλων συγκροτημάτων, όπως Bertelsmann, Vivendi, News Corp, Viacom, Time Warner κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο στην αρμόδια επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας και ΜΜΕ του Ευρωκοινοβουλίου, η έκθεση της ευρωβουλευτού M.Mikko για αναθεώρηση του πεδίου των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.
Σύμφωνα μ’ αυτήν, τα Μέσα παραμένουν εργαλείο ιδεολογικής επιρροής σε όλους τους τομείς της ζωής και γι΄ αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο με οικονομικά κριτήρια όπως οι άλλες επιχειρήσεις. Η έκθεση δεν έχει, βεβαίως, νομική ισχύ, αλλά μπορεί να κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ήδη εξαγγείλει την πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με τον πλουραλισμό των ΜΜΕ στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Επιτροπή δεσμεύεται προς αυτή την κατεύθυνση για το μέλλον, αλλά για την ώρα έχει ανοίξει άλλες «δουλειές»…

'ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ" ΙΟΜ

ΜΜΕ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Ημεριδα του ΙΟΜ

Η ημερίδα του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων -που διοργανώθηκε στις 7 Μαΐου 2008- ανέδειξε το νέο περιβάλλον και το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΜΜΕ στη μετάδοση αθλητικού περιεχομένου σ’ ένα εξελισσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έλληνες και ξένοι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη ανταγωνισμού μεταξύ παραδοσιακών και νέων παικτών στην αγορά δικαιωμάτων, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς. Σημείωσαν, επίσης, ότι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού έχει οδηγήσει στην αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων μετάδοσης και ανέφεραν την επικαιρότητα της συζήτησης για «κεντρική πώληση δικαιωμάτων» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στη χώρα μας .
Ο αντίστοιχος προβληματισμός οδήγησε, πάντως, πρόσφατα τη γειτονική Ιταλία στην υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου σχετικά με την πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών γεγονότων και κυρίως του ποδοσφαίρου, αποσκοπώντας στη δίκαιη αναδιανομή των εσόδων μεταξύ των σωματείων.
Το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση και ειδικά την αθλητική- ρυθμίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.
Έμφαση δίνεται στις διατάξεις για τη μετάδοση γεγονότων μείζονος σημασίας, καθώς και τις νέες ρυθμίσεις για τις σύντομες ανταποκρίσεις επικαιρότητας σε τηλεοπτικές εκπομπές σε ότι αφορά γεγονότα μεγάλουενδιαφέροντος για το κοινό.
Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο προηγήθηκε διασφαλίζοντας το δικαίωμα του κοινού στην αθλητική ενημέρωση και το δικαίωμα των τηλεοπτικών οργανισμών στα σύντομα αποσπάσματα.
Η τηλεόραση αναμένεται ότι θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην προβολή αθλητικού περιεχομένου.

"ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ" ΙΟΜ
  • Οι Βρετανοί αρχίζουν να απολαμβάνουν δορυφορικά προγράμματα υψηλής ευκρίνειας χωρίς καταβολή συνδρομής. Αυτό συμβαίνει διότι οι κύριοι αναλογικοί τηλεοπτικοί σταθμοί (BBC, ITV, Channel 4, Channel 5) συνεργάστηκαν για δημιουργία της δορυφορικής πλατφόρμας Free-Sat, η οποία προσφέρει 80 κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα γίνουν 200 έως τα τέλη 2008. Η προσφορά, όπως προαναφέρεται, δεν απαιτεί συνδρομή, αλλά μόνον αγορά αποκωδικοποιητή.
  • Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Φινλανδίας YLE αποφάσισε να συνεργαστεί με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, διαπραγματεύσεις γίνονται με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό MTV3 και την Elisa, εταιρία παροχής internet.
    Στόχος της συνεργασίας θα είναι η συλλογική προμήθεια αθλητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια, αλλά και οι υπηρεσίες internet. Όλα αυτά συμβαίνουν σε περίοδο που τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος -κύρια
    πηγή χρηματοδότησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης- φθίνουν μετά τη μετάβαση της Φινλανδίας στην ψηφιακή επίγεια μετάδοση (1/9/2007). Μια πρόταση που έρχεται να τονώσει τα οικονομικά του YLE είναι η χρήση προπληρωμένων καρτών για τους αποκωδικοποιητές της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
  • Στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η καλύτερη κάλυψη των ευρωπαϊκών θεμάτων μέσα από τους ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς και τις πολυμεσικές πλατφόρμες επικοινωνίας αλλά και δημιουργία ενός νέου δικτύου τηλεοπτικών σταθμών από το 2009, στο πρότυπο του ψηφιακού ραδιοφωνικού δικτύου EuRaNet που θα συνεχιστεί.

