30 Αυγ 2008

Ψηφιακές επενδύσεις από την Τηλέτυπος

Eν όψει της έναρξης επίγειων ψηφιακών πιλοτικών εκπομπών και από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα (από την 1η Νοεμβρίου και μετά) αναμένεται το ποσό (53.870.400 ευρώ) από την πώληση του μεριδίου της Τηλέτυπος στη NetMed να επενδυθεί σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς παράλληλα να αποκλείεται και η εκ νέου δραστηριοποίηση στο χώρο των ψηφιακών συνδρομητικών υπηρεσιών σε συνεργασία με άλλους εταίρους. Επισημαίνεται εξάλλου ειδικότερα όσον αφορά την επένδυση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, αφού η κατανομή των ψηφιακών συχνοτήτων, αφήνει περιθώριο για τη δημιουργία και δεύτερου ψηφιακού καναλιού στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Ναυτεμπορική

«Εσπασαν» ρεκόρ στην τηλεθέαση οι Αγώνες του Πεκίνου

Στο τηλεοπτικό γεγονός με την υψηλότερη τηλεθέαση όλων των εποχών, αναδείχθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου για το αμερικανικό δίκτυο NBC Universal. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Nielsen Media Research, στις 16 ημέρες κάλυψης του τηλεοπτικού γεγονότος, 211 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τους Αγώνες, αριθμός κατά 2 εκατομμύρια υψηλότερος σε σχέση με εκείνον των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα του 1996, ο οποίος αποτελούσε το προηγούμενο ρεκόρ. Επισημαίνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν έχουν προσμετρηθεί τα ποσοστά της 17ης ημέρας μεταδόσεων, κατά την οποία μεταδόθηκε η τελετή λήξης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, με τα νούμερα που παρουσίασαν, αποτέλεσαν μια «όαση», σε ένα τοπίο που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από την πτώση των ποσοστών τηλεθέασης των προγραμμάτων του prime time, αποτέλεσμα του κατακερματισμού της αγοράς, λόγω της αύξησης των τηλεοπτικών καναλιών και της έντασης του ανταγωνισμού από το DVD και το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB Nielsen Media Research για τη χρονική περίοδο από 8 έως 24 Αυγούστου, στην κορυφή του πίνακα με τα μερίδια των καναλιών κατά μέσο όρο βρίσκεται η ΝΕΤ με 16,6%.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Κίνα, την τελετή λήξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, πράγμα που ενδέχεται να αναγάγει το συγκεκριμένο γεγονός, στο σημαντικότερο τηλεοπτικό γεγονός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπή Ζακ Ρογκ (στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AGB Nielsen Media Research, την τελετή λήξης του Αγώνων του Πεκίνου, παρακολούθησαν μόλις 729 χιλιάδες τηλεθεατές).

Οπως υποστηρίζουν στελέχη του δικτύου NBC, η σημαντική αυτή βελτίωση των ποσοστών τηλεθέασης, είναι αποτέλεσμα της παράλληλης σημαντικής αύξησης των ωρών μετάδοσης των αγώνων -που ξεπέρασαν τις 3.600 ώρες- και μάλιστα μέσα από διάφορες πλατφόρμες προβολής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις 16 ημέρες των Αγώνων του Πεκίνου, παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 27,7 εκατομμύρια τηλεθεατές ανά βραδιά, νούμερο που είναι κατά 11% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των Αγώνων της Αθήνας του 2004.

Ανταγωνισμός

Οπως επισημαίνουν αναλυτές του χώρου, η αύξηση αυτή των ποσοστών τηλεθέασης, αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του ανταγωνισμού για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μετάδοσης των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, με τα νούμερα που παρουσίασαν, αποτέλεσαν μια «όαση», σε ένα τοπίο που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από την πτώση των ποσοστών τηλεθέασης των προγραμμάτων του prime time, αποτέλεσμα του κατακερματισμού της αγοράς, λόγω της αύξησης των τηλεοπτικών καναλιών και της έντασης του ανταγωνισμού από το DVD και το Διαδίκτυο.

NAYTEMPORIKH

20 Αυγ 2008

Ψηφιακή TV: ο εφιάλτης της γιαγιάς!

Η γιαγιά μου ήξερε ότι έχει να κάνει δυο πράγματα προκειμένου να δει τον αγαπημένο της «Έρωτα»: Πρώτον, να πατήσει το κουμπί που ανοίγει την τηλεόραση και δεύτερον να πατήσει στο τηλεκοντρόλ τον αριθμό του ΑΝΤΕΝΝΑ (άντε να δυναμώσει και λίγο έως πολύ (!) την ένταση της φωνής για να απολαύσει καλύτερα τους διαλόγους). Πλέον η γιαγιά (αν ζήσει μέχρι το 2012 που υποτίθεται θα μεταβούμε στην ψηφιακή) θα μπορεί με τη νέα τεχνολογία να διαλέγει ταινίες, να ενημερώνεται για την πρόβλεψη του καιρού, να αγοράζει ρούχα από το εμπορικό κέντρο της περιοχής της και να πουλά τις μετοχές της.(!).

