30 Νοε 2009

Ειδήσεις από τα ΜΜΕ

Εκρηκτικοί μηχανισμοί στο πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ. Η ανακοίνωσή της αναφέρει:
"Με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο επαγγελματικό γραφείο του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης Βοϊτσίδη και του πρώην αντιπροέδρου της Ένωσης και αντιπροέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Π. Νεστορίδη δόθηκε σήμερα το απόγευμα συνέχεια στη σειρά των βίαιων επιθέσεων με στόχο τον δημοσιογραφικό κόσμο, που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις."
 (ΣΥΝΕΧΕΙΑ )

 Στον έλεγχο του Δ. Κοντομηνά πέρασαν και πάλι  το  Channel 9 της Θεσσαλονίκης και ο σταθμός Παλμός 96,5Η ανακοίνωση της ΔΕΜΚΟ για την εξαγορά τους από το RTL ,έχει ως εξής: (ΣΥΝΕΧΕΙΑ )

“Πολυεπίπεδη” συνεργασία τη Έλλη Στάη, με τον όμιλο Λαυρεντιάδη. Αρχή, α ο καθημερινός σχολιασμός στο Flash, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκπομπή στο σταθμό, και αργότερα στην τηλεόραση. 

Στη μετάδοση ειδικού προγράμματος εκπαιδευτικού περιεχομένου, έχει προχωρήσει εδώ και μία εβδομάδα η ΕΤ1 σε καθημερινή βάση. Αιτία το ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα της νέας γρίπης Η1Ν1, που έχει αναγκάσει πολλά σχολεία να βάλλουν «λουκέτο». .. (NewsTime) (ΣΥΝΕΧΕΙΑ )

Εγκαινιάζεται σήμερα η συνεργασία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με το Κανάλι της Βουλής, για την προβολή τηλεοπτικού προγράμματος εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάζει από τις 4 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. εναλλακτικά και διαδοχικά ποικίλα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών (ΑΠΣ& ΔΕΠΠΣ) τόσο της Β/θμιας όσο και της Α/θμιας εκπαίδευσης. (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ) (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

 


Μερική αισιοδοξία για ανάκαμψη της τηλεοπτικής αγοράς


Συνολικές πωλήσεις που διαμορφώθηκαν στα 195,07 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι δύο εισηγμένες τηλεοπτικές επιχειρήσεις (101,24 εκατ. ευρώ η Τηλέτυπος, διαχειρίστρια εταιρεία του Mega και 93,82 εκατ. ευρώ η Ελεύθερη Τηλεόραση διαχειρίστρια εταιρεία του Alter), ποσό μειωμένο κατά 11,69% σε σχέση με πέρυσι (μείωση 13,32% για το Mega και 9,85% για το Alter). Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πωλήσεις των δυο υπό εξέταση εταιρειών, αποτελούν κατά μέσο όρο, τα τελευταία χρόνια το 1/3 των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.
Σε επίπεδο καθαρών προ φόρων αποτελεσμάτων, συνολικά εμφανίζονται 3,24 εκατ. ζημίες, (3,45 εκατ. ευρώ ζημίες για το Mega και αντίθετα 210 χιλιάδες ευρώ κέρδη για το Alter), έναντι 6,93 εκατ. ευρώ κέρδος στο 9μηνο (3,18 εκατ. ευρώ κέρδη για το Mega και 3,75 εκατ. ευρώ κέρδη για το Alter στο 9μηνο του 2008).
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό -το οποίο όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον για άλλες εταιρείες των ΜΜΕ, σήκωσε τελικά στις πλάτες του τις απώλειες από την κρίση, αφού σε αρκετές εταιρείες, μειώθηκε στο υπό εξέταση διάστημα- το μεν Mega βασίστηκε σε άλλες επιλογές για την έξοδο από τη στενωπό, αφού στο 9μηνο του 2009 απασχολούσε 647 εργαζομένους, έναντι 649 στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ το δε Alter, απασχολούσε στο 9μηνο του 2009, 745 άτομα, έναντι 775 στο 9μηνο του 2008. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)
"ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" από τον ΣΤΕΛΙΟ ΙΩΑΝΝΟΥ

Ψαλίδι στις επιχορηγήσεις κρατικών ΜΜΕ

Μειώνεται κατά περίπου 130% η απευθείας κρατική επιχορήγηση στην ΕΡΤ ΑΕ για την επόμενη χρονιά. Στον νέο Προϋπολογισμό το κονδύλι ενίσχυσης για την κρατική τηλεόραση είναι 2 μόλις εκατομμύρια ευρώ, έναντι 5.512.000 ευρώ το 2009! Το ψαλίδι αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης για περικοπές στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής το 2010. Μειωμένα ωστόσο είναι τα κονδύλια των κρατικών ενισχύσεων και για τα υπόλοιπα κρατικά ΜΜΕ. Το ΑΠΕ από 15.100.000 ευρώ προβλέπεται να ενισχυθεί με 11 εκατ. ευρώ, ενώ για το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο η μείωση είναι σαφώς μικρότερη: από 3,2 εκατ. το 2009 θα πάρει 3 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Το μεγαλύτερο ψαλίδι έπεσε στα κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, καθώς για το 2010 προβλέπεται ενίσχυση 531.000 ευρώ, όταν το 2009 η αντίστοιχη επιχορήγηση ήταν 2,7 εκατ. ευρώ και το 2008 1,4 εκατ. 

"ΤΟ  ΠΑΡΟΝ"

Αντίστροφη μέτρηση για την κοινοτική οδηγία σχετικά με τη διαφήμιση

Στις 19 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία (2007/65/ΕΚ) που φέρνει σημαντικές αλλαγές κυρίως στην εμπορική εκμετάλλευση της τηλεόρασης με την καθιέρωση της «τοποθέτησης προϊόντος» («placement»).
Πρόκειται για την έμμεση προβολή προϊόντων σε σειρές και ταινίες -όχι σε ενημερωτικές εκπομπές- χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση καταβολής αγγελιόσημου.
Η αρμόδια επιτροπή που επεξεργάστηκε το σχέδιο επί της ουσίας προτείνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση για τους σταθμούς υποτιτλισμού του 3% του ελληνικού τους προγράμματος για να μπορούν να παρακολουθούν και τα άτομα με αναπηρία, την απαγόρευση εκμετάλλευσης δεισιδαιμονιών και προλήψεων από τις διαφημίσεις των γραμμών 9011, την απαγόρευση διαφήμισης όπλων, σνακ, αλλά και την  απαγόρευση της προτροπής για συμμετοχή ανηλίκων σε τηλεφωνικές αγορές.
Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα ακύρωσης μιας σύμβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και την υποχρέωση για την ελληνική Πολιτεία σύνταξης λίστας με τα αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις (τηλεοπτική διαφήμιση, χορηγία, τηλεπώληση και «τοποθέτηση προϊόντος») οφείλουν να αναγνωρίζονται εύκολα ως τέτοιες, ενώ απαγορεύονται οι συγκεκαλυμμένες οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις.
Το σχέδιο νόμου είναι στο ΣτΕ και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα επιστραφεί στα αρμόδια υπουργεία για να πάει προς ψήφιση στη Βουλή



"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

29 Νοε 2009

Τα ανοικτά μέτωπα της ΕΡΤ και το σχέδιο αναμόρφωσης

Την Τρίτη 1/12 συνεδριάζει το νέο ΔΣ της ΕΡΤ. Υπάρχουν πολλά κρίσιμα θέματα που πρέπει να λυθούν ή να δρομολογηθούν. Γι αυτά τα θέματα οι εφημερίδες έγραψαν:

Μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τα πέντε νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι: Ι. Καλημέρης, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ, Γεώργιος Ελενόπουλος, δημοσιογράφος, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Γεώργιος-Ανδρέας Ζάννος, δικηγόρος και σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, Ηλίας Μοσχονάς , σύμβουλος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και μέλος του ΔΣ της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, και Στυλιανός Στεφάνου, οικονομολόγος.

Η συνάντηση του ΕΣΡ με τα νέα μέλη του ΔΣ έγινε την περασμένη Πέμπτη σε θετικό κλίμα, ενώ κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών με επιστολή της πριν από λίγες ημέρες ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, αλλά όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Σταμάτης Νικολόπουλος δεν έχουν, ως σήμερα, απάντηση στο αίτημά τους.