Κινητικότητα για την Mobile TV

Πρώτη αγορά στην Ευρώπη για την τηλεόραση στο κινητό παραμένει η Ιταλία, όπου περίπου 1 εκατ. άνθρωποι πληρώνουν έως 19 € το μήνα για να έχουν πρόσβαση σε 12 κανάλια μέσω του κινητού τους.
Ωστόσο, η Ιταλία εξακολουθεί να απέχει πολύ από την Ιαπωνία και τη Ν.Κορέα, που είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη διάδοση της Mobile TV (20 εκατ. συνδέσεις στην Ιαπωνία και 8,2 εκατ.
στην Κορέα).
Την ίδια εποχή, τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και διανομείς οπτικοακουστικού περιεχομένου δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες, προσφέροντας τηλεοπτικές υπηρεσίες στο κινητό.
Ουσιαστικά συνεχίζεται ένας πειραματισμός, με τη δωρεάν παροχή περιεχομένου στην Ασία, την καταβολή συνδρομής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να μην έχει συγκεκριμένο μοντέλο παροχής αυτών των υπηρεσιών.
Στις αμφιβολίες έρχεται να προστεθεί και μια σύγχυση σχετικά με το τεχνολογικό πρότυπο για μετάδοση περιεχομένου σε ασύρματες συσκευές -όπως τα κινητά τηλέφωνα- καθώς η Ευρώπη κατευθύνεται (με παρέμβαση της Κομισιόν) προς το DVB-H, οι ΗΠΑ προς το MediaFLO, η Ιαπωνία προς το ISDB-T, η Ν.Κορέα προς το T-DMB και η Κίνα προς το CMMB…

"ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ" ΙΟΜ

Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος

Η παραγωγή ευρωπαϊκών ταινιών εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξητική τάση, οι Ευρωπαίοι ωστόσο δεν αυξάνουν αντιστοίχως τις επισκέψεις τους στους κινηματογράφους.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου, η παραγωγή κινηματογραφικών έργων (εθνικές παραγωγές και συμπαραγωγές) στις 27 χώρες της Ε.Ε. έφτασε το 2007 στις 927 ταινίες, σημειώνοντας αύξηση 5,1% από το 2003. Η τάση οφείλεται εν πολλοίς στις αποκλειστικά εθνικές παραγωγές, που από τις 543 το 2003 έφθασαν τις 711 το 2007.
Ρεκόρ παραγωγής κατά το προηγούμενο έτος σημειώθηκε στην Ισπανία και ικανοποιητική αύξηση σε Γαλλία και Ιταλία.
Στα εισιτήρια, αντιθέτως, σημειώνεται συνολικά μικρή πτώση (1,3%) μεταξύ 2006 και 2007, αλλά η κατάσταση διαφοροποιείται ανά περιοχή. Να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς των ευρωπαϊκών ταινιών φτάνει στο 28,8% του συνόλου των εισιτηρίων στις χώρες της ΕΕ.

"ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ" ΙΟΜ

24 Μαΐ 2008

Οργίστηκε ο λαϊκός τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του προέδρου της ΕΡΤ για τις εκπομπές του Στέλιου Κούλογλου.
Και γράφει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:


«Αγαπητή "Ε"

Δεν πίστευα στα μάτια μου, καθώς διάβαζα όσα δήλωσε για την αποπομπή του Στ. Κούλογλου από την ΕΡΤ ο πρόεδρός της Χρ. Παναγόπουλος:
"...Δεν μου αρέσει η εκπομπή, δεν μου χρειάζεται (!) και πιστεύω ότι ο κύκλος της έκλεισε".
Ποιος είσαι, ρε μεγάλε; Κληρονομημένο αμπελοχώραφο του παππού σου είναι η δημόσια τηλεόραση; Φέουδο δικό σου και των αφεντικών σου; Κατανοώ, βέβαια, ότι δεν γίνεται να καμαρώνεις για την αθλιότητα της Γιουροβίζιον και συνάμα να συμμερίζεσαι την εκτίμηση των διψασμένων για ποιότητα τηλεθεατών για τις εκπομπές του Κούλογλου. Θέμα αισθητικής, ευαισθησίας, δημοκρατικής παιδείας και κοινωνικού προβληματισμού είναι. Αλλά όχι και τόσο θράσος και τέτοια επίδειξη ιταμότητας, αλαζονείας και αυταρχισμού... Αλίμονο αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν ξεσηκωθεί θύελλα - με πρώτους τους δημοσιογράφους. Γέμισε η ζωή μας εξουσιομανείς σατραπίσκους. Αξιοι της μοίρας μας θα 'μαστε έτσι και δεν τους κόψουμε τον βήχα».


