31 Δεκ 2009

Με φουλ «ατζέντα» στο 2010 τα ΜΜΕ


Μια σειρά από επείγουσες εκκρεμότητες για τα ΜΜΕ κληροδοτεί το 2009 στη νέα χρονιά με δεδομένη τη συρρίκνωση της διαφήμισης που εκτιμάται επισήμως στο 17% και ανεπισήμως στο 40%.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της θητείας της Ν.Δ. στη μηντιακή αγορά, ο δημοσιογραφικός κλάδος παραμένει αθωράκιστος λόγω της αδυναμίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να συγκροτήσει προεδρείο, ενώ οι εκκρεμότητες είναι πιο επιτακτικές από ποτέ:
  • Στην ΕΡΤ ο νέος πρόεδρος δεν θα... σηκώσει τα μανίκια πριν τον Μάρτιο του 2010 ενώ μόλις ανανεώθηκαν από 4-6 μήνες από την Ειδική Επιτροπή 3 οι συμβάσεις των 1.080 Συμβασιούχων στο Ραδιομέγαρο.
  • Διαχωρισμός θέσης προέδρου -διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ με πιθανότερο να παραμείνει διευθύνων σύμβουλος αυτός που θα επιλεγεί από τη διαγωνιστική διαδικασία.
  • Αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και θεσμική κάλυψη της Ψηφιακής TV η οποία θα αρχίσει την πιλοτική της εκπομπή και στη Θεσσαλονίκη από τις 14/1.
  • Ρύθμιση θεμάτων για τον επαρχιακό Τύπο που ζητεί «ξεπάγωμα» των διαφημιστικών καταχωρίσεων του ΕΣΠΑ και του Δημοσίου, συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής για τον Έλεγχο της κρατικής διαφήμισης και δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Στήριξη των περιφερειακών καναλιών που έλαβαν μεν το «πράσινο φως» από το ΕΣΡ, δεν διαθέτουν ωστόσο το απαιτούμενο δίκτυο για να «ανέβουν» σε κάποια πλατφόρμα. 
  • Δημοσίευση σε ΦΕΚ της προσφάτως ενσωματωθείσας κοινοτικής οδηγίας για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες. 
  • Συγκρότηση προεδρείου στην ΕΣΗΕΑ ή επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης και υπογραφή ΣΣΕ.
  • Αντικατάσταση των 3 μελών του ΕΣΡ των οποίων έληξε η θητεία. 
  • Ασφαλιστικό νομοσχέδιο και απόφαση για την τύχη του αγγελιοσήμου (και στο internet) την ακεραιότητα του οποίου εγγυάται ο υπουργός Εργασίας όχι όμως και την αυτονομία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Η «ατζέντα» της διαφήμισης

Στη διαφημιστική ατζέντα παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά ζητημάτων. Ηδη οι Διαφημιζόμενοι (ΣΔΕ) έχουν συναντηθεί με τους Διαφημιστές (ΕΔΕΕ) προκειμένου να συζητήσουν θέματα που θα απασχολήσουν τους κλάδους:
  • Επεξεργασία θεμάτων για συναντήσεις με υπουργούς (Πεταλωτής, Γερουλάνος, κ.ά.).
  • Αναθεώρηση Ν.2328/1995
  • Αναμόρφωση ή κατάργηση του άρθρου 22 του Ν.23592/07 (Νόμος για τη Συγκέντρωση) για τα Year End Bonus (ΥΕΒ).

Τελευταία σελίδα για τον Κακαουνάκη

Έχασε τη μάχη με το θάνατο ο Νίκος Κακαουνάκης που μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο και ιδωτικό θεραπευτήριο δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα πολλά προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα την πολυοργανική ανεπάρκεια που αντιμετώπιζε.
Ο Νίκος Κακαουνάκης είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολύποδα στο έντερο, έπειτα από την οποία όμως παρουσιάστηκαν επιπλοκές.
Ξεκινησε το 1963, τη δημοσιογραφική του καριέρα στο «BHMA» όταν τον ανακάλυψε στην Κρήτη ο Λαμπράκης. Συνέχισε στα “NEA¨, τον «Tαχυδρόμο», το «Aντί», ενώ εξέδωσε το «Kαλάμι» και αργότερα το καθημερινό ΚΑΡΦΙ και το ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου
Επίσης εργάστηκε στα ραδιόφωνα του Σκάι και του Flash, καθώς και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ, ALPHA και MEGA.

30 Δεκ 2009

Ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού η μείωση του ενοικίου των συχνοτήτων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση με την 20827 απόφασή της (ΦΕΚ 194Β/ 08.9.2009) καθόρισε προκαταβολικά σε 0,2% επί του τζίρου των σταθμών εθνικής εμβέλειας το ετήσιο τέλος χρήσης συχνοτήτων αντί του 2% που συνήθως πληρώνουν οι σταθμοί όταν δεν υπάρχουν εκλογές, οπότε και δεν υφίσταται η υποχρέωση μετάδοσης δωρεάν κομματικών διαφημίσεων. 
Η «απαλλαγή» αυτή δημιούργησε όμως και μείζον θέμα εντός Digea, καθώς ενώ οι επτά μέτοχοι (Mega, ANT1, Star, Alpha, Alter, ΣΚΑΪ Μακεδονία) συμμετέχουν ισομερώς στην εταιρεία, έχουν διαφορετικά οφέλη από τη μείωση του ενοικίου από το 2% στο 0,2%. Έτσι, σταθμοί όπως το Mega, με υψηλότερο τζίρο, έχουν μεγαλύτερα οφέλη από τον ΣΚΑΪ ή το Μακεδονία. 
«Αν η μείωση έγινε για να προωθηθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, γιατί υπάρχουν σταθμοί εντός Digea που έχουν μεγαλύτερη απαλλαγή;» παρατηρούν τηλεοπτικά στελέχη και προσθέτουν πως οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ… (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)


typologies.gr

29 Δεκ 2009

Πρόσκληση της ΕΡΤ σε παραγωγούς και δημιουργούς για πρόγραμμα.

Η ΕΡΤ προσκαλεί  κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό/δημιουργό να καταθέσει, έως τις 12 Μαρτίου 2010, τις προτάσεις του που αφορούν σε κατηγορίες τηλεοπτικών εκπομπών, όπως αυτές προσδιορίζονται παρακάτω.
Σειρές μυθοπλασίας, με εβδομαδιαία συχνότητα μετάδοσης, ωριαίες, με ελάχιστο αριθμό επεισοδίων τα δεκατρία, που θα στηρίζονται σε πρωτότυπα σενάρια ή θα αποτελούν διασκευές ελληνικών λογοτεχνικών έργων.
Ενημερωτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ, σειρές ή αυτοτελή, και με ενδεικτικό θεματολογικό πλαίσιο: κοινωνία, οικολογία, περιβάλλον, ιστορία, Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστήμες, τεχνολογία, αθλητισμός
Ενημερωτικές δημοσιογραφικές εκπομπές.

Επετειακά ντοκιμαντέρ, για τις μεγάλες εορτές και επετείους, καθώς και τις παγκόσμιες ημέρες εορτασμού γεγονότων, ωριαίας ή εννενηντάλεπτης διάρκειας. Εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για νέους και παιδιά.
Εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου ενδεικτικά με θέμα τη μουσική, το βιβλίο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το χορό, τα εικαστικά, την πολιτιστική κληρονομιά, την αρχιτεκτονική και το design
Ταξιδιωτικές εκπομπές που προβάλλουν περιοχές της Ελλάδας ή χωρών του εξωτερικού, τοπικά σημεία ενδιαφέροντος, ήθη και έθιμα.