Εν τω μεταξύ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ι. Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην ΕΡΤ, με αφορμή ρεπορτάζ και καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες τα τελευταία χρόνια, που μεταδόθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)
" ΤΟ ΒΗΜΑ" από τον Δ. ΓΑΛΑΝΗ

Πληροφόρηση με το σταγονόμετρο δίνει η κυβέρνηση για τα σχέδιά της για την ΕΡΤ, που συνοψίζονται σε δηλώσεις- χρησμούς, με πολλές αναγνώσεις. Έτσι, ο μεν Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για "μικρό και ευέλικτο σχήμα", από τη δε πλευρά Γερουλάνου λέγεται ότι προτεραιότητα στην ΕΡΤ είναι η «σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού» και το «οικονομικό μάζεμα». Συμβασιούχοι και εισαγγελικές έρευνες φαίνεται όμως ότι είναι τα μεγάλα "αγκάθια" της νέας διοίκησης με τον χαρακτήρα του "κατεπείγοντος".
Ανοικτές σε ερμηνείες οι προθέσεις, όπως διατυπώθηκαν, δημιουργούν σειρά σεναρίων, αισιόδοξων ή απαισιόδοξων. Στο ραδιομέγαρο, ορισμένοι εργαζόμενοι φοβούνται περιορισμό των δραστηριοτήτων της κρατικής τηλεόρασης, δηλαδή συρρίκνωση δομών και λειτουργιών, έως και... ιδιωτικοποίηση, πώληση σε ιδιώτες, ακόμα και "νέα Ολυμπιακή". Οι πιο ψύχραιμοι κάνουν λόγο για "νοικοκύρεμα" στα οικονομικά, περιορισμό στις σπατάλες και ορθολογική διαχείριση, πράγμα που δεν φαίνεται καθόλου δύσκολο, όταν εν πολλοίς στην ΕΡΤ επί χρόνια δεν γινόταν μια σωστή δουλειά. Αυτό το σενάριο ενισχύεται από το επιχείρημα ότι, όπως ακούγεται σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ, ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ δεν θα αμείβεται με περισσότερα από 7.000 ευρώ το μήνα, όταν μέχρι σήμερα οι γενικοί διευθυντές αμείβονται, βάσει υπουργικής απόφασης, μαζί με επιδόματα κ.λπ. με 15.000 ευρώ το μήνα σε σταθερή βάση. Ένα μάζεμα των δαπανών, με ή χωρίς «κοινωνική ευαισθησία», είναι το δεύτερο σενάριο.
Από τα πρώτα και πιο επείγοντα θέματα, είναι το μέλλον για τους συμβασιούχους τεχνικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι υπολογίζονται συνολικά περί τους 1.300. Το σενάριο που ακούγεται ως επικρατέστερο είναι οι συμβάσεις να ανανεωθούν για ένα 6μηνο, ώς τον Ιούνιο, όχι όμως για όλους. Για ποιους όμως και με ποιο αντικειμενικό κριτήριο; Το Δ.Σ. θα αποφασίσει με ποιο τρόπο θα επιλεγούν οι συμβασιούχοι που θα ανανεώσουν συμβάσεις και τι ανάγκες θα καλύπτουν. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)
( ΑΥΓΗ )  από την Α. Νταρζάνου

Tην ερχόμενη Παρασκευή, 4/12 θα γνωρίζουμε τα ονόματα όσων ενδιαφέρθηκαν για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της EPT για την οποία το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη παραγγείλει τη σύνταξη πρότασης «Προγράμματος αναμόρφωσης».

Aνάμεσα στις προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν περιλαμβάνεται: ο διχασμός της θέσης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η διακοπή λειτουργίας, ενώ εκ των τριών τηλεοπτικών καναλιών, η συρρίκνωση του προγράμματος, η κατάργηση σημαντικού αριθμού από το σύνολο των 19 περιφερειακών P/Σ, η κατάργηση ενός εκ των 4 ψηφιακών καναλιών, η μείωση του ανταποδοτικού τέλους, η αξιολόγηση των 900 συμβασιούχων και η απομάκρυνση σημαντικού αριθμού, η μείωση του κόστους των 154 εκατ. ευρώ για τακτική μισθοδοσία και των 16 εκατ. ευρώ για υπερωρίες, το outing των αργομίσθων με στόχο τη διαπόμπευσή τους, κ.ά.(ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

" ΗΜΕΡΗΣΙΑ "

28 Νοε 2009

Πολιτισμός στ' αζήτητα

Μόνιμη επωδός αρκετών στελεχών τηλεοπτικών σταθμών όταν επισημαίνεται η υπερπληθώρα ριάλιτι, κουτσουμπολίστικων μαγκαζίνο και πάει λέγοντας είναι ότι «στην τηλεόραση χωράνε τα πάντα». Κι αυτό είναι πραγματικότητα. Μόνο που, όπως φαίνεται, δεν ισχύει για παραγωγές σχετικά με τις τέχνες, τον πολιτισμό.
Για τις τέχνες, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος στα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πίνακα της AGB Nielsen Media Research, στο «TV YearBook 2008-2009», με την κατανομή του προγράμματος ανά σταθμό και τυπολογία την περασμένη τηλεοπτική περίοδο, τα ποσοστά που δείχνουν να αφιερώνουν τα περισσότερα κανάλια κυμαίνονται από 0% (Alter) έως το πολύ 1,8% (ΑΝΤ1). Εξαίρεση στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αποτελεί ο Σκάι με το ποσοστό του να φτάνει το 4,5%, παραμένοντας σχεδόν σταθερό την τελευταία διετία. Στη δημόσια τηλεόραση βέβαια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, με το πρόγραμμα της ΕΤ-1 να περιλαμβάνει 13,7% τέχνες/πολιτισμό και την ΕΤ-3 12%.
Τα ιδιωτικά κανάλια εξάλλου δεν έχουν καμία εκπομπή σχετική με τον πολιτισμό... (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"   

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: η χρηματοδότηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη χρηματοδότηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Η ανακοίνωση παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για την ανάπτυξη των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και ενισχύει την ασφάλεια δικαίου όσον αφορά τις επενδύσεις τόσο από δημόσια όσο και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Η νέα ανακοίνωση αντικαθιστά την ανακοίνωση της Επιτροπής του 2001 για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις
Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών συγκαταλέγεται η αύξηση της έμφασης στην υποχρέωση λογοδοσίας και τον αποτελεσματικό έλεγχο σε εθνικό επίπεδο, και ιδίως η διαφανής αξιολόγηση του συνολικού αντικτύπου των νέων υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Οι κύριες αλλαγές στη νέα ανακοίνωση αφορούν:
  • τον εκ των προτέρων έλεγχο των σημαντικών νέων υπηρεσιών που προσφέρουν δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς (εξισορροπώντας τις επιπτώσεις αυτών των νέων υπηρεσιών στην αγορά με τη δημόσια αξία τους),
  • διευκρινίσεις σχετικά με την ένταξη των συνδρομητικών υπηρεσιών στην αποστολή δημόσιας υπηρεσίας,
  • τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της υπεραντιστάθμισης και την εποπτεία της αποστολής δημόσιας υπηρεσίας σε εθνικό επίπεδο,
  • την αύξηση της οικονομικής ευελιξίας για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

26 Νοε 2009

Νέο βήμα προς την ψηφιακή από τα ιδιωτικά κανάλια

Στο επόμενο βήμα της πορείας προς την ψηφιακή τηλεόραση, ετοιμάζονται να περάσουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, αφού σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες θα ανοίξουν τους διαύλους για τις ψηφιακές εκπομπές στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο ότι το φορμά εκπομπής των ιδιωτών είναι διαφορετικό από εκείνο που εκπέμπουν τα κανάλια της ΕΡΤ, ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να χρειάζεται αναβάθμιση των συσκευών που κάποιοι πολίτες έχουν αγοράσει για να βλέπουν τα κανάλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Επισημαίνεται ότι το μοντέλο εκπομπής των ιδιωτών είναι πιο σύγχρονο και μελλοντικά μπορεί να σηκώσει ακόμα και τηλεοπτικό σήμα υψηλής ευκρίνειας.
Σύγχρονο μοντέλο αδειοδότησης
Σε κάθε περίπτωση οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και η διαχειρίστρια εταιρεία δικτύων που έχουν συστήσει, η Digea, προετοιμάζονται από τώρα για τις εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας, πράγμα ωστόσο το οποίο έχει ένα υψηλό κόστος.
Όπως έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη στελέχη της εταιρείας στη «Ν» οι επενδύσεις αυτές γίνονται εκτιμώντας ότι, σε αντίθεση με ότι έγινε στην αναλογική τηλεόραση, η ψηφιακή θα λειτουργήσει σε ένα δομημένο περιβάλλον με άδειες λειτουργίας και συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Ξεκάθαροι όροι
Στην παρούσα φάση για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται μια διαδικασία αδειοδότησης με ξεκάθαρους όρους, η οποία θα αφορά αποκλειστικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (χωριστή διαδικασία) -οι οποίοι άλλωστε έχουν ήδη προχωρήσει σε πιλοτικές εκπομπές-, με καθορισμένο τον εθνικό ψηφιακό χάρτη και βάσει των κριτηρίων αδειοδότησης που υπάρχουν και που διασφαλίζουν τα ελάχιστα δεδομένα για τη δραστηριοποίηση στην τηλεοπτική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει πλέον (το 2012 έχει θέσει η Ε.Ε. ως έτος πλήρους και αποκλειστικής μετάβασης στις ψηφιακές εκπομπές), θα πρέπει η διαδικασία για του θέματος των σημείων εκπομπής της τηλεόρασης, να απεμπλακεί -τουλάχιστον αρχικά- από το ζήτημα των Πάρκων Κεραιών, πράγμα το οποίο εξετάζεται από τους αρμόδιους φορείς. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

 "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" του Στέλιου Ιωάννου

25 Νοε 2009

Προωθείται σχέδιο αλλαγής της λειτουργίας της ΕΡΤ

H λύση του «μικρού και ευέλικτου σχήματος» -την οποία επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις τους στελέχη της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο- είναι μονόδρομος πλέον για την ΕΡΤ, πράγμα που θα οδηγήσει βεβαίως άμεσα στην αναπροσαρμογή, τόσο των ευρύτερων αναγκών όσο και του κόστους λειτουργίας του φορέα.
Στην παρούσα φάση υπάρχει «μια άνευ ορίων σπατάλη και ένα απερίγραπτο χάος», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε στο press room, ότι «υπάρχει σχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα». (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)
"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

24 Νοε 2009

Ποιοι θα απαρτίζουν το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ

Τις προτάσεις του για τα στελέχη που θα αντικαταστήσουν τα παραιτηθέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ έστειλε χθες με έγγραφό του το υπουργείο Πολιτισμού προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για έγκριση από την Ανεξάρτητη Αρχή. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Ι. Λασκαρίδης οι προτεινόμενοι από το υπουργείο Πολιτισμού θα κληθούν εντός των ημερών για να περάσουν από τη διαδικασία έγκρισης.
Τα μέλη που προτείνονται από το υπουργείο Πολιτισμού είναι: ο κ. Τζόνης Καλημέρης, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ, ο οποίος έχει χρηματίσει κατά το παρελθόν και στέλεχος πολλών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Ελενόπουλος, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ Γιωργανδρέας Ζάννος, δικηγόρος και σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου. Ο κ. Ηλίας Μοσχονάς, σύμβουλος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, και ο οικονομολόγος κ. Στυλιανός Στεφάνου.
Επισημαίνεται ότι η έγκριση από το Συμβούλιο έχει τυπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιος ο διορισμός τους στο Δ.Σ. της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