Αντώνης Καλογιάννης


Από την επιστολή του Αντώνη Καλογιάννη («Ε», 15.5.2008) συγκρατώ: «Γέμισε η ζωή μας σατραπίσκους... τόσο θράσος και τέτοια επίδειξη ιταμότητας, αλαζονείας και αυταρχισμού... Κληρονομημένο αμπελοχώραφο του παππού σου είναι η δημόσια τηλεόραση; Φέουδο δικό σου και των αφεντικών σου;...».

Η επιστολή του απευθυνόταν στον πρόεδρο της ΕΡΤ, ο οποίος αποφάσισε και διέταξε τη διακοπή της εκπομπής του Στέλιου Κούλογλου διότι δεν του άρεσε η εκπομπή, δεν του χρειάζεται και πιστεύει ότι ο κύκλος της έκλεισε.

Στο κοσμοείδωλο και στην αισθητική του κυρίου αυτού δεν χωράνε εκπομπές που έχουν ως μέλημα την έρευνα, το ρεπορτάζ, τις επιτόπιες συνεντεύξεις, την αμφισβήτηση της κατευθυνόμενης πληροφόρησης, την προσπάθεια να ανευρεθεί η αλήθεια.

Είναι δικαιολογημένη η οργή του λαϊκού βάρδου· εκφράζει νομίζω πολλούς εχέφρονες πολίτες, όσους εξακολουθούν ν' αγαπούν την ποιότητα και την (συν)πάσχουσα δημοσιογραφία. Δυστυχώς, το «παιγνίδι» (της Δημοκρατίας, διότι περί αυτού πρόκειται) έχει προ πολλού χαθεί. Ο τόπος γέμει σατραπίσκων, όπως τους αποκαλεί ο κ. Καλογιάννης. Αλλά δεν είναι σατραπίσκοι. Υποταγμένοι είναι. Δουλόφρονες και τυραννολάγνοι, που επιδιώκουν κάποια θεσούλα στον κρατικό μηχανισμό· έναν μηχανισμό διάτρητο από τους πυροβολισμούς των τυχάρπαστων, αριβιστών, μετρίων, εθελόδουλων. Ολων αυτών που έχουν καταλάβει ότι η ισχύς και η εξουσία έχουν γίνει εύκολη λεία την οποία ο καθείς μπορεί να θηρεύσει, αρχικώς ως αυλοκόλακας και εν συνεχεία ως συνασπιζόμενος με τους «ομοϊδεάτες» του. Αφού υπηρετήσουν δουλικά τον «τύραννο» κάποια στιγμή αποκτάνε δημοσιότητα, αναγνωρισιμότητα και επιλέγονται ασμένως από κομματικούς ταγούς για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων τους.

Φαινόμενα αποσάθρωσης θεσμών και σμπαραλιάσματος της κοινωνικής συνοχής έχουν κατακλύσει τη χώρα και ουδείς αντιδρά. Οσοι αντιδρούν, δακτυλοδεικνύονται, λοιδορούνται, εξορίζονται από το καθημερινό πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό (;) γίγνεσθαι.

