23 Οκτ 2008

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΓΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ

Με γοργά βήματα κινεί πλέον τις διαδικασίες για την έναρξη των επίγειων ψηφιακών εκπομπών το ΕΣΡ το οποίο, χθες, εξέδωσε την σχετική «Πρόσκληση Ενδιαφέροντος» για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, εν όψει της έλευσης της 1ης Νοεμβρίου, της ημερομηνίας που έχει τεθεί ως η εναρκτήρια για το πιλοτικό στάδιο του νέου μοντέλου εκπομπής στη χώρα μας.

Επισημαίνεται ότι η «Πρόσκληση Ενδιαφέροντος» δεν αφορά μόνο στους εθνικής εμβέλειας ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης, αλλά και σε σταθμούς του Δημοσίου, καθώς και σε συνδρομητικά κανάλια της NetMed

Ειδικότερα, το σχετικό έγγραφο, εκτός από τους 7 ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Alpha, Antenna Mega, Alter, Star, ΣΚΑΪ και 902), απευθύνεται και στην ΕΡΤ Α.Ε. για τους αναλογικούς εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς της (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και στην Βουλή των Ελλήνων για το κανάλι της Βουλής, καθώς και στη συνδρομητική δορυφορική πλατφόρμα της Nova για τα κανάλια novacinema 1 και novacinema 2.

Η διαδικασία

Οι προαναφερθέντες σταθμοί, εφόσον επιθυμούν να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους ψηφιακά, πρέπει να καταθέσουν, μέχρι την Παρασκευή 31.10.2008, έγγραφη δήλωση στην ανεξάρτητη αρχή, στην οποία θα περιέχονται τα ουσιώδη στοιχεία της ταυτότητας του σταθμού (διακριτικός τίτλος, επωνυμία φορέα, ονοματεπώνυμο νόμιμου εκπροσώπου) και ειδικότερα για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, κατηγορία, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, καθώς και οι δίαυλοι ανά κέντρο εκπομπής μέσα από τους οποίους θα εκπέμψουν.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση του ΕΣΡ για τον καθορισμό των διαύλων συχνοτήτων του αρ. 14 παρ. 2 του ν. 3592/07, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση χορήγηση αδείας παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για τη μελλοντική ψηφιακή αδειοδότηση, αφού, σύμφωνα με το νόμο, όποιος δεν έχει δραστηριοποιηθεί στο στάδιο της πιλοτικής εκπομπής, δεν μπορεί να διεκδικήσει άδεια για ψηφιακή εκπομπή, όταν θα γίνει η σχετική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου ειδικότερα το θέμα των ψηφιακών συχνοτήτων, εκφράζεται προβληματισμός για τις εξελίξεις στην υπόθεση της δημιουργίας της κοινής (μεταξύ των εμπλεκομένων) εταιρείας για τη διαχείριση του ψηφιακού δικτύου, όπου δεν έχει επέλθει συμφωνία, πράγμα που αναμένεται να επηρεάσει και το χρόνο έναρξης των ψηφιακών εκπομπών, όχι μόνο για τους εθνικής εμβέλειας σταθμούς αλλά και για τους περιφερειακούς.

Εκπομπή με απλή δήλωση

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους προαναφερθέντες σταθμούς εθνικής εμβέλειας που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δραστηριοποιηθούν ψηφιακά, έχουν καταθέσει αίτηση για άδεια ψηφιακής εκπομπής στο πιλοτικό στάδιο (μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2012) συνολικά 118 περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Διευκρινίζεται ότι για τους περιφερειακούς σταθμούς είναι απαραίτητη η έκδοση «άδειας» από το ΕΣΡ για ψηφιακή εκπομπή στο πιλοτικό στάδιο, η οποία θα δοθεί μετά από έλεγχο του περιεχομένου των εκπομπών τους, ενώ, αντίθετα, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, το «πράσινο φως» δίνεται με την απλή κατάθεση της σχετικής δήλωσης στην «Πρόσκληση Ενδιαφέροντος».

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

21 Οκτ 2008

Χαμηλές Ταχύτητες για την Επίγεια Ψηφιακή TV στην Ελλάδα

Η Ελλάδα καθυστερεί ήδη για την ολοκλήρωση σχεδίου μετάβασης στην αποκλειστικά ψηφιακή μετάδοση (switchover) της τηλεόρασης.
Υπενθυμίζεται ότι οι έως τώρα μεταδόσεις της ΕΡΤ θεωρούνται πιλοτικές, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλου, οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας μπορούν από 1/11/08 να εκπέμπουν ψηφιακά το υφιστάμενο αναλογικό τους πρόγραμμα. Για να συμβεί, όμως, αυτό απαιτείται η δημιουργία φορέα που θα αναπτύξει, θα διαχειριστεί και θα συντηρεί το δίκτυο αναμετάδοσης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (network operator).
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι εθνικής εμβέλειας ιδιωτικοί σταθμοί, μέσω του κλαδικού τους φορέα ΕΙΤΗΣΕΕ, καθώς και η ΕΡΤ, διερευνώντας τη δυνατότητα σύστασης κοινής εταιρίας. Όμως, ο καθορισμός των ποσοστών συμμετοχής της ΕΡΤ και των ιδιωτικών καναλιών σε μια τέτοια κοινή εταιρία δεν είναι εύκολος. Αρχικά αναφερόταν αναλογία 70%-30% υπέρ των ιδιωτικών, ενώ τώρα πληροφορίες φέρουν τα ποσοστά να μετατίθενται στο 50%-50%.