"tovima.gr"

23 Νοε 2009

Μετάβαση στο ψηφιακό μοντέλο γρήγορα και σε δύο στάδια

Καθαρή λύση «εξπρές», με εφαρμογή σε δύο φάσεις και με γνώμονα συμμετοχής των επιχειρήσεων στο κάθε στάδιο, το επενδυτικό ρίσκο που αναλαμβάνουν, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρμόδιων φορέων, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση στο ψηφιακό μοντέλο εκπομπής σε ένα καθαρό και απόλυτα ρυθμισμένο τηλεοπτικό πεδίο.
Η καθυστέρηση που πλέον υπάρχει στις διαδικασίες για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, έχει σημάνει συναγερμό στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, τα οποία καταβάλλουν προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Αθώοι οι μέτοχοι της AGB Nielsen Media Research

Απηλλάγησαν τελικά των κατηγοριών που διατυπώθηκαν εις βάρος τους οι μέτοχοι της AGB Nielsen Media Research, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο μια πολύκροτη υπόθεση η οποία είχε φέρει στο επίκεντρο της δημοσιότητας του συνόλου των ΜΜΕ, την πολυεθνική εταιρεία μετρήσεων.

Σύμπραξη
Η εταιρεία Nielsen, η οποία έχει συμπράξει με τη μητρική της AGB πριν από μερικά χρόνια, σχηματίζοντας την AGB Nielsen Media Research, είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά τον τομέα των μετρήσεων τηλεθέασης σε όλες τις ανεπτυγμένες τηλεοπτικά αγορές (στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των χωρών της Ευρώπης και στις ΗΠΑ), σε μια μορφή ιδιότυπου κατ' επιλογήν «μονοπωλίου», από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν σε όλα τα προαναφερθέντα κράτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι μετρήσεις της AGB Nielsen Media Research αποτελούν το «κοινό νόμισμα» των τηλεοπτικών χωρών, όλου του παλαιότερα αποκαλούμενου δυτικού κόσμου και όχι μόνο.    (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

21 Νοε 2009

Κύπρος: μέχρι το καλοκαίρι του 2011 θα έχει τερματιστεί η προβολή αναλογικών προγραμμάτων

Στην Κύπρο η προβολή των αναλογικών προγραμμάτων θα τερματιστεί το τέλος Ιουνίου 2011 και από το πρώτο τρίμηνο του 2010 θ' αρχίσει το ΡΙΚ να εκπέμπει ψηφιακά.

Σύμφωνα με τον κ. Νεόφυτο Επαμεινώνδα, Διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, όλα τα υφιστάμενα κανάλια θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, απλά το κάθε κανάλι δεν θα έχει το δικό του αυτόνομο δίκτυο, πύργο και πομπό. 
Από 1 Ιουλίου του 2011 θα δώσουν πίσω τις συχνότητές τους στο κράτος και θα μεταφερθούν όλα στο ενιαίο δίκτυο. Αυτό το νέο δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει ακόμα και 40 και 50 κανάλια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι Κυπριακά.
«Θα είναι π.χ. τα 15 Κυπριακά κανάλια δωρεάν και τα υπόλοιπα θα είναι ξένα, ίσως κάποια να είναι και θεματικά σε συνδρομητική μορφή», είπε ο κ. Επαμεινώνδα. 


Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο τηλεθεατής δεν είναι ανάγκη να πετάξει τις τηλεοράσεις του, τον παλιό του δέκτη, απλά ίσως να χρειαστεί να αγοράσει ένα κουτί, είδος αποκωδικοποιητή.
Στην αγορά κυκλοφορούν δύο πρότυπα, η παλιότερη γενιά Mpeg2 και το Mpeg4 που άρχισε τώρα να κυκλοφορεί. Μέσα από μια δημόσια διαβούλευση διαφάνηκε ότι είναι καλύτερα προς το συμφέρον του κράτους και του τηλεθεατή να χρησιμοποιηθεί το Mpeg4. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)


"Sigma Live.com

20 Νοε 2009

Μετάβαση με αργούς ρυθμούς προς τις ψηφιακές εκπομπές

Όπως όλα δείχνουν, το ραντεβού της χώρας για την πλήρη μετάβαση στις ψηφιακές εκπομπές, θα μετατεθεί, από το 2012, στο 2015, αφού, εκτός από τη στασιμότητα που παρατηρείται σε θεσμικό επίπεδο -όχι μόνο μετά, αλλά και πριν από τις εκλογές, υπήρξε αδράνεια-, η υπόθεση επιβαρύνεται σημαντικά και από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η οποία δρα αποτρεπτικά, καθιστώντας τις αναγκαίες επενδύσεις απαγορευτικές. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

19 Νοε 2009

Eτοιμη για το «πέρασμα» στο διαδίκτυο η τηλεόραση

Στο διαδίκτυο εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί μέσα στην προσεχή δεκαετία η παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών, με την αγορά να ανακάμπτει περί το 2011, από την τρέχουσα αρνητική συγκυρία, που πλήττει το χώρο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Αυτά αναφέρει μελέτη της εταιρείας συμβουλευτικών ερευνών iDate -η οποία εξειδικεύεται στο χώρο των media, των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου- όπου παράλληλα τονίζεται ότι ώθηση στο χώρο θα δοθεί και από την επικείμενη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο στην ψηφιοποίηση του περιεχομένου, γεγονός που θα επιτρέψει τη χρήση του από πολλαπλές πλατφόρμες. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

18 Νοε 2009

Προκηρύχθηκε η θέση του προέδρου της ΕΡΤ

Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στάλθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, με την οποία προκηρύσσεται η θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, μέσω της ιστοσελίδας της ανοιχτής διακυβέρνησης http://www.opengov.gr/yppot μέχρι και την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009.

Ακρόαση του ΕΣΡ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

... Ενημερώνοντας την Επιτροπή ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στις αδυναμίες του συστήματος (αντικρουόμενες διατάξεις, πολυνομία και νομικές ασάφειες, καθυστέρηση στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και ΠΔ) που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης και στις ελλείψεις - κυρίως προσωπικού - που έχει να αντιμετωπίσει η ανεξάρτητη αρχή. «Ακόμη και σήμερα να προκηρύσσαμε τις άδειες, θα απαιτούνταν ένας χρόνος για να εκδοθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λασκαρίδης, ο οποίος ζήτησε να αποδοθεί στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα της προκήρυξης των διαγωνισμών για τις άδειες - μέσω νομοθετικής ρύθμισης - καθώς ο νόμος «δεν δείχνει εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη αρχή». «Ή εμπιστευτείτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας ή αλλάξτε μας», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

"ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ"

17 Νοε 2009

Θετική υποδοχή της αγοράς στην έξοδο της κρατικής TV από τη διαφήμιση

... αρκετές φορές στο παρελθόν, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια των κρατικών ενισχύσεων για την εξασφάλιση ελκυστικού τηλεοπτικού περιεχόμενου και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Το θέμα αυτό μάλιστα, αποτελεί ένα ακόμα σημείο τριβής μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, αφού οι πρώτοι κατηγορούν τους δεύτερους για εκτίναξη των τιμών των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στα ύψη και κατάλυση κάθε έννοιας υγιούς ανταγωνισμού... (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

16 Νοε 2009

Σχέδια για «έξοδο» της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά

Ουσιαστική αλλαγή πολιτικής για την ΕΡΤ με απόσυρση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από το πεδίο του ανταγωνισμού με τους ιδιώτες, όχι μόνο σε επίπεδο προγράμματος αλλά και σε επίπεδο συμμετοχής στη διαφημιστική αγορά, προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Νέο πλαίσιο σχετικά με τις επιχορηγήσεις στις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις προωθεί η επίτροπος Ανταγωνισμού, Νέλι Κρους.

Ειδικότερα, η δημιουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού με πολλαπλά -ενδεχομένως μάλιστα, όχι με όσα διαθέτει σήμερα- κανάλια πληροφόρησης, που θα κινούνται σε τρεις κυρίως άξονες -την ενημέρωση, την προώθηση του πολιτισμού, καθώς και της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας- και ο οποίος θα έχει έσοδα αποκλειστικά από την επιχορήγηση του κράτους -και συγκεκριμένα από το ανταποδοτικό τέλος και ειδικές εισφορές- και όχι από τη διαφημιστική αγορά, εκτιμάται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα απαλλάξει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα από στρεβλώσεις που καταγράφηκαν στη λειτουργία του στο παρελθόν, ενώ παράλληλα θα δώσει νέα πνοή στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" Στέλιος Ιωάννου

12 Νοε 2009

Χρ. Παναγόπουλος: παραμένει μέχρι να ορισθεί ο αντικαταστάτης του

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα (12/11/09) η συνάντηση μεταξύ υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου και απερχόμενου προέδρου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου ο οποίος παραμένει μέχρι να αντικατασταθεί όπως ορίζει η νομοθεσία στη θέση του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εκκρεμότητες στην ΕΡΤ με έμφαση στο πρόβλημα των 1.350 περίπου συμβασιούχων στο Ραδιομέγαρο.