Ο κ. Κούλογλου μπορεί να αμείβεται από την ΕΡΤ, στον προσωπικό του όμως λογαριασμό όπως και σε αυτόν όλων των Ελλήνων υπάρχει δαπάνη που προορίζεται για την ύπαρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ, για τη διασφάλιση του δημόσιου (sic) χαρακτήρα της.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ δεν αυθαδιάζει απλώς, φτύνει κατάμουτρα ολόκληρο λαό.
Ούτε τόση δα τσίπα. Εκμεταλλεύεται ασύστολα, αδιάντροπα, τη γενικευμένη παρακμή της δημοκρατίας (μας), γνωρίζει δηλαδή ότι όσες αντιδράσεις και αν υπάρξουν θα ξεχαστούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ακριβώς διότι δεν λειτουργούν οι θεσμοί. Εξ ου και η αλαζονεία τους, το θράσος τους, ο συμπλεγματικός αυταρχισμός τους.
Εχουν καλώς αντιληφθεί ότι ο πνευματικός κόσμος (...) αδυνατεί να αρθρώσει αντιεξουσιαστικό λόγο, έστω φωνή διαμαρτυρίας ή έχει επιλέξει να σιωπήσει μπροστά σ' αυτό το απίστευτο, αλλοπρόσαλλο, θεσμικό ταρατατζούμ, απέναντι σ' αυτήν την εξωφρενική επίδειξη ισχύος εκ μέρους των εξουσιαστών και, κυρίως, των φερεφώνων τους.
Ισως να έχουν δίκιο, αλλά λησμονούν ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα (κι ούτε καν είναι και σε θέση) να απέχει από αξιολογικές κρίσεις, αν πιστεύει ότι πράγματι υπάρχει κάτι που αξίζει να το υπερασπίσει, κάτι συνυφασμένο με το (τουλάχιστον έμπρακτα αποδεκτό) νόημα της ζωής» (Π. Κονδύλης, «Ισχύς και Απόφαση», Στιγμή).


Υπάρχει κάτι που αξίζει να το υπερασπίσουμε; Υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή μας; Θα επιτραπεί στους κόλακες των τυράννων να γίνουν οι ίδιοι «τύραννοι»; Θα διαιωνισθεί η ύπαρξη «τυράννων»;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ "Ε"



Κύριε Παναγόπουλε, το σκεφτήκαμε, έχετε δίκιο.
Εχετε πολλούς δημοσιογράφους και παρεμφερείς εκπομπές, όπως την ΠΟΛΥΕΚΠΟΜΠΗ της Σεμίνας Διγενή!
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εκπομπής, πρόκειται για: «Μια... πολυεκπομπή με τη σφραγίδα της Σεμίνας Διγενή και πρωταγωνιστή το ρεπορτάζ!
Συναρπαστικές ιστορίες, λαμπερά και σκοτεινά πρόσωπα, συγκλονιστικά γεγονότα που σημάδεψαν ζωές και τόπους, επικίνδυνες αποστολές, αποκαλυπτικές έρευνες και αποκλειστικές συνεντεύξεις, περιλαμβάνονται στο δίωρο δημοσιογραφικό σόου, με αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια μια έμπειρη ρεπόρτερ εφημερίδων, ραδιοφώνου και τηλεόρασης.
Δίπλα της μια δυναμική ομάδα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, συγγραφέων και ερευνητών, υπόσχεται να συμβάλλει αποφασιστικά, ώστε οι Top Stories κάθε εβδομάδα να έχουν κάτι ουσιαστικό να σας διηγηθούν».


Μια φτηνή σαφώς εκπομπή (αλήθεια, πόσο ακριβώς να στοιχίζει αυτή η εξωτερική παραγωγή;) που κάνει πολύ καλά νούμερα (πολλές φορές ακόμη και κάτω από το μέσο όρο του καναλιού που τη φιλοξενεί) και φυσικά χαίρεστε να βλέπετε και δεν είναι «παλαιωμένη» (όπως δηλώσατε για τη «Θεματική βραδιά» στη συνάδελφο του «Ελεύθερου Τύπου» σήμερα). Μια εκπομπή που «ξεψυχούσε» στον Alpha και την ακριβοπληρώνει φέτος η κρατική μας τηλεόραση... Γιατί δημόσια ΔΕΝ είναι.

Σχόλιο από το εξαιρετικό enimerosi24.gr


«Το γεγονός ότι είμαι πλέον βουλευτής στην Α' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία δεν δίνει δικαιολογίες για επιλογές του "τύπου Παναγόπουλου". Για εμένα προσωπικά και σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ ο κύριος Παναγόπουλος έχει συνδέσει, αν και δημοσιογράφος, την ιστορία του ως πρόεδρος της ΕΡΤ, με την Ελενα Παπαρίζου, τη "φούστα της", την Αννα Βίσση και το μοντέλο Jean Paul Gautier, τις φραπελιές και τους εξωγήινους της Αννας Δρούζα και φυσικά με την Καλομοίρα (δεν ξέρω ακόμη ποιος της ράβει το φουστάνι), ως προς το μεγάλο "εθνικό του" έργο, την Eurovision.