Ολόκληρη η πρόσκληση ενδιαφέροντος στο ΕΡΤ - ΚΕΕΠ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΙΤΗΣΕΕ: συγκρότηση εταιρείας ελέγχου μέτρησης τηλεθέασης

Νέες προσπάθειες στην ΕΙΤΗΣΕΕ  για τη συγκρότηση της εταιρείας ελέγχου μέτρησης τηλεθέασης (ΑΕΜΕΤ).  Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία της  εντός του 2010. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε την περασμένη βδομάδα  ακούστηκε και η πληροφορία πως επίκεινται αλλαγές στη διοικητική δομή της AGB, με την παρουσία εκπροσώπου της Nielsen το επόμενο διάστημα.


typologies.gr

ΑΝΤΕΝΝΑ: απόκτησε το Σερβικό FOX Televizija, ενώ το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV συνεχίζει αυτόνομα



  • Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ  προχώρησε σε συμφωνία με τον Όμιλο News Corporation του Rupert Murdoch για την απόκτηση σημαντικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της FOX Televizija, ηγετικού δικτύου της σερβικής ελεύθερης τηλεόρασης. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ θα αποκτήσει τον έλεγχο του 49% των μετοχών της FOX Televizija που ανήκουν στη News Corporation. Η μεταβίβαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου για επενδύσεις στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική διεθνή συμφωνία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ μετά την πώληση της βουλγαρικής Nova Televizia που ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
  • Οι υπεύθυνοι του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV , επιμένουν πως συνεχίζει αυτόνομα. "Σε απάντηση των δημοσιευμάτων σχετικά με την αλλαγή υπόστασης του σταθμού, το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV συνεχίζει την αυτοτελή του πορεία σε ένα δύσκολο πραγματικά οικονομικό περιβάλλον, προβλέποντας σε άνοδο της τηλεθέασης των προγραμμάτων του. Όλα τα δημοσιεύματα περί αντιθέτου κρίνονται εκ του πονηρού και ανυπόστατα." (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
"mediablog"

28 Δεκ 2009

Τη Fox tv αγόρασε ο Μίνως Κυριακού, αναφέρει ο σερβικός Τύπος


Η σερβική τηλεόραση Fox tv πέρασε σε ελληνικά χέρια, γράφει ο Τύπος του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπλιτς», ο Έλληνας επιχειρηματίας, Μίνως Κυριακού, αγόρασε από τον Αμερικανό μεγιστάνα των media, Ρούπερτ Μέρντοκ, το σερβικό τηλεοπτικό κανάλι Fox έναντι του ποσού του ενός δολαρίου και ανέλαβε να εξοφλήσει όλα τα χρέη της τηλεοπτικής εταιρίας.
Η συμφωνία μεταξύ Κυριακού και Μέρντοκ επιτεύχθηκε πριν από μερικές ημέρες και θα ανακοινωθεί επίσημα μετά το νέο έτος, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η «Μπλιτς» ισχυρίζεται ότι «ο κ. Κυριακού, ύστερα από παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και έλαβε εγγυήσεις ότι το κανάλι που αγόρασε θα λάβει άδεια λειτουργίας από το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RRA)». (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Υποχρεώσεις 1 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ


Υψηλές και αμετάβλητες οι υποχρεώσεις των εισηγμένων εταιρειών ΜΜΕ στο χρηματιστήριο. Οι υποχρεώσεις των ομίλων  ανέρχονται σε 929 εκατ. ευρώ και των εταιρειών σε 1,1 δισ. ευρώ  στο 9μηνο του 2009! Και πρόκειται μόνο για  τις εισηγμένες επιχειρήσεις καθώς αναλυτικά στοιχεία για όλες τις εταιρείας των  ΜΜΕ δεν υπάρχουν, όμως όλοι παραδέχονται  πως αυτές είναι υψηλές.
Αναλυτικά, το 9μηνο του  2009 παρατηρείται , σε επίπεδο ομίλων,  μια μείωση κατά 44 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές  υποχρεώσεις να μειώθηκαν  σε 929 εκατ. ευρώ, έναντι  973 εκατ. ευρώ  το αντίστοιχο διάστημα του 2009.  (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
typologies.gr

Σχέδιο ανασύνταξης του ομίλου ΑΝΤ

Σχέδιο επανατοθέτησης του ΑΝΤ1 στην τηλεοπτική αγορά με την αλλαγή χαρακτήρα του Μακεδονία TV, επεξεργάζονται οι επιτελείς του Αμαρουσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν στην απόφαση, να αλλάξουν πλήρως το Μακεδονία TV , αλλάζοντας το όνομά του σε ΑΝΤ2 , μεταδίδοντας ταινίες και σειρές κατά τα πρότυπα των κινηματογραφικών καναλιών της Nova, μόνο που σε αντίθεση με τη συνδρομητική TV, θα παρέχει το περιεχόμενο αυτό δωρεάν . Το λανσάρισμα του νέου προγράμματος θα γίνει ως το Μάρτιο και ο στόχος είναι προφανής . Να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό πόλο τηλεθέασης που θα συγκεντρώσει έσοδα κόβοντας μερίδια από τους υπόλοιπους σταθμούς με  στόχο να απευθύνεται στη διαφημιστική αγορά προτείνοντας  διαφήμιση σε  διαφορετικούς σταθμούς... (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)


typologies,gr

25 Δεκ 2009

Προβληματίζει η εμπορευματοποίηση της παιδικής ηλικίας


Μία έκθεση με τίτλο "Η εμπορευματοποίηση της παιδικής ηλικίας", η οποία ανέλυσε την επίδραση που έχουν τα διαφημιστικά μηνύματα στα παιδιά, προβλημάτισε έντονα τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται σοβαρά να εκπαιδεύσει τους μαθητές σε θέματα ΜΜΕ.
Μεταξύ των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η εν λόγω έκθεση ήταν ότι τα παιδιά δεν είναι ούτε τα αβοήθητα θύματα που πιστεύουν κάποιες καμπάνιες, ούτε όμως οι ενημερωμένοι καταναλωτές που ισχυρίζονται πολλοί marketers. Επέστησε, ωστόσο, την προσοχή των αρχών στην πιθανότητα εξαπάτησης των παιδιών και στην παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τους. Και κάθε άλλο παρά διαφώνησε ότι είναι ωφέλιμη η περαιτέρω εκπαίδευση των νέων σε ό,τι αφορά στα ΜΜΕ.

Μετά την έκδοση της συγκεκριμένης έκθεσης, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να "φέρει" την εμπορική επικοινωνία στα σχολεία, εκπαιδεύοντας σχετικά τους μικρούς μαθητές. Σημειώνεται ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα ανάλογο πρόγραμμα αναφορικά με τα ψηφιακά μέσα για τις τάξεις του δημοτικού, το οποίο περιλαμβάνει τη διανομή εκπαιδευτικού υλικού.

Σαπουνόπερα κόπηκε για «Εσφαλμένη καθοδήγηση»

Μια σαπουνόπερα έχει πάντα επιτυχία, αρκεί να μην το παρακάνει ο σεναριογράφος. Συνέβη στη Λαϊκή Κίνα, όπου η Κρατική Υπηρεσία Ραδιοφωνίας, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να στερήσει από εκατομμύρια τηλεθεατές το αγαπημένο τους σίριαλ απαγορεύοντας τη μετάδοση άλλων επεισοδίων επειδή το μαχαίρι είχε φτάσει στο κόκαλο. «Εσφαλμένη καθοδήγηση» ήταν το σκεπτικό της ετυμηγορίας. Βγαλμένη κατευθείαν από τη ζωή, η ίντριγκα της σειράς «Το σπίτι του σαλίγκαρου» ενόχλησε την πολιτική ηγεσία της κομμουνιστικής Κίνας ακριβώς επειδή περιέχει όλα τα συστατικά για μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά: σεξ, πλούτο, απάτη και διαφθορά.


"ΤΟ ΒΗΜΑ"

23 Δεκ 2009

Δρομολογείται λύση στην ΕΡΤ για ιτς επιτροπές και τους συμβασιούχους.