"ΗΜΕΡΗΣΙΑ" Online

Για τα προβλήματα στο χώρο των ΜΜΕ η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής και έχουν κλειθεί ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ως προτεραιότητες προς συζήτηση έθεσε τα θέματα των ΜΜΕ (αδειοδότηση, συχνότητες, ψηφιακή).
Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και του θέματος μη εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων, του πολιτικού χρήματος, το πώς μπορεί να συμμετέχει η Βουλή στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς και τα θέματα διαφάνειας στα έργα και τις προμήθειες. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11 Νοε 2009

Συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με τον Χρ. Παναγόπουλο

Ο υπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητες Παύλος Γερουλάνος, και ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος θα έχουν συνάντηση την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ θα ζητήσει να αντικατασταθεί, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί εναντίον του.
Θα ζητήσει μεταβατική λύση με ορισμό αντιπρόεδρου, προτείνοντας να είναι ένας από τους στενούς του συνεργάτες (Κώστας Κέκης, Πάνος Λουκάκος), επιδιώκοντας έτσι να συνεχίσει να διοικείται η ΕΡΤ από την ίδια ομάδα.

Πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για τη θέση του νέου προέδρου της ΕΡΤ ενώ άμεσα θα ορισθούν τα νέα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ στη θέση των παραιτηθέντων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΕΡΤ θα πρέπει

Να έχουν πτυχίο ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού και να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 5 χρόνων σε θέση σημαντικής ευθύνης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα με αντικείμενο συναφές προς αυτό των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ.

Για τους υποψηφίους ισχύουν τα κωλύματα που προβλέπονται στον Ν.2863/2000 (ΦΕΚ 262 Α’ ) για τον διορισμό σε θέση μέλους του ΕΣΡ και οι ασυμβίβαστες ιδιότητες που προβλέπονται από το άρθρο 6 του Ν.1730/1987 όπως ισχύει.

Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να έχουν την ιδιότητα του εταίρου ή μετόχου σε επιχείρηση που έχει υποχρέωση καταχώρησης στο Μητρώο του Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ.

Επίσης η κατοχή της προκηρυσσόμενης θέσης είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή οποιασδήποτε άλλης θέσης στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν διοικητικές ικανότητες, στρατηγική σκέψη, ανεπτυγμένη ικανότητα επικοινωνίας επαρκή γνώση του θεσμικού πλαισίου που ισχύει για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ καθώς και άριστη γνώση της ελληνικής και μιας ακόμη γλώσσας κράτους μέλους της Ε.Ε.


Η διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες.

10 Νοε 2009

Θα μείνει μέχρι την αντικατάστασή του στην ΕΡΤ ο Χρ.Παναγόπουλος

Δεκτή έκανε την παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χρήστο Παναγόπουλο. Ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΡΤ να παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικατάστασής του ενώ αποσαφήνισε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν είχε επιχειρήσει να επικοινωνήσει μαζί του από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα ήταν η μη έτι δημοσιοποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΕΡΤ στο υπουργείο του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «η διαδικασία για την επιλογή νέου Προέδρου θα ξεκινήσει άμεσα και όπως ορίζει ο Νόμος».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει πλέον την ευθύνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ζήτησε κατ ιδίαν συνάντηση από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΡΤ προκειμένου να συζητήσουν την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με προεξάρχουσα αυτήν των συμβασιούχων της ΕΡΤ. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί άμεσα, ίσως και αυτόν τον μήνα, η διαδικασία προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη θέση προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.

Στην προκήρυξη θα τίθενται τα προσόντα και προϋποθέσεις για την πλήρωση της θέσης (πτυχίο, ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία στο αντικείμενο και σε θέση ευθύνης κλπ) και εύλογη προθεσμία για κατάθεση βιογραφικών από τους ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια θα κατατεθούν οι όποιες υποψηφιότητες και μετά θα επιλεγεί από ειδική επιτροπή του υπουργείου ο νέος πρόεδρος που θα συγκεντρώνει τα περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Ο διορισμός του νέου προέδρου θα εγκριθεί από ειδική επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η διαδικασία σύνταξης της προκήρυξης και η δημοσιοποίησή της αναμένεται να διαρκέσει περί τις 30 ημέρες ενώ η κατάθεση των υποψηφιοτήτων (και τυχόν ενστάσεων) και η αξιολόγησή τους άλλες 30.

Είναι προφανές ότι εγκαταλείπεται το σενάριο της τοποθέτησης αναπληρωτή προέδρου, από τη δυάδα των εντεταλμένων συμβούλων της ΕΡΤ, δηλαδή των Κωνσταντίνου Κέκη και Πάνου Λουκάκου.

" ΗΜΕΡΗΣΙΑ" της ΣΟΝΙΑΣ ΧΑΪΜΑΝΤΑ

Απεργούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

Την κήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ, στη «Ραδιοτηλεόραση» και στην «ΕΡΤ Ψηφιακή», από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2009, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών.

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει για αύριο το πανελλαδικό συντονιστικό συμβούλιο των συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου. Τα αιτήματα της απεργίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση όλων των συμβασιούχων και την άμεση σύναψη συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, με δεδομένο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

"enet.gr"

Οι αρμοδιότητες των νέων Υπουργείων.

Δημοσιεύτηκε το ΠΔ 189/2009, με το οποίο κατανέμονται οι αρμοδιότητες των νέων υπουργείων. Σύμφωνα με αυτό, υπάγονται:

* Στον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

* Στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
α) η Διεύθυνση εποπτείας Μ.Μ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και οι αρμοδιότητές της,
β) η εποπτεία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.

* Στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
α) η Διεύθυνση εποπτείας Μ.Μ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και οι αρμοδιότητές της,
β) η εποπτεία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.
* Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ειδικότερα στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου αυτού μεταφέρονται οι εξής αρμοδιότητες:
α) από τη Διεύθυνση εποπτείας Μ.Μ.Ε
i) η εποπτεία του Αθηναϊκού − Μακεδόνικου Πρακτορείου Ειδήσεων
ii) η εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ
β) η εποπτεία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου

Στήριξη Παναγόπουλου από τον ΣΚΑΪ

Με άγαρμπο τρόπο προσπαθεί ο ΣΚΑΪ να στηρίξει όσο μπορεί τον πρώην- πλέον- πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο και "παιδί" των Αλαφούζων. Η παραίτησή του παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της μη απάντησης από πλευράς της κυβέρνησης δύο επιστολών του παραιτηθέντα σε σχέση "με κρίσιμα ζητήματα για τη δημόσια τηλεόραση". Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο στόχαστρο διαφόρων εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης, τα οποία επέδειξαν ανθρωποφαγικές(sic) τάσεις, ενώ η κυβέρνηση στέλνει και ένα άλλο μήνυμα, ότι οι πολιτικές απόψεις εξακολουθεί να είναι το κριτήριο που κινεί το δημόσιο τομέα" (ΕΔΩ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ)

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, επισπεύδονται οι εξελίξεις

Επιστολή παραίτησης απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, ο Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε., Χρήστος Παναγόπουλος.

Στο κείμενο της παραίτησής του τονίζει ότι είχε επανηλημμένως επισημάνει στην κυβέρνηση κάποια κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια τηλεόραση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, χωρίς να λάβει ουδεμία απάντηση.

Το πλήρες κείμενο της παραίτησής του έχει ως εξής:

«Με τις Α.Π. 920-4/11/09 και 940-23/11/09 επιστολές μου, σας επεσήμανα μερικά από τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

»Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία -είτε προφορικώς είτε εγγράφως- από πλευράς σας.

»Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κάθε ημέρα που περνά πολλαπλασιάζει και διογκώνει τα προβλήματα.

»Κατόπιν αυτού και καθώς ανέμενα για μακρύ και εύλογο χρονικό διάστημα την εκ μέρους σας πρωτοβουλία, θεωρώ ότι η περαιτέρω παραμονή μου ουδέν προσφέρει στη δημόσια Ρ/Τ και για το λόγο αυτό σας υποβάλλω με την παρούσα την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου.

»Παρακαλώ να με αποδεσμεύσετε το ταχύτερο δυνατό, ορίζοντας το πρόσωπο, το οποίο θα ενημερώσω και στο οποίο θα παραδώσω».

Η παραίτηση του κ. Παναγόπουλου «επισπεύδει» τις εξελίξεις για τη διαδικασία διορισμού μεταβατικού προέδρου στην ΕΡΤ, ώσπου να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του νέου.