Ως προς το όνομα Φωτεινή Πιπιλή, είναι γνωστή κι έχει καταγγελθεί από εμένα η "αλαζονεία" και το "υφάκι" του.
Προσωπικά τον αγνόησα, τα βρόντηξα, τον κατήγγειλα στο Τύπο κι έφυγα από την ΕΡΤ του Παναγόπουλου. Απλώς προηγήθηκα της αντίστοιχης συμπεριφοράς του προέδρου της Δημόσιας Τηλεόρασης -που πληρώνω κι εγώ ως φορολογούμενος πολίτης- και της παρέας του στον Στέλιο
Κούλογλου.
Αλλοι κρίνονται από τις «φούστες» της Eurovision και άλλοι από τα διεθνή βραβεία τους. Είναι γνωστό ότι είμαι υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας, στην οποία πρωτοπόρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην συνταγματική αναθεώρηση.
Εάν θέλει ο κύριος Παναγόπουλος, αλλά με δικά του έξοδα, όχι της ΕΡΤ, ας μου κάνει αγωγή. Εάν το θέλει ο Στέλιος ο
Κούλογλου να με καλέσει ως μάρτυρα σε πιθανή αγωγή του, ας με θεωρήσει δεδομένη. Γιατί πάνω από όλα είμαι υπέρ των άξιων δημοσιογράφων -των λίγων που απέμειναν - όχι μόνο στη δημόσια τηλεόραση αλλά και στην ιδιωτική.

Ανακοίνωση της Φωτεινής Πιπιλή, γλαφυρή και δίκαιη.

8 Μαΐ 2008

Μόνο στην ΕΡΤ το EURO

Η συνδρομητική ψηφιακή πλατφόρμα, που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του Euro 2008, αποφάσισε, όπως όλα δείχνουν, να μη μεταδώσει τελικά τις αναμετρήσεις από τα γήπεδα Αυστρίας-Ελβετίας, θέλοντας να κλείσει με αυτόν τρόπο το μέτωπο με την ΕΡΤ.

Η διοίκηση της δημόσια τηλεόρασης, μόλις έμαθε για την απόκτηση των δικαιωμάτων από τη NETMED, έσπευσε να δείξει τη δυσαρέσκειά της για την κίνηση αυτή. Με διαφημιστικά έκανε λόγο για τη μόνη τηλεόραση που θα δείξει «ελεύθερα», χωρίς συνδρομή, το Euro με την «καλύτερη δημοσιογραφική ομάδα». Εσπευσε μάλιστα να ενημερώσει τους υπεύθυνους της NETMED ότι δεν θα τους παραχωρήσει τα λεγόμενα «υπόλοιπα» των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, όπως είχε γίνει το 2004 και δημιουργήθηκαν τα ολυμπιακά κανάλια.

Η NETMED, όμως, θορυβήθηκε διότι έχει ευρύτερη συνεργασία και κατά κάποιο τρόπο «εξάρτηση» από την ΕΡΤ, καθώς νοικιάζει συχνότητες απ' όπου εκπέμπουν τα Filmnet και Supersport, ενώ από τη δημόσια τηλεόραση περνάει ουσιαστικά και το επόμενο βήμα, που είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Οι υπεύθυνοι της NETMED και πιθανότατα οι νέοι ιδιοκτήτες, όπως φαίνεται, δεν θέλησαν να βάλουν σε οποιοδήποτε... περιπέτεια την επένδυσή τους κι έτσι προτίμησαν να κάνουν πίσω, αφήνοντας την ΕΡΤ μόνη στο «παιχνίδι» του Euro.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της συνδρομητικής ψηφιακής πλατφόρμας είχαν επαφή και με τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος όμως εν προκειμένω προτίμησε να... νίψει τας χείρας του, κάνοντας τα μηνύματα ακόμη πιο ξεκάθαρα.