Στις 23/12, το πρωί κυκλοφόρησαν στο internet λίστες με αμοιβές και μισθούς στελεχών και υπαλλήλων της ΕΡΤ (troktiko, fimotro). Υπήρχαν πολλές προκλητικές αμοιβές και παρόλο που είχαν δημοσιοποιηθεί και στο παρελθόν προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις. 
Για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι παραβιάζεται ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων. Ενώ ο Βουκευτής του ΛΑΟΣ Βελόπουλος κατέθεσε επερώτηση στη βουλή για τις αμοιβές που αναρτήθηκαν στα blogs.
Ταυτόχρονα η ΠΟΣΠΕΡΤ προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να ορισθούν εκπρόσωποί της στις επιτροπές, όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της ΕΡΤ για να υπάρχει νομιμότητα στις αποφάσεις τους.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει προτείνει τα νέα μέλη πολύ καιρό πριν, αλλά μέχρι τώρα η απερχόμενη διοίκηση Παναγόπουλου δεν το έκανε.
Αργά το μεσημέρι εκδόθηκε απόφαση προσωρινών μέτρων του πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να συνεδριάσουν οι επιτροπές αν δεν γίνουν οι αλλαγές στα πρόσωπα, που ζητάει η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Αυτό δημιούργησε ένταση στο ραδιομέγαρο γιατί διαδόθηκε ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις και πολλά άλλα σενάρια.
Το βράδυ έγινε έκτακτο ΔΣ της ΕΡΤ στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παραβρέθηκε και ο υπουργός Π. Γερουλάνος. Αποφασίστηκε η αντικατάσταση των μελών και να συνεδριάσουν κανονικά οι επιτροπές. Έτσι εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων.





21 Δεκ 2009

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ


Την έγκριση του προϋπολογισμού - με διατύπωση επιφυλάξεων - αποφάσισε σήμερα το μεταβατικό Δ.Σ. της ΕΡΤ.

Παράλληλα αποφάσισε τη σύναψη / ανανέωση συμβάσεων Προσωπικού Ειδικών Θέσεων: Μαρία Καραμούντζη (5.000 ευρώ) στο prisma, Αντώνης Κατσαρός (8.550) στο αθλητικό, Κώστας Θωμάκος (6.650 ευρώ) στη διεύθυνση ενημερωτικών εκπομπών, Θόδωρος Καββαδάς (5.850 ευρώ) στη διοίκηση έργου, Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος (4.900 ευρώ) στο ψηφιακό αρχείο, Σπυρίδου Τατιάνα (8.400 ευρώ) στη διεύθυνση marketing και Περικλής Βασιλόπουλος στο Κέντρο Επικοινωνίας Πολιτών.

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρόβλεψη ισοσκέλισης εσόδων - εξόδων καθώς οι μεν εισροές προβλέπεται να αγγίξουν τα 349 εκατ. ευρώ οι δε εκροές τα 344 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο εσόδων προβλέπεται το ανταποδοτικό τέλος να αγγίξει τα 298 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα τα 16 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομίας θα φθάσει τα 2,6 εκατ. ευρώ και για το δορυφορικό πρόγραμμα τα 2,35 εκατ. ευρώ.
Στα έξοδα, η Μισθοδοσία από 160 εκατ. ευρώ το 2009 θα φθάσει το 2010 τα 167 εκατ. ευρώ.
Η ΕΡΤ θα δαπανήσει μόλις 28,5 εκατ. ευρώ για τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης όπερ σημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας του ενημερωτικού τομέα είναι πολύ μικρότερο των μισθών των 5.500 εργαζομένων στο Ραδιομέγαρο.
Η Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης (ψυχαγωγικό) θα απορροφήσει το 2010 περί τα 79 εκατ. ευρώ δηλαδή 2 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπεται να δαπανήσει η ΕΡΤ το 2009 για πρόγραμμα.
Για τις Υπηρεσίες Προέδρου θα απορροφηθούν 4 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι 4,5 εκατ. ευρώ το 2009.
Ελάχιστα χαμηλότερο προβλέπεται να είναι το 2010 το κονδύλι για την επίγεια Ψηφιακή τηλεόραση (16 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. ευρώ), το Φεστιβάλ Τραγουδιού (900.000 ευρώ έναντι 910.000 ευρώ) και την Eurovision (500.000 ευρώ έναντι 680.000 ευρώ).
Οι Γενικές δαπάνες θα φθάσουν τα 13 εκατ. ευρώ, το κόστος των ανταλλακτικών το 1 εκατ. ευρώ, το αποθεματικό τα 880.000 ευρώ (έναντι 300.000 ευρώ το 2009) και οι Λειτουργικές δαπάνες της ΕΡΤ3 τα 16 εκατ. ευρώ.
Το ταμειακό αποτέλεσμα χρήσης αγγίζει τα 22,2 εκατ. ευρώ έναντι 10,9 εκατ. ευρώ το 2009 (πρόβλεψη).
Οι υποχρεώσεις φθάνουν τα 21,3 εκατ. ευρώ και οι μεταφερόμενες υποχρεώσεις τα 114 εκατ. ευρώ.


                                          Πρόβλεψη προϋπολογισμού 2009 προυπολογισμός 2010
ΕΣΟΔΑ                                                        350.407.000                   349.260.000
Πωλήσεις Ραδιοτηλεόρασης                           2.160.000                        2.300.000
Ανταποδοτικό τέλος                                   298.000.000                    298.000.000
Διαφημίσεις - Χορηγίες                                  34.000.000                      28.000.000
Λοιπά Εσοδα                                                 12.000.000                      16.000.000
Οικονομική ενίσχυση υπ. Οικονομίας              2.610.000                        2.600.000
Οικονομική ενίσχυση για δορυφορικό             1.897.000                        2.350.000

ΕΞΟΔΑ
Μισθοδοσία                                                 160.000.000                    167.000.000
Γ.Δ. Ενημέρωσης                                           29.500.000                     28.500.000
Γ.Δ. Τηλεόρασης                                            81.000.000                     79.000.000
Γ.Δ. Ραδιοφωνίας                                          10.500.000                     10.080.000
Γ.Δ.Τ.Υ.                                                            5.810.000                       5.000.000
Γ.Δ.Δ.Ο.Υ.                                                        3.150.000                       3.000.000
Υπηρεσίες Προέδρου                                       4.550.000                       4.000.000
Επίγεια Ψηφιακή                                            17.000.000                    16.200.000
Φεστιβάλ Τραγουδιού                                         910.000                         900.000
Eurovision                                                          680.000                         500.000
Γενικές δαπάνες                                             13.000.000                    13.000.000
Ανταλλακτικά                                                  1.000.000                      1.000.000
Αποθεματικό                                                      300.000                         880.000
Λειτουργικές δαπάνες ΕΡΤ3                           16.000.000                     16.000.000
ΣΥΝΟΛΟ                                                      342.700.000                   344.460.000
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ                            7.707.000                       4.800.000
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ                                                    4.800.000                       4.800.000
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΡΗΣΗΣ               2.907.000                                     0
ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΡΗΣΗΣ                   10.992.000                     22.200.000
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ                                                 22.846.000                    21.363.000
ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ                  111.011.000                   114.011.397

Δύο υποψηφιότητες για ΕΡΤ

Τις περιπτώσεις δύο προσώπων για τη θέση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, εξετάζει ο Π. Γερουλάνος . 
Η πρώτη είναι ενός πανεπιστημιακού , με έδρα τις ΗΠΑ, και η δεύτερη ενός πρώην διευθυντή ραδιοφωνικού σταθμού, νυν αρθρογράφου σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. 
Βεβαίως υπάρχουν ακόμη 2-3 υποψηφιότητες, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του  υπ. Πολιτισμού. Η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Απεβίωσε ο Χρ. Λαμπράκης, αλλαγές στον ΔΟΛ

Σε ηλικία 76 ετών απεβίωσε ο πρόεδρος του ΔΟΛ Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίος νοσηλευόταν από την προηγούμενη εβδομάδα σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ηταν ο τελευταίος της "παλιάς φρουράς" των παραδοσιακών εκδοτών, που κυριάρχησαν επί δεικαετίες στα media και επηρέασαν παράλληλα την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Ο θάνατος του εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αφετηρία αλλαγών στον ΔΟΛ και ανακατατάξεις στο χώρο των media. Ο εκλιπών κατείχε μικρό ποσοστό του ΔΟΛ (περίπου 10%), αλλά διατηρούσε επιπλεον το δικαίωμα ψήφου επί του πακέτου μετοχών (22%) που είχε δωρίσει στο Ιδρυμα Λαμπράκη.
Οι μετοχικές ισορροπίες αλλάζουν τώρα στον ΔΟΛ, όπου πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση και τις επιλογές των διαχειριστών του Ιδρύματος.
Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε στην Ελβετία. Από το 1954 μέχρι το 1957 εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Το Βήμα". Ιδρυσε επίσης και διήυθυνε το περιοδικό "Ταχυχδρόμος".
Το 1957 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού Λαμπράκη (νύν ΔΟΛ). Από το 1970 οπότε ο ΔΟΛ έγινε ανώνυμη εταιρεία ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της.


"ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ"

19 Δεκ 2009

Συμμαζεύει την ΕΡΤ ο Γερουλάνος


Την πύλη της ΕΡΤ πέρασε η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου η οποία άρχισε ανακρίσεις με έμφαση τις ατασθαλίες, τις μικτές παραγωγές και τη συμμετοχή εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες.
Η επίσκεψη της εισαγγελέως δεν πρέπει να δυσαρέστησε τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ, υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο που φαίνεται έτοιμος να συγκρουστεί με τη διαφθορά. Μεσοπρόθεσμος στόχος του υπουργού είναι να καταγραφεί η κατάσταση και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν οι διαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί. Απώτατος στόχος είναι να καταρτιστεί σχέδιο υγιούς ανάπτυξής της ΕΡΤ προκειμένου να παράσχει ποιοτικό προϊόν, υψηλού επιπέδου ενημέρωση και να δοθεί μεγάλη έμφαση στο παιδικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος και οι αργόμισθοι

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ που θα επιλεγεί από short list 130 βιογραφικών, θα τοποθετηθεί περί τις αρχές Μαρτίου. Ο υπουργός Πολιτισμού εξήγγειλε την ανανέωση των συμβάσεων των 1.300 εργαζομένων έως το τέλος του έτους. Το κόστος της ανανέωσης θα είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι συμβάσεις θα ανανεωθούν για 6 μήνες ενώ σε αυτό το διάστημα η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των συμβασιούχων, αρχικά εντοπίζοντας του αργόμισθους.


Μείωση αμοιβών

Εντωμεταξύ τη μείωση των απολαβών δύο κατηγοριών εργαζομένων στην ΕΡΤ αποφάσισαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Η α’ κατηγορία αφορά σε όσους μονίμους έχουν υπογράψει αποκλειστικές συμβάσεις. Ήδη αρκετοί από αυτούς, η μηναία αμοιβή των οποίων αγγίζει τα 3.000 ευρώ μικτά, έχουν κληθεί από τους προϊστάμενους τους προκειμένου να τους ανακοινωθεί μείωση μισθού κατά 15%. Στη β’ κατηγορία εμπίπτουν τα μεγάλα συμβόλαια των συμβασιούχων μεταξύ των οποίων Λυριτζής - Οικονόμου (21.000 ευρώ έκαστος μηνιαίως), Ειρήνη Νικολοπούλου (24.000 ευρώ), Πόπη Τσαπανίδου (21.000 ευρώ) και Μαρία Χούκλη (34.000 ευρώ). Η απόφαση που έχει ληφθεί αφορά μείωση κατά 30% στις αποδοχές τους.

Στην ΕΡΤ, "λεφτά υπάρχουν"



Αν και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ξεκαθάρισε ευθέως την τακτική του για την ΕΡΤ: «στόχος μας είναι από το προηγούμενο καθεστώς στο νέο, η μετάβαση να γίνει με σταθερότητα και σοβαρότητα- όχι σαν ταύρος εν υαλοπωλείω», το μεταβατικό Δ.Σ. της ΕΡΤ δε φαίνεται διατεθειμένο να σπάσει αυγά. Τουλάχιστον, στο άμεσο και ορατό μέλλον. Με άλλα λόγια, δεν προτίθεται να αγγίξει «συστήματα» και «μηχανισμούς» που λειτουργούν επί χρόνια στην ΕΡΤ, κατασπαταλώντας το δημόσιο πλούτο, σε βάρος του προγράμματος και βεβαίως των πολιτών που τη στηρίζουν με το ανταποδοτικό τέλος των 290 εκ. ευρώ ετησίως.
Η αλλαγή του Προέδρου, που αναμένεται το πρώτο δίμηνο του νέου έτους, δεν είναι αρκετή για να ξηλώσει τις διαφόρων ειδών «φάμπρικες» που έχουν συσταθεί εντός και εκτός ΕΡΤ και απομυζούν με κάθε τρόπο. Κι αυτό, διότι οι «φάμπρικες» αυτές μπορεί να… πλαισίωναν τον Πρόεδρο και να λειτουργούσαν κατ’ εντολή του, ή έστω σε γνώση του, όμως, διαπερνούν ολόκληρο το διοικητικό μηχανισμό της ΕΡΤ και φτάνουν μέχρι τα μεσαία και κατώτερα κλιμάκια προσωπικού.<>

Το Δ.Σ. της περασμένης Πέμπτης, δε φάνηκε ιδιαίτερα τολμηρό να προχωρήσει σε τομές και σε περιθωριοποίηση των «βλαβερών» στοιχείων. Αν και δεν έλαβε αποφάσεις, έδωσε την ευκαιρία στα μέλη να συζητήσουν και να καταθέσουν απόψεις, οι οποίες όμως δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία προτίθεται να κινηθεί η Διοίκηση, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρόσωπα: τόσο αυτά που «αλώνιζαν» επί σειρά ετών στην ΕΡΤ με απίστευτες αμοιβές και προνόμια –και καθώς φαίνεται θα συνεχίσουν- όσο και το προσωπικό των χαμηλοσυμβασιούχων, το οποίο φαίνεται να παίρνει παράταση για ένα 6μηνο.
Εάν και εφόσον υπάρξουν δομικές αλλαγές, αυτές θα είναι αργές και σε βάθος χρόνου. Πιο συγκεκριμένα:
* Συμβάσεις έργου: 
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εισήγηση είναι να ανανεωθούν 1.080 συμβάσεις έργου, από 1/1/2010 και για ένα 6μηνο. Δεν ανανεώνονται 300 συμβάσεις, σύμφωνα με λίστες που έχουν καταρτίσει οι Γενικοί Διευθυντές σε συνεργασία με τους διευθυντές και τους υπευθύνους Τμημάτων. Ακούγεται ότι «κομμένοι» είναι διαφόρων ειδών «αργόμισθοι», όσοι υποχρεούνται σε διακοπή βάσει του Π.Δ. Παυλόπουλου και ορισμένοι «πολιτικοί σχολιαστές».
Ωστόσο, την ευθύνη για τις συμβάσεις έχει η ειδική Επιτροπή Συμβασιούχων της ΕΡΤ (Επιτροπή του άρθρου 3), η οποία δεν έχει συσταθεί. Η Επιτροπή απαρτίζεται από δύο μέλη της Διοίκησης και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων, τον οποίο διεκδικεί η νόμιμη ΠΟΣΠΕΡΤ από τη διασπαστική Ομοσπονδία της συνδιοίκησης των προηγούμενων ετών υπό τον Χρ. Παναγόπουλο. Το νέο Δ.Σ. φαίνεται να στηρίζει το παλαιό καθεστώς της συνδιοίκησης ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ.