"in.gr" "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Το 2012 η μετάβαση στην ψηφιακή TV

Την έναρξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης το 2012 επαναπροσδιόρισε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα δημόσια διαβούλευση για την κατανομή και τη χρήση του ψηφιακού μερίσματος. Η δήλωση
έγινε στο συνέδριο της Infocom την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται πως ικανοποιεί κυρίως τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που έχουν ήδη ζητήσει να επισπευσθούν οι διεργασίες για την ψηφιακή τηλεόραση προκειμένου να αποδεσμευτεί το φάσμα συχνοτήτων στα UHF, από το οποίο απαιτούν σημαντικό μερίδιο για την ανάπτυξη εμπορικών υπηρεσιών και κινητής τηλεφωνίας 3ης και 4ης γενιάς.
Το φάσμα των συχνοτήτων 60 ως 66 στα UHF είναι σήμερα κατειλημμένο από τους αναλογικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της τηλεοπτικής ψηφιακής εκπομπής κανείς δεν μπορεί να διανείμει τις συχνότητες αυτές για άλλον σκοπό. Στη συζήτηση που έγινε για το «ψηφιακό μέρισμα» στο πλαίσιο της Infocom ο καθηγητής Χρήστος Καψάλης, παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα, μίλησε για πολύπλοκα προβλήματα και ιδιαιτερότητες, σημειώνοντας πως πρέπει να αλλάξει ο χάρτης της ψηφιακής, τον οποίο βέβαια ο ίδιος είχε φτιάξει και είχε δώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητες τον καθορισμό του φάσματος για την ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή με προϋπόθεσης την κάλυψη όλης της περιφέρειας, τη χωροθέτηση πάρκων κεραιών και την αδειοδότηση των καναλιών.
Στη συζήτηση έγινε για μια ακόμη φορά εμφανής η αντιπαλότητα μεταξύ τηλεοπτικών σταθμών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που ερίζουν για τη χρησιμοποίηση των συχνοτήτων 60 ως 66, αφού οι συχνότητες 66 ως 69 χρησιμοποιούνται ήδη από τον Στρατό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Καναλιών Πανελλαδικής Εμβέλειας Κώστας Κιμπουρόπουλος ξεκαθάρισε τη θέση της ιδιωτικής τηλεόρασης, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίξει με το δικαίωμα της τηλεθέασης και το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας», ενώ αντέδρασε έντονα όταν έγινε ερώτηση για το ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν πληρώνουν ενοίκιο για τη συχνότητα, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πλήρωσαν 450 εκατ. ευρώ για τις δικές του.
Ο κ. Κιμπουρόπουλος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση που υπηρετεί η ελεύθερη τηλεόραση, επιμένοντας πως καμία λύση για το ψηφιακό μέρισμα δεν μπορεί να δοθεί αν προηγουμένως δεν λήξει η εκκρεμότητα της ψηφιακής αδειοδότησης.
«Άλλοι έχουν λεφτά, άλλοι επιρροή στην κοινωνία και άλλοι έχουν φωνή», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας τους τρεις πόλους: την κινητή τηλεφωνία, το κράτος και τα ιδιωτικά κανάλια. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, από τη δική τους πλευρά, πιέζουν να γίνει έναρξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης το 2012 και όχι το 2015, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος των συχνοτήτων για αυτές.

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

8 Νοε 2009

Η πολιτική στα χρόνια της τηλεόρασης

Αν δεν υπήρχαν τα σχετικά αφιερώματα, λίγοι θα θυμούνταν ότι πέρασε ένας χρόνος από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Το αστείο είναι ότι, ενώ δεν έκλεισε ακόμη ούτε ένα έτος στο Οβάλ Γραφείο (ορκίσθηκε την 20ή Ιανουαρίου), όλοι έχουν την αίσθηση ότι έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερα. Αυτό είναι εμφανές και από τα δημοσιεύματα όχι μόνο των ελληνικών εφημερίδων, αλλά και του διεθνούς Τύπου. Οι Αραβες γκρινιάζουν γατί δεν λύθηκε το Μεσανατολικό, οι Ευρωπαίοι γιατί δεν προχωρά η αποχώρηση από το Ιράκ, οι ανατολικοευρωπαίοι για την εγκατάλειψη της αντιπυραυλικής ασπίδας, οι Αμερικανοί για όλα τα παραπάνω συν τα εσωτερικά τους.

Να ’ναι λοιπόν αυτή η αίσθηση της αποτυχίας απότοκος των υπερβολικών προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί; Πιθανώς, αλλά αυτό δεν εξηγεί την αίσθηση ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια μέσα σε λίγους μήνες. Το τελευταίο πιθανότατα έχει να κάνει με την υπερπροβολή του Αμερικανού προέδρου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ειδικά η τηλεόραση αναλώνει ταχύτατα ό,τι προβάλλει. Στην αρχή δημιουργεί την αίσθηση του οικείου, αλλά η διαρκής έκθεση σ’ αυτήν καλλιεργεί την πλήξη που μπορεί να καταλήξει σε αποστροφή. Κάποιος θα μπορούσε να αστειευτεί λέγοντας ότι «ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν αντέχει να βλέπει τον ή την σύζυγό του κάθε μέρα· πόσο θα αντέξει να έχει τον Ομπάμα κάθε απόγευμα στο σαλόνι του;». Η τηλεόραση είναι ένα μηχάνημα που καταβροχθίζει προσωπικότητες. Ο,τι φρέσκο υπάρχει κι έχει ενδιαφέρον, το προβάλλει τόσο πολύ μέχρι να το μπαγιατέψει πλήρως.

Το λιγότερο πολιτικό πρόβλημα των πολιτικών αλλά και το πλέον δυσεπίλυτο, είναι η διαχείριση της δημόσιας εικόνας τους. Αυτή διαμορφώνεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά με τους κανόνες που αυτά θέτουν. Δεν υπάρχει ασφαλής δοσολογία έκθεσης. Οι πολιτικοί δεν έχουν την πολυτέλεια άλλων δημοσίων προσώπων (σταρ, ηθοποιοί κ.λπ.) να απομακρύνονται κατά καιρούς από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι εκλεκτοί του λαού πρέπει διαρκώς να λογοδοτούν, που σημαίνει ότι πρέπει να είναι διαρκώς στην τηλεόραση, άρα περνούν ταχύτατα από την οικειότητα στην πλήξη. Ακόμη κι όταν αποφεύγουν τις πολλές επαφές με την TV, τα βίντεο αρχείου είναι στην μικρή οθόνη να καλλιεργούν την πλήξη. Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ χρειάζονται διαρκώς να εικονογραφούν τα θέματά τους, ώστε κάθε κυβερνητικό θέμα να ντύνεται με τις εικόνες του πρωθυπουργού που ανεβαίνει τις σκάλες του Μαξίμου. Κι αυτό επαναλαμβάνεται τόσες φορές μέχρι να σιχτιρίσουν οι τηλεθεατές· τον πολιτικό, όχι την τηλεόραση.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής στα χρόνια της τηλεόρασης, είναι ότι το χαζοκούτι συμπυκνώνει τον πολιτικό χρόνο. Κάθε πολιτική διεργασία που χρειάζεται χρόνο είναι «αιώνας» για τα δελτία ειδήσεων που αναμετριούνται με τη «μέση τηλεθέαση του λεπτού». Ειδικά για την ελληνική τηλεόραση κάθε πρόβλημα πρέπει να λύνεται κατά τη διάρκεια του δελτίου, αλλιώς το επόμενο ξεκινά με τη χαρακτηριστική φράση «με καθυστέρηση αντέδρασε η κυβέρνηση στο πρόβλημα που αποκαλύψαμε χθες...».

Γράφαμε και παλιότερα ότι η τηλεόραση αναδεικνύει ταχύτατα κάποια ζητήματα και το ίδιο γρήγορα τα εξαντλεί. Στην προ της τηλεόρασης εποχή, η πολιτική ζύμωση γινόταν με τον ρυθμό της τυπογραφίας: στην ταχύτερη περίπτωση μέρα με τη μέρα που εκδίδονται οι εφημερίδες. Στην εποχή των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, η πολιτική ζύμωση γίνεται λεπτό προς λεπτό, δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο. Οπως σημείωσε και ο μεγάλος θεωρητικός των media Νιλ Πόστμαν, ο τυπωμένος λόγος ευνοεί τη σκέψη πριν από τη δράση, τα ηλεκτρονικά Μέσα τη δράση πριν από τη σκέψη. Οπως σημείωσε ο ίδιος «στην εποχή της τυπογραφίας είχαμε σοβαρή πολιτική. Oι άνθρωποι διάβαζαν βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, μπροσούρες και φυλλάδια. Eίχαν να κάνουν με ιδέες και εναλλακτικές δυνατότητες ζωής. Στον πολιτισμό της εικόνας έχεις στην τηλεόραση απομίμηση δημόσιας συζήτησης». Τα προβλήματα απογυμνώνονται από τις παραμέτρους των, το δε σοκ της εικόνας είναι τέτοιο που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες και φυσικά απερίσκεπτες αποφάσεις. Το ζήσαμε εξάλλου πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν με πολλές πολιτικές αποφάσεις στελεχών που ελήφθησαν σε ζωντανή μετάδοση...

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" τoυ Πασχου Mανδραβελη

7 Νοε 2009

Ψυχρός πόλεμος στην ΕΡΤ

Την ώρα που τουλάχιστον δώδεκα εκπομπές της ΕΡΤ (εσωτερικές παραγωγές) μένουν εκτός αέρα, ο μέχρι τώρα πρόεδρός της διαψεύδει μόνον τα της παραιτήσεώς του.

Έχει μπερδευτεί από το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος της ΕΡΤ και δεν γνωρίζει σε ποιον να υποβάλει παραίτηση. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι «κολλημένος ούτε με τις καρέκλες ούτε με τα λεφτά». Αλίμονο! Άλλωστε, μήπως έμειναν καρέκλες ή λεφτά;

Κατάντησε ανέκδοτο η υπόθεση της ΕΡΤ. Δυστυχώς από τα ακριβότερα που έχει... πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Και το χειρότερο; Δεν γέλασε. Να μην έχει παράπονο όμως. Φρόντισε ο πρόεδρος κ. Χρήστος Παναγόπουλος να τον χορτάσει χάζι. Με τα γιουροβιζιονικά ψευτομπιχλιμπίδια. Μεγάλη μηχανή άρτου και θεαμάτων. Και δεν ήταν η μόνη. Τον άρτο λίγοι και εκλεκτοί, τα ψευτοθεάματα οι πολλοί να μένουν θαμπωμένοι. Και το χειρότερο; Τους ξανάρχεται ο λογαριασμός μαζί με τη ΔΕΗ για να μάθουν να είναι αφελείς. Γιατί η κρατική τηλεόραση συνέχισε επί ημερών Χρήστου Παναγόπουλου να αποτελεί το ιδανικό μέσο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πιστός ως φαίνεται και αυτός στο αλήστου μνήμης απόφθεγμα «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

Τι θέλει ο νόμος; Διαφάνεια; Ιδού το άριστο άλλοθι για να στηθούν επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν πώς θα ξοδευτεί το χρήμα του λαού. Δύο φορές την εβδομάδα συνεδρίαση, 9 τα μέλη, από 200 ευρώ αποζημίωση το καθένα, 1.800 ευρώ την εβδομάδα κόστος για να αποφασιστεί πότε η αγορά ενός «κλιματιστικού ντουλάπας» και πότε «40 καρεκλών και 2 καναπέδων»- με το κόστος των συνεδριάσεων τόσων μηνών θα ΄χε χτιστεί καινούργιο κτίριο με επίπλωση κομπλέ. Μεταξύ των μελών των εν λόγω επιτροπών και στελέχη του Μαξίμου. Για όλους είχε. Και επειδή ήταν ευχαριστημένοι οι περί τον πρόεδρο από την επίτευξη των στόχων έδιναν και μπόνους στους εαυτούς τους, κάτι σαν «γιουροβιζιονικές αποζημιώσεις», που έφταναν τα πόσα των 47.000 ευρώ.