Η κίνηση αυτή, βέβαια, θα κοστίσει στη NETMED καθώς το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την UEFA για τα δικαιώματα του Euro θα πρέπει να το αποπληρώσει. Παράλληλα, η συνδρομητική πλατφόρμα ετοίμαζε αποστολή περίπου 20 ατόμων, ενώ είχε εξασφαλίσει συνεργασία με τους Αλέξη Σπυρόπουλο και Χρήστο Σωτηρακόπουλο για τις μεταδόσεις αγώνων. Εχει λοιπόν κλείσει κυκλώματα, συνεργάτες, εισιτήρια, δωμάτια ξενοδοχείων κ.ά., η ακύρωση των οποίων επίσης θα την επιβαρύνει, ενώ χάνει και ένα σημαντικό χαρτί προσέλκυσης συνδρομητών.


ΣΩ.ΜΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/05/2008

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για «παραμάγαζο» στην ΕΡΤ

Με ερώτηση που κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητούν από τον υπουργό Επικρατείας να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη διαλεύκανση καταγγελίας ότι στην ΕΡΤ λειτουργεί «υπό τις ευλογίες της διοίκησης "παραμάγαζο" προώθησης και προβολής μέσω της κρατικής τηλεόρασης συγκεκριμένων εταιρειών επικοινωνίας και για την απόδοση ευθυνών».

Πρόσφατα, σημειώνουν στην ερώτησή τους, είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ...περίεργες συμβάσεις της δημόσιας τηλεόρασης με πρόσωπα «που δεν δεσμεύονται από τα αυστηρά ασυμβίβαστα δημοσιογράφων-υπαλλήλων της ΕΡΤ». Οπως επισημαίνουν, το «πελατολόγιο εταιρείας επικοινωνίας, ιδιοκτησίας συγκεκριμένου προσώπου "υπαλλήλου" της EPT-World, προβάλλεται συστηματικά και κατ' εξακολούθηση από την εκπομπή του».

Οι ερωτώντες βουλευτές Μ. Καρχιμάκης, Χρ. Αηδόνης, Μ. Μπόλαρης, Μ. Παντούλας, Δ. Τσιρώνης και Β. Παπαχρήστος σημειώνουν ότι «αν οι καταγγελίες αληθεύουν, πρόκειται για αντιδεοντολογική πρακτική» και κάνουν αναφορά σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, όπου επισημαίνεται ότι «αποτελεί ασυμβίβαστο μέλη της ΕΣΗΕΑ να ετεροαπασχολούνται και να είναι ιδιοκτήτες ή μέτοχοι σε επιχειρήσεις ενημέρωσης, εταιρείες διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων, παραγωγής, δημοσκοπήσεων κ.λπ.».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/05/2008

4 Μαΐ 2008

Σχόλιο σχετικά με την διαμάχη ΕΡΤ - NETMED

Κακές επιλογές και από τους δυο -για πολλά χρόνια- συνεργάτες. Πρώτα οι της Netmed! Στην ύστατη προσπάθεια να αποδείξουν στον νέο ιδιοκτήτη ότι εδώ είμαστε (κλίμα που επικρατεί έντονα τελευταία στην Κάντζα) κάνουν κάτι που για την ΕΡΤ είναι σαν να δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει (φιλοξενία σε εγκαταστάσεις τις ΕΡΤ παρέχετε σε όλους σχεδόν τους πομπούς της Netmed στα αναλογικά Supersport & Filmnet.) Για την ΕΡΤ, Μega λάθος που δεν βάζει μια τελεία και παύλα στο θέμα της συνδρομητικής μετάδοσης του EURO από την NETMED.

Η εκπομπή σε μετάδοση υψηλής ευκρίνειας HD από την ΕΡΤ και τον HellasSat, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταφορών, δείχνει να σκοντάφτει στο Υπουργείο Τύπου που ανήκει η ΕΡΤ. Εκεί εσείς παιδιά στην Αγία Παρασκευή, αν καταφέρετε να πείσετε το Υπουργείο σας και να κάνετε τελικά την πρώτη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, τότε δεν πρόκειται κανείς να δει τίποτα άλλο στο EURO 2008, πλην αυτής της μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας (800.000 LCD τηλεοράσεις πουληθήκαν πέρσι στη χώρα μας - HD-Τrue & HD-Ready. Οι τηλεοράσεις αυτές είναι πολύ κουρασμένες από την ποιότητα 4.3 της ΕΡΤ, η οποία είναι μεν κατάλληλη για τις γιαγιάδες μας με καταρράχτη, αλλά σε μας με τις LCD HD τηλεοράσεις, μας φαίνονται ότι οι... ανορεξικοί άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν άμεσα δίαιτα (μοιάζουν κοντόχοντροι και πλακουτσωτοί!)