* Αποκλειστικές συμβάσεις: Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λεγόμενες «αποκλειστικές συμβάσεις» στην ΕΡΤ, δηλ. συμβάσεις με αυξημένες αμοιβές μόνιμου ή αορίστου προσωπικού της ΕΡΤ ανανεώνονται επίσης, όμως ενδέχεται όσες ξεπερνούν ένα πλαφόν (που άλλοι το προσδιορίζουν στα 3.000 ευρώ και άλλοι στα 4.000 ευρώ μεικτά μηνιαία) να δεχθούν μειώσεις από 5 έως 15%.
Να σημειωθεί ότι οι αποκλειστικές συμβάσεις αφορούν (α) είτε σε μια πρακτική εύνοιας προς συγκεκριμένους εργαζόμενους που απολαμβάνουν υπερδιπλασιασμό έως και τετραπλασιασμό των αποδοχών τους, καταλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης πολλές φορές και εκτός οργανογράμματος είτε (β) εργαζόμενους – κυρίως δημοσιογράφους – οι οποίοι απασχολούνται σε καίρια πόστα με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, εξαιτίας Συλλογικής Σύμβασης ΕΣΗΕΑ- ΕΡΤ που προβλέπει μισθούς ...ανειδίκευτου εργάτη. Σε αυτή την περίπτωση, οι “αποκλειστικές συμβάσεις” “εξομαλύνουν” τους μισθούς προσφέροντας αποδοχές γύρω στα 3.000 ευρώ το μήνα μεικτά, για θέσεις ευθύνης.

Εν τω μεταξύ, τους «ασκούς του Αιόλου» αναμένεται να ανοίξουν διαμαρτυρίες που ακούγεται ότι θα κατατεθούν σχετικά με τους εργαζόμενους- κυρίως δημοσιογράφους- που αν και έχουν αποκλειστικές συμβάσεις με την ΕΡΤ διατηρούν και άλλες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, προβάλλουν ως άλλοθι την έγγραφη άδεια των προϊσταμένων τους, που ενδεχομένως κρίνουν ότι δεν υπάρχει confict μεταξύ της υπηρεσίας που παρέχουν στην ΕΡΤ και της άλλης απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα (ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες κ.λ.π.). Πάντως, αρκετοί εργαζόμενοι με πραγματικά αποκλειστική σχέση εργασίας με την ΕΡΤ ετοιμάζονται να καταγγείλουν ως παράνομες τυχόν έγγραφες άδειες των προϊστάμενων για παράλληλη απασχόληση σε άλλες θέσεις εργασίας, ενώ θεωρούν ότι εφόσον διαπιστωθεί μια τέτοια πρακτική τότε θα πρέπει να επιληφθεί ο εισαγγελέας.
* Προσωπικό Ειδικών Θέσεων: Όπως φαίνεται, επίσης, θα αποφασιστεί και η ανανέωση της συντριπτικής πλειονότητας του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ), το οποίο υπολογίζεται συνολικά γύρω στα 50 άτομα.
* Σύμβουλοι: Βέβαιο είναι ότι θα «κοπούν» όλοι οι σύμβουλοι του Προέδρου (συνολικός αριθμός 13) των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους, ενώ οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν όταν λήξουν οι συμβάσεις τους. Την κατεύθυνση αυτή, έκανε σαφή εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη.
* Συμβόλαια: Ανανεώνονται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά, όλες οι εκπομπές της ΕΡΤ, και από το νέο έτος αναμένεται να βγουν στον αέρα και όσες δεν είχαν καταφέρει να εκπέμψουν λόγω έλλειψης συμβασιούχων. Αυτό σημαίνει ότι ανανεώνονται και όλα τα «χρυσά συμβόλαια» πολλών παρουσιαστών, εκπομπαρχών, αρχισυντακτών και λοιπού «πολυτελούς» προσωπικού. Μεταξύ αυτών οι Λυριντζής – Οικονόμου (21.000 ευρώ έκαστος μηνιαίως), η Ειρήνη Νικολοπούλου (24.000 ευρώ), η Πόπη Τσαπανίδου (21.000 ευρώ), η Μαρία Χούκλη (34.000 ευρώ) κ.ο.κ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προταθεί μείωση των αποδοχών τους κατά 30%, όμως άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία επαναδιαπραγμάτευση των αποδοχών τους.
Αν και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι με την απομάκρυνση των  συμβούλων και τις μειώσεις 30% στα «συμβόλαια» και 15% στις «αποκλειστικές συμβάσεις» θα υπήρχε εξοικονόμηση γύρω στα 3-4 εκ. ευρώ το χρόνο (σημειωτέον, σε ένα συνολικό τζίρο της ΕΡΤ που υπερβαίνει τα 360 εκ. ευρώ), ακόμα κι αυτό καθίσταται πλέον αμφίβολο.
Νέο Δ.Σ. αναμένεται τη Δευτέρα ή την Τρίτη. 


"news-time" της Άντελας Νταρζάνου

16 Δεκ 2009

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συρρίκνωσης των δράσεων της ΕΡΤ ή ιδιωτικοποίησής της ο υπουργός

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συρρίκνωσης των δράσεων της ΕΡΤ ή ιδιωτικοποίησής της ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Όπως είπε σε άτυπη συνάντηση με τους συντάκτες που καλύπτουν θέματα ΜΜΕ αυτά δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία επιλογής νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Προσεχώς με νομοθετική ρύθμιση οι δύο θέσεις θα διαχωριστούν ώστε να μην είναι το ίδιο πρόσωπο ελεγκτής και ελεγχόμενος. 
Το θέμα των συμβασιούχων αναμένεται προσωρινά να λυθεί τις επόμενες μέρες με πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων για έξι ή επτά μήνες. Όλα τα υψηλά συμβόλαια θα επαναδιαπραγματευτούν και αυτό θα ισχύσει όχι μόνο για όσους βρίσκονται μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ θα πρέπει να εξηγεί τις αποφάσεις του. Το "καμπανάκι" έχει σημάνει ουσιαστικά για την πληθώρα συμβούλων που έχουν προσληφθεί αλλά και για ορισμένες διευθυντικές θέσεις.
Στόχος του είναι να να υπάρξει εξορθολογισμός σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ όπως τόνισε η ιστορία με τους συμβασιούχους δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Θα προσλαμβάνεται προσωπικό αλλά πλέον με τις διαδικασίες που θα εφαρμόζονται συνολικά από την κυβέρνηση για εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι κάθε οργανισμός ππρέπει να πραγματοποιεί εσωτερικό έλεγχο και όπου διπιστώνονται ατασθαλίες να υπάρχει και η ανάλογη συνέχεια. Για να διαπιστωθεί αν ισχύουν οι καταγγελίες που έχουν γίνει κατά διαστήματα σχετικά με κακοδιαχείριση, μεικτές παραγωγές, διπλά συμβόλαια κ.α. στην ΕΡΤ γίνεται ήδη εσωτερικός έλεγχος που θα συνεχιστεί και από τη νέα διοίκηση η οποία «πρέπει να στέλνει το μήνυμα ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνονται ανεκτά». Όπως είπε στα σχέδια του είναι προσεχώς να επιχειρήσει σταδιακή μείωση των εσόδων της ΕΡΤ από διαφημίσεις και να εξετάσει παράλληλη μείωση του ανταποδοτικού τέλους.
Περικοπές θα πραγματοποιηθούν σε πολυέξοδα προγράμματα που δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, έμφαση θα δοθεί στην ελληνική παραγωγή, σε προγράμματα που θα εστιάζουν στον πολιτισμό, τον υγιή κοινωνικό διάλογο (κάτι τέτοιο σχεδιάζεται για το ασφαλιστικό) κ.α., με στόχο τη δημιουργία ξεκάθαρης φιλοσοφίας συνολικά στην ΕΡΤ. Δεν απέκλεισε μείωση των κρατικών διαφημίσεων (ΟΠΑΠ, ΕΟΤ κ.α.) λέγοντας ότι «μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο να μη μειωθούν».