Μέχρι «επιτροπή επιστημονικών συμβούλων» είχε συσταθεί για τη Γιουροβίζιον, με αμοιβή για άλλον 95.101,44 ευρώ, για άλλον 42.700 ευρώ κ.λπ. (αναλόγως την επιστήμη ή τον βαθμό πτυχίου άραγε;). Και όλα αυτά στην ΕΡΤ με τους πλέον των 5.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.300 συμβασιούχοι είχαν μονιμοποιηθεί επί προεδρίας Παναγόπουλου. Ούτε το ΒΒC.

Μεγαλύτερη πληγή; Οι μεικτές παραγωγές. Η καλύτερη «πόρτα» γι΄ αυτές; Η περιβόητη «δορυφορική τηλεόραση». Πέντε εκπομπές για τις οποίες η ΕΡΤ διέθετε στούντιο, εξοπλισμό και όλα τα ακριβά συστατικά, αλλά γινόταν σε εξωτερικό στούντιο, για παράδειγμα, το μοντάζ, οπότε δικαιολογούνταν το ακριβό κονδύλι. Παραγωγός-παρουσιάστρια μιας εκ των ανωτέρω εκπομπών απαιτούσε μέχρι και ειδικό μακιγιέρ, έναν εκ των διασημοτέρων με ταρίφα 1.000 ευρώ το «σοβάτισμα».

Πάρκινγκ 500.000 ευρώ


Όποια πέτρα και να σηκώσει κανείς θα βρει κρυμμένο θησαυρό σπατάλης. Ακόμη και η αναδιαμόρφωση του υπαίθριου πάρκινγκ στο Ραδιομέγαρο κόστισε 500.000 ευρώ. Τόμοι θα μπορούσαν να γραφτούν για όλα αυτά, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν.

Η διαφορά είναι ότι ο «επιτυχημένος πρόεδρος» είχε πολιτική. Σαφή. Οδηγός του το προσωπικό γούστο του. Δεν του άρεσε κάποιος; Κομμένος. Από τον Στέλιο Κούλογλου μέχρι τον Γιάννη Σμαραγδή. Δεν του άρεσε η αισθητική του σκηνοθέτη (προτιμούσε τη Γιουροβίζιον). Απαιτούσε από εκπομπές να μην του πάρουν ούτε συνέντευξη. Λογοκρισία; Μα όχι. Προσωπικό γούστο το λένε.

Αλλά το αγαπημένο του σπορ ήταν να προεδρεύει στα πειθαρχικά. Αλλεπάλληλα. Σε όλα βρισκόταν στην «έδρα». «Έκτακτα στρατοδικεία» τα ΄λεγαν οι υπάλληλοι γελώντας μεταξύ τους για το στυλ του «στρατοδίκη». Και οι ποινές εξοντωτικές κατά παράβαση του γενικού κανονισμού. Βασισμένες σε στοιχεία που δεν ήταν πάντα σαφή (ήταν και εκείνο το προσωπικό γούστο). Αποτέλεσμα, να πληρώνει η ΕΡΤ στα δικαστήρια υπέρογκες αποζημιώσεις για υπαλλήλους που δικαιώνονταν.

Μηχανισμός γιγάντιος η κρατική τηλεόραση, θρεμμένος δεκαετίες με νοοτροπίες κομματικών εξυπηρετήσεων, αποκλεισμών, συνδικαλιστικής μιζέριας και παρωπίδων, δεν αποτέλεσε μόνο για κάθε κυβέρνηση μέσο βολέματος «δικών της παιδιών» σε κάθε επίπεδο παραγωγής και διοίκησης, αλλά το χειρότερο, αντιμετωπίστηκε από όλα τα κόμματα σαν πίτα από την οποία τους αναλογεί κομμάτι για την προβολή τους. Λες και αυτή τα δικαιώνει όλα. Η ΕΡΤ είναι ο θρίαμβος μιας ακραίας συντηρητικής, παλαιοκομματικής επικοινωνιακής πολιτικής- εγχώριο μόρφωμα κατ΄ αποκλειστικότητατου οποίου η προχωρημένη σήψη είναι απειλή για το δημόσιο χρήμα, αλλά και τον πολιτισμό. Να τελειώνουμε.

Και όσο για την παραίτηση του προέδρου; Δώδεκα ακριβοπληρωμένους συμβούλους είχε, χώρια τις επιτροπές, δεν υπάρχει ένας να τον βοηθήσει να βρει τον δρόμο προς τον αρμόδιο υπουργό;

Δώδεκα εκπομπές, εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ, όπως οι «Έχει γούστο», «Έως τον 20ό αιώνα», «Η ζωή είναι αλλού», είναι στον αέρα καθώς η διοίκηση επικαλείται νομικό κώλυμα για την ανανέωση των συμβάσεων στους συνεργάτες τους.

"TA NEA" Π. Διαμαντάκου

5 Νοε 2009

Νέο ψηφιακό στούντιο στο Πάντειο

Το νέο ψηφιακό ραδιοτηλεοπτικό του στούντιο επρόκειτο να εγκαινιάσει την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, στην Πλάκα (Χιλλ 3-5).

Το στούντιο θα λειτουργεί και με τη συμβολή επαγγελματιών από το χώρο της δημοσιογραφίας, της επικοινωνίας και του πολιτισμού οι οποίοι, στο πνεύμα της συνεργασίας που προτείνει η εποχή της «αλληλένδεσης» και των δικτύων, θα δημιουργούν από κοινού με τους επιβλέποντες καθηγητές και τους φοιτητές του Τμήματος δελτία ειδήσεων, διαφημιστικά video, podcasts και videocasts, εκπομπές πολιτισμού και σχολιασμού της επικαιρότητας, ακόμα ψηφιακές ταινίες και ντοκιμαντέρ, διερευνώντας τις νέες μορφές που λαμβάνει η δημοσιογραφία στην ψηφιακή εποχή.
Πρόκειται για ένα πρότυπο πανεπιστημιακό ραδιοτηλεοπτικό στούντιο, το οποίο διαθέτει τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό (κάμερες, μοντάζ, υπολογιστές) για την παραγωγή ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού με δυνατότητα μετάδοσης podcasts και videocasts στο Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο. Αξιοποιώντας τις πλατφόρμες που προσφέρουν τα κοινωνικά Μέσα (social media), ξεκινά τη λειτουργία του με στόχο να αποτελέσει ένα δημιουργικό χώρο «εκπαίδευσης 2.0» για την εξοικείωση των φοιτητών με τις διαδικασίες συλλογής, παραγωγής, μοιράσματος (sharing) και διάδοσης ραδιοτηλεοπτικού, επικοινωνιακού και πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

¨ΗΜΕΡΗΣΙΑ" online

Εχουν «παγώσει» τα πάντα εν αναμονή αλλαγών στην ΕΡΤ

Εν αναμονή οδηγιών για την επίλυση σειράς σημαντικών θεμάτων, που αφορούν στη λειτουργία της εταιρείας, παραμένει η διοίκηση της ΕΡΤ όπως σχολίασε, μιλώντας στη «Ν» και απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Παναγόπουλος.

Επι του παρόντος, δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και του κράτους, το οποίο βεβαίως είναι και ο μοναδικός της μέτοχος, ενώ κάθε μέρα που περνά σωρεύονται και διογκώνονται τα προβλήματα, καθιστώντας τη λειτουργία της ΕΡΤ αν μη τι άλλο προβληματική, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φορέα σε δηλώσεις του στη «Ν».

Ειδικότερα, πλάι στο μείζον θέμα των συμβασιούχων, τίθεται και το ζήτημα του νέου προγράμματος, το ζήτημα της ψηφιακής τηλεόρασης -που επισημαίνεται ότι συνδέεται και με τους ιδιώτες που ετοιμάζονται να εκπέμψουν ψηφιακά στα μεγάλα αστικά κέντρα-, το θέμα της αντικατάστασης των παραιτηθέντων μελών του διοικητικού συμβουλίου του φορέα -5 τον αριθμό- και, βέβαια, το ζήτημα του προϋπολογισμού της εταιρείας για το 2010, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω κίνηση. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα της διοίκησης της ΕΡΤ, στο οποίο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Τα περί παραιτήσεως...

Θύελλα φημολογιών ξέσπασε χθες -η οποία εκτός από το γνωστό «κύκλο» των blogs, παραδόξως, επεκτάθηκε και σε έγκριτους ραδιοφωνικούς σταθμούς- σύμφωνα με την οποία επίκειτο παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ. Ειδικότερα, οι «πληροφορίες» ήθελαν το Χρήστο Παναγόπουλο να αποστέλλει την επιστολή παραίτησής του άμεσα και, συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, στον αρμόδιο υπουργό.