Το ίδιο ισχύει και για τη φοβερή συμπίεση της Netmed! Αν δείτε Σκάι στον Hellas Sat και Σκάι στην Nova είναι η μέρα με τη νύχτα. Μάλλον ούτε αυτοί έχουν LCD τηλεοράσεις, διότι μια χαρά βλέπεις μέχρι 29 ιντσών τηλεόραση -όπως στην είσοδο της NETMED στο Video Wall- μετά όμως από εκεί έχουμε θέμα. Για υψηλή ευκρίνεια μάλλον δεν έχουν ακούσει τίποτα στην Κάντζα. Κάτι είχε πει ο κ Γαμπρίτσιος στη γιορτή των υπαπακέτων της Νόβα ότι πολύ σύντομα θα έχουμε Nόβα HD, όμως το πόσο σύντομα δεν το διευκρίνισε...
(Κ.) SATLEO

2 Μαΐ 2008

Σε αναμονή κρατικής χρηματοδότησης η ΕΡΤ

Σε κρατικές επιδοτήσεις υπολογίζει η κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Στο επιχειρησιακό σχέδιο που παραδόθηκε στην κυβέρνηση, η διοίκηση Χρήστου Παναγόπουλου, στο κεφάλαιο «Στρατηγική και σχέδια δράσης», συνδέει την «επιτάχυνση των επενδύσεων και την ανάπτυξη υποδομών για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τη μεταβολή του τεχνολογικού εξοπλισμού της ΕΡΤ σε ψηφιακό περιβάλλον, την αναδιοργάνωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Τρίτου Προγράμματος, την ανάπτυξη υποδομών για την παροχή υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης - IPTV», με την κρατική χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος 2007-2013 (ΕΣΠΑ - Ψηφιακή Σύγκλιση).
Στην ουσία, η κρατική τηλεόραση περιμένει το δημόσιο χρήμα για να αναπτύξει νέες μορφές ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Την ίδια ώρα βέβαια καταγράφει τα υψηλότερα έσοδα από κάθε άλλη τηλεοπτική επιχείρηση, εξαιτίας του υποχρεωτικού ανταποδοτικού τέλους. Τα χρήματα όμως αυτά δεν προορίζονται για το μέλλον της τηλεόρασης, για το οποίο απαιτείται επιπλέον δημόσια χρηματοδότηση.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, μόνο για την ψηφιακή αρχειοθέτηση η ΕΡΤ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας 80 εκατ. ευρώ.

Προβλέπει μάλιστα πως η κρατική χρηματοδότηση «αναμένεται να ξεκινήσει το 2010». Στο συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων η ΕΡΤ προβλέπει την «ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων νέων έργων ύψους 29,5 εκατ. ευρώ για θέματα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης - Β' φάση» με τον εξής τρόπο: χρήση 2009: 9 εκατ. ευρώ, χρήση 2010: 16 εκατ. ευρώ, χρήση 2011: 4,5 εκατ. ευρώ.

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Όχι των καναλιών για το 1,5% του κινηματογράφου

Όχι στην καταβολή του ποσού (8 εκατ. ευρώ για το 2006) για τον κινηματογράφο λένε οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Σε απαντήσεις που έστειλαν προς την αρμόδια επιτροπή, οι ιδιωτικοί σταθμοί υποστηρίζουν πως «το ζήτημα της υποχρεωτικής εισφοράς προς τον κινηματογράφο είναι αμφιλεγόμενο, και έχει ήδη τεθεί σε αμφισβήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο... Ειδικά στην Ελλάδα, οι σχετικές διατάξεις, λόγω του ατελέσφορου χαρακτήρα τους, ουδέποτε έχουν τεθεί σε εφαρμογή επί της ουσίας», υποστηρίζουν, αν και η ΕΡΤ είναι η μόνη που καταβάλλει το ποσό. Επί της ουσίας, το ζήτημα της καταβολής του 1,5% μπαίνει εκ νέου σε μια συνολική διαπραγμάτευση, με τους τηλεοπτικούς σταθμούς να ζητούν συντονισμένη πολιτική, αλλά και κίνητρα για να επενδύουν στον κινηματογράφο.

"Παρόν" "SATLEO.GR"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)