Βέβαια, η καημένη η γιαγιά αν και πολύ θα ήθελε να κάνει όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, μάλλον τελικά θα απογοητευτεί, αφού όλες οι θαυμαστές δυνατότητες που προβλέπονται στο μενού της ψηφιακής θα απαιτούν τουλάχιστον βασικές γνώσεις χρήσης υπολογιστή ή χρήσης κινητού τηλεφώνου (και πού να τρέχει τώρα στα γεράματα σε φροντιστήρια.), ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και οι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και τα κινητά, ίσως να χρειαστούν βοήθεια για να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις παρεχόμενες τηλεοπτικές υπηρεσίες.
* Τα καλά νέα (ακόμα και για τη γιαγιά)...

...που μια χαρά τα πήγαινε με την παραδοσιακή αναλογική τηλεόραση) είναι ότι με την ψηφιακή τηλεόραση η εικόνα θα έχει επιτέλους την ίδια σταθερή ποιότητα είτε λαμβάνεται σε σπίτι στον Αρχάγγελο, είτε σε σπίτι στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, ενώ τα παράσιτα (το λεγόμενο «σσιονούι») θα αποτελούν παρελθόν. Επίσης, σημαντικό νέο για τον τηλεθεατή που μέχρι σήμερα δεν έβρισκε κάτι ενδιαφέρον να δει στην τηλεόρασή του ή τη νοικοκυρά που θέλει να εμπλουτίσει με ακόμα παραπάνω εκπομπές την καθημερινότητά της, είναι ότι θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων, αφού ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του πακέτο καναλιών και να μεταδίδει πολλά προγράμματα, αντί του ενός που μπορεί να μεταδίδει σήμερα.

> Τα καλύτερα φυσικά νέα αφορούν εκείνο τον τηλεθεατή που θα ασχοληθεί ενεργά με τη νέα τηλεόραση, καθώς θα μπορεί να διαμορφώνει το πρόγραμμα ανάλογα με τις προτιμήσεις του και κατ' αυτόν τον τρόπο να παρακολουθεί ένα δικό του τηλεοπτικό σταθμό, κομμένο ραμμένο στα μέτρα του(!). Συγκεκριμένα, θα μπορεί να βρίσκει τα προγράμματα που τον ενδιαφέρουν από τον Ηλεκτρονικό Οδηγό Προγράμματος, να τα αποθηκεύει στη μνήμη της τηλεόρασής του και να τα προγραμματίζει ώστε αυτά να μεταδίδονται στην ώρα της αρεσκείας του!

> Ο τηλεθεατής όμως όχι μόνο θα μπορεί να φτιάχνει δικό του πρόγραμμα, αλλά θα μπορεί παράλληλα να παρεμβαίνει με το τηλεχειριστήριό του και να ψηφίζει υποψήφιους προς αποχώρηση σε reality shows, να επιλέγει τη σταρ των καλλιστείων, ακόμα και να κάνει γνωριμίες με άλλους τηλεθεατές(!). Θα μπορεί ακόμα να έχει άποψη για τη διαρρύθμιση της οθόνης (αριστερά οι διαφημίσεις, δεξιά πάνω το πρόγραμμα, δεξιά κάτω οι τιμές του χρηματιστηρίου), αλλά και για το ποια κάμερα θα δείχνει τον ποδοσφαιρικό αγώνα, ανάλογα με τη φάση του παιχνιδιού.

> Πάντως, είτε μας αρέσει, είτε όχι το πακέτο της ψηφιακής τηλεόρασης, είναι μονόδρομος για όλα τα νοικοκυριά, αφού όσοι δεν το εξασφαλίσουν σε τέσσερα χρόνια από τώρα, απλώς δεν θα έχουν τηλεόραση, αφού τα δωρεάν τηλεοπτικά σήματα που λαμβάνονται τώρα στις αναλογικές συσκευές, θα είναι παρελθόν. Ο τηλεθεατής θα πρέπει να αναβαθμίσει την τηλεόρασή του, έχοντας να επιλέξει αν θα αγοράσει μετατροπέα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, αν θα αντικαταστήσει τη συσκευή του με ψηφιακή τηλεοπτική συσκευή ή αν θα γίνει συνδρομητής σε κάποια από τις υπηρεσίες επί πληρωμή. Τις επιλογές της θα πρέπει να εξετάσει και η γιαγιά. (Φιλελεύθερος)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)