Ο κ. Παναγόπουλος, σχολιάζοντας τις «πληροφορίες» αυτές έπειτα από ερώτημα της «Ν», απάντησε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Μέχρι τώρα, δεν έχω καταφέρει να συνομιλήσω με κανέναν παράγοντα της πολιτείας και αυτό παρά το ότι έχω ζητήσει αρκετές φορές, μέσα στο μήνα που πέρασε, οδηγίες για το πώς θα κινηθώ σε σχέση με τη λειτουργία της εταιρείας. Υπάρχει μια σειρά από προβλήματα, στα οποία, εάν δεν δοθούν άμεσα λύσεις, δεν μπορεί να προχωρήσουμε παρακάτω.

Οι λύσεις αυτές δεν μπορεί να προκύψουν από μια απόφαση δική μου. Χρειάζεται έγκριση από το κράτος, αποφάσεις από το δ.σ. και, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και η οποία απαιτεί σαφείς οδηγίες από την ίδια την πολιτεία, τον αρμόδιο για την ΕΡΤ υπουργό ή το μοναδικό της μέτοχο, το υπουργείο Οικονομικών».

«Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, καλούμενος από τη «Ν» να σχολιάσει το ορατό ενδεχόμενο αντικατάστασής του, δήλωσε: «Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα ούτε με τις αμοιβές, όπως κάποιοι μου καταλογίζουν αυτές τις ημέρες. Δεν είμαι επίσης και από τους ανθρώπους που αφήνω τη δουλειά μου στη μέση, όσο δύσκολες και εάν είναι οι συνθήκες που καλούμαι να αντιμετωπίσω.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, θα πρέπει πρώτα κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου. Κάτι τέτοιο -επαναλαμβάνω- δεν έχει γίνει ως τώρα. Ακόμα και την επιστολή του κ. Ραγκούση για το θέμα της ΕΡΤ3, την έμαθα από τις εφημερίδες, αφού πρώτα βγήκε το δελτίο Τύπου και, στη συνέχεια, εστάλη σε εμένα».

Απαραίτητοι οι συμβασιούχοι

Ειδική αναφορά, εξάλλου, στο ζήτημα των συμβασιούχων έκανε, στις δηλώσεις του στη «Ν», ο κ. Παναγόπουλος. Ειδικότερα και παρά το τι ακούγεται τελευταία, διευκρίνισε ότι τάσσεται υπέρ της άμεσης ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων, για την οποία είχε κινηθεί πριν από τις εκλογές.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, «είμαι υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Με την κατάσταση που υπάρχει, δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά η εταιρεία. Μάλιστα, για το λόγο αυτό ζήτησα, πριν από τις εκλογές, από την προηγούμενη κυβέρνηση, με σχετικό έγγραφο, την ανανέωση των συμβάσεων. Οι πολιτικές εξελίξεις πρόλαβαν τη διεκπεραίωση του θέματος και αυτή τη στιγμή περιμένω απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά και με αυτό το θέμα».

Οπως ανέφερε παράλληλα ο κ. Παναγόπουλος, η μη διευθέτησή του ζητήματος αυτού μπλοκάρει και το πρόγραμμα του φορέα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις εκπομπών δηλώνεται ότι δεν μπορεί να παραχθεί το τηλεοπτικό προϊόν χωρίς τη βοήθεια των συγκεκριμένων ανθρώπων.

"ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" του ΣΤΕΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Ανασφάλεια για τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του κοινωφελούς χαρακτήρα όλων των δημοτικών ΜΜΕ, της χρηματοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ από τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της απρόσκοπτης αδειοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ αλλά και την τροποποίηση των προβλέψεων του «Νόμου Ρουσόπουλου» που επιτρέπει αδειοδότηση μόνο Α.Ε. ζητεί με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι δημοτικές συχνότητες, ως δημόσια περιουσία, δεν πρέπει να μπορούν να μεταβιβαστούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε ιδιώτες, υπενθυμίζοντας πως «η ανασφάλεια των εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ για την επαπειλούμενη μετατροπή τους σε ΑE μεγαλώνει όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2010».

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι δημοσιογράφοι των τεσσάρων δημοτικών ραδιοσταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής («Αθήνα 9,84», «Κανάλι 1», «Ξένιος», «Επικοινωνία») μετά από κοινή Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επαπειλούμενη μετατροπή (από 01/01/2010) των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε., όπως αυτή (έως τώρα) προκύπτει σε εφαρμογή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Εκτιμούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη, πέρα από το ότι αναπόφευκτα δρομολογεί μαζικές απολύσεις εργαζομένων εν καιρώ κρίσης, πλήττει πάνω από όλα ένα δημόσιο αγαθό προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, ανοίγει το δρόμο σε αδιαφανείς συναλλαγές, και απειλεί να τερματίσει άδοξα την πολυετή ιστορία που έχουν γράψει τα δημοτικά ΜΜΕ στο κρίσιμο χώρο της ενημέρωσης.

Τονίζουμε ότι αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες οι πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η τελευταία τοποθέτηση της Πολιτείας επί του θέματος σταματά στις δεσμεύσεις του τότε υφυπουργού Κ. Γκιουλέκα προς τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίες και έμειναν χωρίς υλοποίηση. Η τωρινή κυβέρνηση καλείται ως σύνολο να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος χωρίς χρονοτριβή και χωρίς διαδικαστικά προσχήματα.

Επαναλαμβάνουμε ότι διεκδικούμε την πλήρη διασφάλιση:

- του κοινωφελούς χαρακτήρα όλων των δημοτικών ΜΜΕ,

- της χρηματοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ από τους οικείους ΟΤΑ,

- όλων των θέσεων εργασίας,

- της απρόσκοπτης αδειοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ και την τροποποίηση των προβλέψεων του «νόμου Ρουσσόπουλου» που επιτρέπει αδειοδότηση μόνο Ανωνύμων Εταιρειών. Οι εν λόγω συχνότητες, ως δημόσια περιουσία δεν πρέπει να μπορούν να μεταβιβαστούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε ιδιώτες.

Ζητούμε από τα συνδικαλιστικά μας όργανα (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ) να κινηθούν συντεταγμένα και με διαφάνεια, μέσα στο εύλογο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας, προς κάθε κατεύθυνση (κυβέρνηση, ΚΕΔΚΕ, κόμματα), προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Ειδικότερα ως προς την ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζουμε ότι η μη συγκρότηση προεδρείου δεν αποτελεί, ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά, επαρκή δικαιολογία για τη μη ανάληψη δράσης. Από την πλευρά της η ΠΟΕΣΥ οφείλει να εξασφαλίσει τον πανελλαδικό συντονισμό των κινήσεων και την ενημέρωση όλων των δημοτικών ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος χθες δήλωσε «εμείς και ως αντιπολίτευση είχαμε εκφραστεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα», είναι ο ίδιος βουλευτής που στις 14 του περασμένου Απριλίου ζητούσε σε ερώτησή του να πληροφορηθεί ποια μέτρα είχε την πρόθεση να πάρει η τότε κυβέρνηση «ώστε να συνεχισθεί ομαλά η λειτουργία των εν λόγω σταθμών και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων» και διακήρυσσε ότι «η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ως τέτοια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κυβέρνηση». Συνεπώς, η τωρινή κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει τους λόγους της με πράξεις, αρχής γενομένης από το να δεχθεί τους εκπροσώπους μας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, στην κατεύθυνση πανελλαδικών κινητοποιήσεων, όλων των εμπλεκόμενων κατηγοριών εργαζομένων.

Εκ μέρους των δημοσιογράφων των δημοτικών ραδιοσταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής:

Κώστας Γεωργακόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Ξένιο 94,3» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Δημήτρης Δημακόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Επικοινωνία 94 fm» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Ελευθερία Κουμάντου, εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. του «ΑΘΗΝΑ 9,84»

Νίκος Μπουρσινός, εκπρόσωπος εργαζομένων στο «Κανάλι 1 90,4» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Κώστας Ράπτης, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

"ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

2 Νοε 2009

Επιστολή Ραγκούση σε Παναγόπουλο για τη σύμβαση ΕΡΤ3-ΟΠΑΠ

Να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθούν άμεσες και έμμεσες ευθύνες στην υπόθεση της σύμβασης της ΕΡΤ3 με τον ΟΠΑΠ, η οποία προκάλεσε ζημία στην ΕΡΤ ΑΕ, ζητά από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, σε σχετική επιστολή που απέστειλε πριν από λίγη ώρα.

Στην ίδια επιστολή ζητείται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη και αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημίας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

"NAFTEMPORIKI.GR" Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009


1 Νοε 2009

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Με μία εφ΄ όλης της ύλης επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρ. Παναγόπουλος επιχειρεί να απαντήσει στα δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση, ατασθαλίες και παρατυπίες στην κρατική τηλεόρας.

Ταυτόχρον έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ την περασμένη Πέμπτη, στην οποία εκθέτει τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς και τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Το ακριβές κείμενο της επιστολής δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει ως «καυτά» θέματα στη δημόσια τηλεόραση τη συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου, την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων καθώς και ζητήματα που αφορούν την επίσπευση των διαδικασιών για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Επίσης θίγει το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) και της ΕΡΤ.


Επισημαίνεται ότι πρόσφατα αντιπροσωπεία του ΕΣΑΚΕ επισκέφτηκε τον κ. Παναγόπουλο προσφέροντας στη δημόσια τηλεόραση το δικαίωμα μετάδοσης των δύο πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος μπάσκετ δωρεάν υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης της περυσινής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου. Στην απάντησή του ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος επικαλέστηκε τις παραιτήσεις μελών του ΔΣ και σημείωσε ότι η ΕΡΤ μπορεί να προχωρήσει σε αποδοχή της πρότασης μόνο έπειτα από έγγραφη άδεια των συναρμόδιων υπουργείων.