Πηγές: «ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ», www.satleo.gr, www.naftemporiki.gr

Σύγκλιση Τηλεόρασης & Internet

Οι εταιρίες Intel και Yahoo ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία ιντερνετικών εφαρμογών αποκλειστικά για την τηλεόραση. Οι εφαρμογές αυτές θα βασίζοντα στα σχεδιαστικά πρότυπα του διαδικτύου και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων JavaScript, XML, HTML & Flash, δηλαδή τις πιο χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες του διαδικτύου προσαρμοσμένες όμως για την τηλεοπτική οθόνη.
«Θα μεταβληθεί ουσιαστικά η τηλεοπτική εμπειρία και η παρακολούθηση ενός προγράμματος. Δεν θα πρόκειται πλέον για μια παθητική εμπειρία, αλλά για μια διαδραστική όπως στο internet » σύμφωνα με τον Eric Kim από την Intel. Οι δύο εταιρίες σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα πακέτο το οποίο θα περιέχει όλη τη λογισμική και δικτυακή υποστήριξη για την ανάπτυξη των δικών τους ιντερνετικών εφαρμογών και το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους δημιουργούς software, στους κατασκευαστές τηλεοπτικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στους διαφημιστές και τους εκδότες. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν μόνον οι εταιρίες κατασκευαστές οικιακού οπτικοακουστικού εξοπλισμού Samsung και Toshiba.
Θεωρείται όμως δεδομένο ότι ο κύκλος θα διευθυνθεί σύντομα με την υλοποίηση των εφαρμογών των Intel & Yahoo.

Πηγές: «ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ» www.intel.com, http://connectedtv.yahoo.com

Συμφωνίες στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιών

Σε συμφωνία με τη Warner Music Group προχώρησε η NOKIA για δωρεάν παροχή μουσικών θεμάτων από το αρχείο της δισκογραφικής μέσω κινητού. Έτσι, η NOKIA ολοκληρώνει κύκλο συμφωνιών με τις μεγαλύτερες εταιρίες στη μουσική βιομηχανία – προηγήθηκε συμφωνία με τη Universal Music Group το 2007 και την Sony BMG τον περασμένο Απρίλιο.
Απότοκο των συμφωνιών είναι το πρόγραμμα Comes With Music, που θα κυκλοφορήσει σύντομα και το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να «κατεβάζουν» δωρεάν μουσικά αρχεία από τις 3 εταιρίες και να τα φυλάσσουν στο κινητό τους έως 12 μήνες.
Επίσης, η αμερικάνικη εταιρία-κολοσσός στις τηλεπικοινωνίες AT&T συμφώνησε με την Qualcomm’s MediaFLO για παροχή τηλεόρασης μέσω κινητού. Οι χρήστες της νέας υπηρεσίας θα έχουν πρόσβαση σε 10 τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ των οποίων MTV, Comedy Central, Nickelodeon, Fox, NBC και αποκλειστικά το CNN Live και το Sony Pictures, έναντι 15$ το μήνα.

Πηγές: "ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ", International Herald Tribune, Screen
Digest June 2008

12 Οκτ 2008

Προβάδισμα οι Alpha-NOVA για το τηλεοπτικό "πακέτο" της Σούπερ Λιγκ

Ένα από τα μεγάλα "στοιχήματα" της Σούπερ Λιγκ είναι η κοινή διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την τριετία 2009-2012. Προσπάθεια που, όπως όλα δείχνουν, θα ευοδοθεί μετά την ανταπόκριση που έδειξαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, μετά την κατάθεση των προσφορών, η σύμπραξη Alpha-NOVA διατηρεί ένα προβάδισμα έναντι της συνεργασίας Mega Channel-On Telecoms. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η προσφορά των Alpha και NOVA ξεπερνάει τα 130 εκ. ευρώ (η λίγκα ζητάει 150 εκ.), ενώ η αντίστοιχη των Mega-On πλησιάζει το παραπάνω ποσό.

Παράλληλα, φαίνεται πως ΑΝΤ1 και ΕΡΤ, που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του "πακέτου", αποσύρονται από τη σκληρή διαπραγματευτική μάχη. Ο μεγάλος "νικητής" θα γίνει γνωστός προς τα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθεί η απόφαση της Σούπερ Λιγκ.

"http://www.cosmo.gr"

Αποχωρήσεις και αλλαγές στον Alpha

Εκτός Alpha, οριστικά, ο Νίκος Κακαουνάκης. Ο έμπειρος δημοσιογράφος ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τον όμιλο της Κάντζας και μάλιστα με πικρία, αφού περίμενε καλύτερη συμπεριφορά.

Το Alter δείχνει σαν το πιθανότερο επόμενο τηλεοπτικό σταθμό του δημοσιογράφου, ενώ έχει δεχθεί κρούση από τον City 99.5 για εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Πάντως στον Alpha αναμένονται ακόμα περισσότερες αλλαγές. Οι νέοι ιδιοκτήτες (RTL) θέλουν να αλλάξουν το προφίλ του σταθμού και να το κάνουν περισσότερο ψυχαγωγικό. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να γίνουν ριζικές αλλαγές ακόμα και στο δελτίο ειδήσεων, για αυτό και δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια για να πειστεί η Έλλη Στάη να γυρίσει στην καρέκλα της κεντρικής παρουσιάστριας.

"www.cosmo.gr"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)