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" του Σω. Μα

Οι προθέσεις Π. Γερουλάνου για ΕΡT

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με το πνεύμα του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και της νέας διακυβέρνησης και έτοιμος να συγκρουστεί με το καθεστώς της διαφθοράς και των σκανδάλων στο Ραδιομέγαρο εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Παύλος Γερουλάνος στη συνάντηση που είχε σήμερα με συντάκτες ΜΜΕ και Επικοινωνίας.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ ερωτηθείς για τα σκάνδαλα που αποκαλύφτηκαν πρόσφατα στην κρατική ραδιοτηλεόραση και για την επίσκεψη του εισαγγελέα, διευκρίνισε ότι στόχος είναι να καταγραφεί η κατάσταση στο Ραδιομέγαρο και στη συνέχεια να λειτουργήσουν οι δομές και οι υπηρεσίες και να ενεργοποιηθούν οι διαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Απώτατος στόχος είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο υγιούς ανάπτυξής της ΕΡΤ προκειμένου να παράσχει στον Ελληνα πολίτη ένα ποιοτικό προϊόν και σωστή και υψηλού επιπέδου ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο κατάλληλο παιδικό πρόγραμμα, το οποίο θα επιλεγεί με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια (αναφέρθηκε στο PBS των ΗΠΑ).
Ο νέος πρόεδρος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που θα επιλεγεί από μια short list που θα δημιουργηθεί από τον κατάλογο των 130 βιογραφικών που εστάλησαν στο www.opengov.gr, θα τοποθετηθεί περί τις αρχές Μαρτίου ενώ ακολούθως θα οριστούν νέοι γενικοί διευθυντές στο Ραδιομέγαρο. Ο υπουργός Πολιτισμού εξήγγειλε την ανανέωση των συμβάσεων των 1.300 εργαζομένων στην ΕΡΤ έως το τέλος του έτους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι συμβάσεις των εργαζομένων, δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών, «αστέρων και σκαπανέων», θα ανανεωθούν, έστω και δια περιφοράς μεταξύ των υπουργών.  (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)


"ΗΜΕΡΗΣΙΑ" από τη Σόνια Χαϊμαντά


Σε συνολική αναδιάρθρωση και αξιολόγηση προχωρά η ΕΡΤ

Σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με εξορθολογισμό κόστους, αξιολόγηση του προσωπικού στο σύνολό του -αρχίζοντας από τα διευθυντικά στελέχη- αλλά και με στρατηγικό στόχο, την μεσοπρόθεσμη έξοδο από τη διαφημιστική αγορά, αλλά και τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους, προχωρά η κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει στη «δημιουργία» μιας ΕΡΤ που δεν θα είναι ούτε συμπληρωματική, ούτε ανταγωνιστική, απλώς θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, που καλύπτουν τα θέματα media αλλά και τους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού ρεπορτάζ.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το θέμα των συμβασιούχων θα πάρει παράταση, έξι μηνών, ενώ μέχρι τότε θα τοποθετηθεί ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (μέσα στον Ιανουάριος), θα γίνουν οι όποιες τοποθετήσεις στο δ.σ. του φορέα και θα ξεκινήσει διαδικασία «απογραφής», όχι μόνο περιουσιακών στοιχείων, αλλά και αναγκών, προκειμένου στις αρχές του καλοκαιριού –οπότε θα τεθεί εκ νέου θέμα συμβασιούχων- η νέα διοίκηση να κινηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του φορέα.
Αφού γίνει αυτό και υπάρξει μείωση του κόστους θα καταστεί δυνατή η λειτουργία της ΕΡΤ επάνω σε ένα νέο μοντέλο, τόσο εμπορικό, όσο και διοικητικό και λειτουργικό.

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"  από τον Σ.Ι.

Παράνομη η απεργία σε Θέμα 9,89 και Αntenna 97,2

Με τις υπ’ αριθμ. 3006/2009 και 3007/2009 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε παράνομη και διατάχτηκε η μη πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας που είχε κηρυχθεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "Antenna Radio 97,2" και "Θέμα 98,9" για σήμερα Τετάρτη 16/12/2009.
Κατόπιν των αποφάσεων αυτών δεν πραγματοποιείται η απεργία στους εν λόγω ραδιοφωνικούς σταθμούς .
Η απεργία στο ΒΗΜΑ FM 99,5, διευκρινίζεται, θα γίνει κανονικά.

"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

15 Δεκ 2009

Κρίσιμες αποφάσεις για την ΕΡΤ

Αύριο και την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου ώστε να προχωρήσουν ορισμένα ακόμα σημαντικά ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός, για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 50%, αλλά και η προκήρυξη προγράμματος για τη σεζόν 2010-2011, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Καθήκοντα προεδρεύοντος στο νέο διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε τελικά ο Τζώνυ Καλημέρης, ενώ ορισμένες αρμοδιότητες έχει κρατήσει ο υπό παραίτηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος μέχρι την οριστική αντικατάστασή του. Όπως λέγεται, για τη θέση κατέθεσαν αιτήσεις πάνω από 130 άτομα και η πρώτη αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει ώστε να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση μια μικρή λίστα και να πραγματοποιηθούν προσωπικές συνεντεύξεις από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Η διαδικασία είναι πολύ πιθανόν να μην ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι η σημερινή διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να δώσει λύσεις σε επείγοντα ζητήματα. Γι' αυτό και το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ έχει ζητήσει ανανέωση των συμβάσεων για επτά μήνες, καθώς υπάρχει και το Μουντιάλ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γερουλάνος έχει αποδεχτεί το αίτημα και πρόκειται εντός της εβδομάδας να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκριθεί ανανέωση συμβάσεων για την ΕΡΤ, για έξι ή επτά μήνες, ώστε να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και έπειτα να ακολουθηθεί όποια τακτική αποφασιστεί από την κυβέρνηση.
Αυτό που θεωρείται απαραίτητο είναι να υπάρξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το αργότερο σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου ώστε να αποδεσμευθεί το Δ.Σ. της ΕΡΤ και να μπορεί να ανανεώσει έστω για ένα διάστημα τις συμβάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπιστούν προβλήματα με εκατοντάδες συμβασιούχους καθώς και με δημοσιογράφους-παρουσιαστές όπως οι: Μαρία Χούκλη, Βασίλης Λυριτζής, Δημήτρης Οικονόμου, Πόπη Τσαπανίδου κ.ά., αλλά και με διευθυντές ορισμένων τμημάτων. Υπάρχουν επίσης ανοικτά ζητήματα σχετικά με το οικονομικό επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν αυτές οι ανανεώσεις. Το Δ.Σ. της ΕΡΤ έχει καταλήξει σε αποφάσεις σχετικά με Μουντιάλ, Eurovision, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κ.ά. αλλά έχει να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα των συμβασιούχων (περίπου 1.300). Ολα τα θέματα πλέον ελέγχονται από τον Τζώνυ Καλημέρη, ενώ δικαίωμα υπογραφής έχει δοθεί στον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Γ. Υφαντή.


"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ


Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στην ΕΣΗΕΑ στις 11.00 το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς απολύσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με πρώτο το MEGA έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν αλλαγές στο πρόγραμμά τους της Πέμπτης, εντάσσοντας ψυχαγωγικές εκπομπές στη θέση των ενημερωτικών.
Την 24ωρη απεργία κήρυξε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και αφορά δημοσιογράφους που εργάζονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ τους ΟΤΑ. Ξεκινάει ώρα 6.00 την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και λήγει την ίδια ώρα την Παρασκευή. 