Ως το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο κ. Παναγόπουλος δεν είχε λάβει απάντηση από κανένα από τα υπουργεία στα οποία απέστειλε την επιστολή.

Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΡΤ στην επιστολη - απολογισμό του

1 Οι σωρευμένες ζημιές από 110 εκατ. ευρώ το 2005 μειώθηκαν στις 31.12.2008 σε 100,8 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι ζημιές αυτές επιβαρύνθηκαν με το κόστος των 45,7 εκατ. ευρώ για την εθελούσια έξοδο του 2001. Τα τρία τελευταία χρόνια εξάλλου τα πρωτογενή αποτελέσματα της εταιρείας είναι θετικά.

2 Το κόστος των εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ προσδιορίζεται μέσα από σειρά διαδικασιών και εισηγήσεων επιτροπών που προβλέπονται στην ισχύουσα για την ΕΡΤ νομοθεσία. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκπομπή «Στην υγειά μας» του κ. Σπύρου Παπαδόπουλου, επισημαίνεται ότι είναι ένα από τα φθηνότερα προγράμματα του είδους στην ελληνική τηλεόραση (τα αντίστοιχα των ιδιωτικών καναλιών κοστίζουν υπερδιπλάσια ποσά), διαρκεί περίπου τρεις ώρες, έχει υψηλότατες τηλεθεάσεις και διακρίνεται για την υψηλή ποιότητά του.

3 Συμβάσεις έργου ή συμβάσεις αποκλειστικής απασχόλησης αποτελούν τρέχουσα πρακτική της ΕΡΤ ΑΕ τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 και προβλέπονται ρητά στον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας 1730/87, όπως ισχύει, καθώς και στη σχετική κείμενη νομοθεσία. Οι συμβάσεις έργου συνάπτονται σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις ύστερα από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής και δεν υπερβαίνουν το έτος. Οι συμβάσεις αποκλειστικότητας των δημοσιογράφων επανεξετάζονται επίσης κατ΄ έτος και υπογράφονται έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αμοιβές των ανωτέρω κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της αγοράς.

4 Οι αποδοχές των στελεχών της διοίκησης καθορίζονται με νόμο και υπουργικές αποφάσεις που εφαρμόζονται πλέον της δεκαετίας. Οι αποδοχές αυτές υπολείπονται αντιστοίχων του ιδιωτικού τομέα.

5
Το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2007-2012 της ΕΡΤ έχει υλοποιηθεί επιτυχώς στο μέγιστο μέρος του. Ειδικότερα, έχουν πληρωθεί όλες οι προβλέψεις του για τη λειτουργία των τριών νέων ψηφιακών καναλιών και την ανάπτυξη του αναγκαίου δικτύου. Εχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές για την ψηφιοποίηση του Αρχείου της ΕΡΤ και ήδη το κοινό έχει πρόσβαση σε αυτό. Οι επενδύσεις ολοκληρώθηκαν στο μέγιστο μέρος τους. Ο ετήσιος μέσος όρος τηλεθέασης των δημόσιων καναλιών έχει ανέλθει στο 15,8% για το 2008, ενώ οι ραδιοφωνικές ακροαματικότητες κινούνται στο 23%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΡΤ εκπέμπει από επτά τηλεοπτικά κανάλια (τρία αναλογικά, τρία ψηφιακά και ένα δορυφορικό) με σύνολο εκπομπής 62.000 ώρες σε ετήσια βάση και 26 ραδιοφωνικούς σταθμούς (6 κεντρικούς, 19 περιφερειακούς, 1 διεθνή) με 100.000 ώρες προγράμματος ετησίως.

Τι συμβαίνει

1 Μπορεί, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος, τα τρία τελευταία χρόνια τα πρωτογενή αποτελέσματα της εταιρείας να είναι θετικά, αλλά γεγονός παραμένει ότι παρά την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο το 2008 έφθασε στα 298 εκατ. ευρώ (σημειώνοντας αύξηση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από το 2001), παρά το γεγονός ότι τα έσοδα της εταιρείας το 2008 ανήλθαν σε 369,7 εκατ. ευρώ, η κρατική τηλεόραση τον περασμένο χρόνο σημείωσε ζημιές ύψους 4,8 εκατ. ευρώ (επιβαρημένες με το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης). Το πιο σημαντικό ίσως είναι το γεγονός ότι από τις δαπάνες της εταιρείας μόνο το 17% διατίθεται για την παραγωγή προγράμματος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 67,5 εκατ. ευρώ.

2 Ο κ. Παναγόπουλος αποφεύγει να δώσει παραδείγματα άλλων αντίστοιχων εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση ίσως επειδή, αυτή την εποχή τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία άλλη εκπομπή τέτοιου είδους σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Η τελευταία αντίστοιχη εκπομπή ήταν «Το πάρτι της ζωής σου» που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος κ. Ακης Παυλόπουλος στο Αlter. Οπως διαβεβαιώνουν πηγές από το Αlter, το κόστος των εκπομπών του κ. Παυλόπουλου δεν συγκρίνεται με αυτό της εκπομπής του κ. Σπ. Παπαδόπουλου, η οποία θα πρέπει να είναι μία από τις πιο ακριβές παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης, δεδομένου ότι το κάθε επεισόδιο κοστίζει στους έλληνες πολίτες περίπου 65.000 ευρώ. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το κόστος για τέσσερα επεισόδια του «Πάρτι της ζωής σου» ήταν λίγο μικρότερο από το κόστος μιας εκπομπής του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος θα πρέπει να είναι ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους Ελληνες, αφού εισπράττει 20.000 ευρώ ανά επεισόδιο.

3 Στην κρατική τηλεόραση επικρατεί το εξής παράδοξο: ενώ υπάρχουν στρατιές υπαλλήλων που υποαπασχολούνται και αμείβονται με παχυλούς μισθούς, προσλαμβάνονται ταυτόχρονα και εκατοντάδες συμβασιούχοι προκειμένου αφενός να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και αφετέρου να καλυφθούν ανάγκες σε τμήματα τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο αριθμός των συμβασιούχων στην ΕΡΤ να ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 1.300. Αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη λήξη της σύμβασής τους χωρίς να αμείβονται, με την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν όταν οι συμβάσεις τους ανανεωθούν ξανά. Καθώς η ανανέωση των συμβάσεων έχει παγώσει αυτόν τον καιρό, πολλές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης παραμένουν «στον αέρα», ενώ η αγωνία των συμβασιούχων παρατείνεται.

4 Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αμοιβές του κ. Παναγόπουλου ανέρχονται σε 347.000 ευρώ τον χρόνο, κατά πολύ υψηλότερες αυτών του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Πρωθυπουργού. Οσο για τα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης, οι αμοιβές τους φθάνουν συχνά και στα 200.000 ευρώ ετησίως, χωρίς σε αυτό το ποσόν να συνυπολογίζονται οι αμοιβές για την παρουσία σε κάθε είδους επιτροπές που ανέρχονται σε 200-300 ευρώ την ώρα. Επίσης στην ΕΡΤ απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι με το καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, οι αμοιβές των οποίων ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του ιδιωτικού τομέα.

5 Υπάρχουν μεγάλα και άλυτα προβλήματα στον ψηφιακό τομέα της δημόσιας τηλεόρασης ο οποίος, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες και τα κενά καλύπτονται με προσλήψεις από το παράθυρο. Το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα με την ψηφιακή δημόσια τηλεόραση είναι η απόκλιση ανάμεσα στο σύστημα αποκωδικοποίησης της ΕΡΤ και στο σύστημα που έχουν επιλέξει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η οποία αφήνει στον αέρα περίπου 200.000 τηλεθεατές που διαθέτουν αποκωδικοποιητή παλιάς τεχνολογίας και τώρα θα πρέπει να προμηθευτούν καινούργιο.

Η απόφαση της ΕΡΤ για πρόσληψη συμβούλου με ετήσια αμοιβή 124.236 ευρώ 305.421 ευρώ για τρεις συμβούλους

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», στις 2 Ιανουαρίου 2009 η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε την κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου με τρεις συμβούλους περιεχομένου αρχείου με διάρκεια απασχόλησης 12 μηνών. Η σύμβαση του ενός από τους τρεις συμβούλους προβλέπει ότι η συνολική αμοιβή του για τους 12 μήνες ανέρχεται σε 112.200 ευρώ (πλέον εργοδοτικών εισφορών), του δεύτερου σε 124.236 ευρώ και του τρίτου σε 68.985 ευρώ. Με λίγα λόγια, η δημόσια τηλεόραση διέθεσε το 2009 συνολικά 305.421 ευρώ μόνο για τις αμοιβές τριών συμβούλων στο αρχείο.

Ενα άλλο ζήτημα είναι και το καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων που δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης να προσλαμβάνει με σύμβαση ενός χρόνου διαφόρους υπαλλήλους με αστρονομικές αμοιβές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», στις 25 Ιουνίου η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε την εκ νέου σύναψη σύμβασης εργασίας με εργαζόμενο στον ψηφιακό τομέα οι αμοιβές του οποίου ανέρχονται σε 7.930 ευρώ τον μήνα (μεικτά). Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύναψη σύμβασης με υπάλληλο για τη θέση υπευθύνου διοίκησης έργου με μηνιαίες αποδοχές 7.930 ευρώ.

Στο τέλος του 2008 είχε αποφασίσει τη σύναψη σύμβασης με μια υπάλληλο ως προσωπικό ειδικών θέσεων στον τομέα της διεύθυνσης μάρκεντινγκ με μηνιαίες αποδοχές 9.800 ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου στη θέση του διευθυντή σύνταξης με μηνιαίες αποδοχές 8.000 ευρώ (μεικτά).

"ΤΟ ΒΗΜΑ" Δ. ΓΑΛΑΝΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)