Με την απεργιακή κινητοποίηση συμφώνησαν και θα συμμετέχουν οι περισσότερες Ενώσεις του Διασωματειακού συμβουλίου εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ: δημοσιογράφοι Περιοδικού- Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), προσωπικό (ΕΠΗΕΑ), λιθογράφοι, προσωπικό πρακτορείων, τεχνικοί ιδιωτικών καναλιών (ΕΤΙΤΑ), Φωτορεπόρτερ, Προσωπικό περιοδικού Τύπου. Αύριο θα αποφασίσουν εάν θα συμμετέχουν οι ενώσεις των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΜ-Θ) και του προσωπικού (ΕΠΗΕΜ-Θ) της Θεσσαλονίκης και τωγν άλλων περιφερειακών Ενώσεων της ΠΟΕΣΥ. Δεν συμμετέχουν οι τεχνικοί ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) και οι τεχνικοί Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ), οι εφημεριδοπώλες, ενώ και η ΠΟΣΠΕΡΤ θεωρείται πιθανό να μην ακολουθήσει, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία διαμεσολάβησης ΟΜΕΔ με τη διοίκηση της ΕΡΤ.

newstime.gr

12 Δεκ 2009

Ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ για το 2010


Το Δ.Σ. της EPT προβλέπει στον προϋπολογισμό του 2010 μείωση των διαφημιστικών εσόδων από 34 εκατ. ευρώ το 2009, στα 28 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. O προϋπολογισμός 2010, που μένει να εγκρίνει το νέο Δ.Σ. την ερχόμενη Πέμπτη, εμφανίζει πρόβλεψη ισοσκέλισης εσόδων - εξόδων, καθώς οι μεν εισροές προβλέπεται να αγγίξουν τα 349 εκατ. ευρώ, οι δε εκροές τα 344 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο εσόδων προβλέπεται το ανταποδοτικό τέλος να αγγίξει τα 298 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα τα 16 εκατ. ευρώ. H οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Oικονομίας θα φθάσει τα 2,6 εκατ. και για το δορυφορικό πρόγραμμα τα 2,35 εκατ.
Στα έξοδα, η Mισθοδοσία από 160 εκατ. ευρώ το 2009 θα φθάσει το 2010 τα 167 εκατ. ευρώ. H EPT θα δαπανήσει μόλις 28,5 εκατ. ευρώ για τη Γενική Διεύθυνση Eνημέρωσης, όπερ σημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας του ενημερωτικού τομέα είναι πολύ μικρότερο των μισθών των 5.500 εργαζομένων στο Pαδιομέγαρο. H Γενική Διεύθυνση Tηλεόρασης (ψυχαγωγικό) θα απορροφήσει το 2010 περί τα 79 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπεται να δαπανήσει η EPT το 2009 για πρόγραμμα. Yπέρογκα ποσά απορροφώνται για τις Yπηρεσίες Προέδρου (4 εκατ. το 2010 έναντι 4,5 εκατ. το 2009).
Eλάχιστα χαμηλότερο προβλέπεται να είναι το 2010 το κονδύλι για την επίγεια Ψηφιακή τηλεόραση (16 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ.), το Φεστιβάλ Tραγουδιού (900.000 ευρώ έναντι 910.000 ευρώ) και την Euro-vision (500.000 ευρώ έναντι 680.000 ευρώ). Oι γενικές δαπάνες θα φθάσουν τα 13 εκατ. ευρώ, το αποθεματικό τα 880.000 ευρώ (έναντι 300.000 ευρώ το 2009) και οι λειτουργικές δαπάνες της EPT3 τα 16 εκατ. Oι υποχρεώσεις φθάνουν τα 21,3 εκατ. ευρώ και οι μεταφερόμενες υποχρεώσεις τα 114 εκατ. ευρώ. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
"ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

11 Δεκ 2009

Προτεραιότητα η περικοπή κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ

Προς εκτεταμένο εξορθολογισμό της λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα -με ουσιαστικές αλλαγές-, οδεύει η κυβέρνηση, αφού πλέον η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, αφήνει ελάχιστα περιθώρια για ελιγμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, είναι ο δραστικός περιορισμός των κάθε είδους εξόδων, πράγμα που θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στο φορέα.

Η επαναδιάταξη των τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και των καναλιών, η αναδιάρθρωση των παράπλευρων δραστηριοτήτων και η περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, είναι βασικές προτεραιότητες στην ατζέντα.

Το ερώτημα βέβαια των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων για τους δημόσιους φορείς, σε ένα περιβάλλον στενής επιτήρησης από την Ε.Ε., μοιάζει ρητορικό, παρά ταύτα το ερώτημα αυτό όσον αφορά την ΕΡΤ είναι δύσκολος γρίφος, αφού κατά γενική ομολογία, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, με την τρέχουσα δομή του δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το δυναμικό των συμβασιούχων.

Οι δράσεις πάντως, αναλόγα με την αναγκαιότητα, ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και στη συγχώνευση καναλιών -όχι μόνο των ψηφιακών αλλά και αναλογικών-, με παράλληλη αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων που θα μείνουν ελεύθερες μέσω αποδοτικών συμφωνιών με τρίτους, εν όψει και της μετάβασης στις ψηφιακές εκπομπές. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)


"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" του Στέλιου Ιωάννου

Αύξηση 53% διεθνώς της υπηρεσίας IPTV


Eτήσια αύξηση της τάξης του 53% παρουσιάζει η υπηρεσία της IPTV παγκοσμίως στο εννεάμηνο του 2009. Όπως ειδικότερα προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Point Topic, οι συνδρομητές του IPTV στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, ξεπέρασαν τα 26,3 εκατομμύρια.

Πρόκειται για ανάπτυξη, η οποία οφείλεται στην αύξηση της διείσδυσης, στις χώρες που πρόσφατα υιοθέτησαν την υπηρεσία, αφού τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα -ώριμες πλέον αγορές- οι δείκτες παρουσίασαν σταθερότητα.

Οι περιοχές κλειδιά για την ανάπτυξη του IPTV, είναι η Νότιος Αμερική, η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη. Όπως αναφέρεται πάντως, η IPTV, αντιμετωπίζει προβλήματα στην περαιτέρω ανάπτυξή της, τόσο από τις παραδοσιακές τηλεοπτικές επιχειρήσεις, όσο και από τους ανταγωνιστές στην παράδοση του τηλεοπτικού περιεχομένου, την καλωδιακή τηλεόραση και τη δορυφορική. 
(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

10 Δεκ 2009

E.E.: «Ναι» στην έξοδο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την αγορά


Θετικά διακείμενη στην απόσυρση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων από τη διαφημιστική αγορά, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η κίνηση αυτή βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την πολιτική της για τα ΜΜΕ.
Αυτό δήλωσε η Νέλι Κρους, το νέο ισχυρό πρόσωπο του χώρου των Media, επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού έως τώρα, που σε λίγες ημέρες, αναλαμβάνει τη θέση της επιτρόπου στο νέο τομέα της Ψηφιακής Ατζέντας -όπου πλέον περιλαμβάνονται τα θέματα των media-, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τέτοιου είδους κινήσεις βοηθούν στην αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των κρατικών ΜΜΕ.
Πρόκειται για δήλωση η οποία αποτελεί σαφές «μήνυμα» προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, εν όψει και της αναθεώρησης των προϋποθέσεων που ετοιμάζεται να θέσει η Ε.Ε., προκειμένου να ελέγξει τη χρήση των κρατικών ενισχύσεων από τους δημόσιους φορείς. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

8 Δεκ 2009

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ Ο ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ UNICEF

  Με επιτυχία έκλεισε η μαραθώνια εκπομπή στήριξης και αλληλεγγύης στα παιδιά που υποφέρουν από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό, που συνδιοργάνωσαν η ΕΡΤ και η UNICEF, λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου. Το ποσό ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Οι προσφορές συνεχίζονται με SMS, στέλνοντας κενό μήνυμα στο 54234 έως και τις 11 Δεκεμβρίου (με χρέωση €1,19 με το ΦΠΑ) και από σταθερό ΟΤΕ καλώντας το 901 11 17 17 17 (με χρέωση 3 ευρώ+ΦΠΑ ανά κλήση) και επίσης από το διαδίκτυο στο www.unicef.gr. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)


"ΑΝΑ-ΑΠΕ"

7 Δεκ 2009

Πάνω από 600 υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου στην ΕΡΤ


Περισσότερα από 600 βιογραφικά σημειώματα εστάλησαν στο www.opengov.gr προκειμένου να κατατεθούν υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ.

Αν και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαρρεύσει τα ονόματα των μνηστήρων, έχει γίνει γνωστό ότι μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται αρκετοί πρώην υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. 

"imerisia.gr"

Στον Πεταλωτή η Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας

Στο Γ. Πεταλωτή περνούν με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου  οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, αλλά και η εποπτεία των νομικών προσώπων που υπάγονται σε αυτές.
Με την κίνηση αυτή εκτιμάται πως ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος θα έχει λόγο και για το ΑΠΕ, το οποίο έχει περάσει υπό τον έλεγχο του υπουργού Πολιτισμού,  Παύλου Γερουλάνου. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

"typologies"

Στο χώρο της διαφήμισης μπαίνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Στον ευρύτερο χώρο της διαφήμισης εισέρχονται η μια μετά την άλλη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Την υπηρεσία Mobile Advertising ανακοίνωσε η Cosmote ακολουθώντας το παράδειγμα του ανταγωνισμού, ο οποίος βέβαια βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο χώρο. Η υπηρεσία Mobile Advertising της Cosmote υλοποιείται σε συνεργασία με την Out There Media, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του διαφημιστικού χώρου και την επικοινωνία με τους διαφημιζόμενους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαφήμιση στην κινητή τηλεφωνία αποτελεί ένα πεδίο δραστηριοτήτων το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, με την εξάπλωση των ιδιαίτερα ισχυρών (από πλευράς μνήμης και δυνατοτήτων) κινητών συσκευών και τη διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι με τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος (η οποία αναμένεται μετά το πέρασμα της τηλεόρασης στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές), οι εταιρείες κινητής θα εισέλθουν στο χώρο, μεταξύ άλλων και της παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών, με εφαρμογές όπως το Mobile TV, το οποίο προωθείται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

 "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

6 Δεκ 2009

Συνέντευξη της Μ. Χούκλη στην "Realnews"

-Εσείς τι θεωρείτε απαραίτητο να αλλάξει στην ΕΡΤ;
"Ελάχιστοι είναι εκείνοι που -τουλάχιστον δημοσίως- δεν συμφωνούν ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση. Πρωτίστως, όμως, πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της ΕΡΤ στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο, να μην κλειστεί στον εαυτό της, αλλά να λειτουργεί δυναμικά και αμερόληπτα, με στόχο την ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ποιοτική ψυχαγωγία. Η ΕΡΤ χρειάζεται reset- για να χρησιμοποιήσω έναν δημοφιλή όρο της εποχής. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι μέσα στην ΕΡΤ, σε όλες τις ειδικότητες υπάρχουν πολύ καλοί επαγγελματίες, οι οποίοι όμως για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους χρειάζονται σωστή καθοδήγηση από ικανά στελέχη που ξέρουν τι θέλουν."

-Ανήκετε στην κατηγορία των εργαζομένων που ετοιμάζονται να υποβάλουν προτάσεις στη νέα διοίκηση;
"Ναι, σε ο, τι αφορά το δελτίο και το κομμάτι της ενημέρωσης."

-Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εκπομπή που θα σας ενδιέφερε;
"Πάντα θα αγαπώ το «Ομιλείτε Ελληνικά». Σε μια νέα πιο σύγχρονη τηλεοπτική μορφή ευχαρίστως θα το παρουσίαζα ξανά. Καθείς και οι εμμονές του..."

-Ακούσαμε και το όνομα σας για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ...
"Απολύτως ανυπόστατες οι φήμες! Υποθέτω ότι μέσα στη γενική ονοματολογία αναφέρθηκα κι εγώ."

-Ωστόσο, μια γυναίκα θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα σε μια τέτοια πρόκληση; Θα έβρισκε υποστήριξη ή πόλεμο;
"Θα σας απαντήσω με τον στίχο του Εγγονόπουλου από το ποίημα του Bolivar: «Στρατηγέ, τι γυρεύεις στη Λάρισα εσύ, ένας Υδραίος;». Ας είμαστε σοβαροί! Άλλη η δουλειά του δημοσιογράφου, άλλη του επικεφαλής ενός οργανισμού όπως η ΕΡΤ, μια θέση υψηλής ευθύνης και ειδικών προσόντων. Δεν κάνουν όλοι για όλα. Πρέπει κάποτε να το καταλάβουμε αυτό στην Ελλάδα. Σε ό, τι αφορά τις γυναίκες, είναι αλήθεια ότι ακόμη κι όταν το αξίζουν, δεν προάγονται σε θέσεις ευθύνης."

Η συνέντευξη δόθηκε στη Λιάνα Μηλοπούλου

5 Δεκ 2009

Ο τηλεμαραθώνιος της UNICEF στην ΕΡΤ.


Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβριου, από τις 4.00 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της ΕΡΤ, ο τηλεμαραθώνιος της UNICEF. Παρουσιαστές θα είναι οι δημοσιογράφοι Ρίκα Βαγιάννη, Μπήλιω Τσουκαλά, Ειρήνη Νικολοπούλου, Προκόπης Δούκας, Μαρία Χούκλη, Κατερίνα Μπακογιάννη, Τάκης Σπηλιώπουλος.
Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης θα συνδεθούν ζωντανά ραδιόφωνα, αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί. Στο τηλεφωνικό κέντρο θα δέχονται προσφορές πολλοί επώνυμοι όπως η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Ταμίλα Κουλίεβα, ο Γιάννης Βούρος, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η Κατερίνα Διδασκάλου, η Σοφία Φιλιππίδου, η Τζέσυ Παπουτσή, ο Πανος Σκουρολιάκος, η Χριστίνα Αλεξανιάν, η Μπέσυ Μάλφα, ο Νίκος Ψαρράς, η Αννα Φόνσου, η Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. 
Στα στούντιο θα εμφανιστούν πολλοί αθλητές, τραγουδιστές, καλιτέχνες δημοσιογράφοι. Από τους πολιτικούς αναμένονται οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά, Σπύρος Κουβέλης, Χάρης Καστανίδης, ενώ μηνύματα θα στείλουν οι αρχηγοί κομμάτων, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο καθένας τους, φεύγοντας θα διαθέτει από είκοσι ευρώ για το μεγάλο κουμπαρά που θα έχει στηθεί στο πλατό. 
Αντίστοιχοι κουμπαράδες όμως θα υπάρχουν σε πολλά σημεία της Αθήνας  (σε εμπορικά κέντρα και πολυκινηματογράφους), προκείμενου και ο απλός κόσμος να συνεισφέρει, για να μπορέσει η UNΙCEF να προσφέρει εμβόλια, νερό και ρούχα σε 32 χώρες που το έχουν ανάγκη.


4 Δεκ 2009

Η διαρχία προκρίνεται για την ΕΡΤ

Σχήμα διαρχίας για τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ προκρίνει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος . Οπως διευκρίνισε χθες στη Βουλή, στο περιθώριο συνεδρίασης του ΚΤΕ Πολιτισμού του ΠαΣοΚ, στις προθέσεις του είναι να υπάρξει διαχωρισμός του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου σε όλους τους φορείς τους οποίους εποπτεύει.

Με εξαίρεση την ΕΡΤ, είπε, αυτό προβλέπεται για τους υπόλοιπους φορείς, ενώ για τον διαχωρισμό της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα απαιτηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το ΔΣ στο οποίο θα ηγείται ο πρόεδρος προβλέπεται να είναι άμισθο και ο ρόλος του θα είναι κυρίως ελεγκτικός ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου που θα καταρτίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Εξήγησε επίσης ότι το διορισθέν προσφάτως ΔΣ είναι προσωρινό και τα μέλη του θα παραμείνουν ως τον Φεβρουάριο ως «γέφυρα» μετάβασης στη νέα διοικητική διάρθρωση της ΕΡΤ.  (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)



"TO BHMA" 

3 Δεκ 2009

ΕΡΤ: Τι συζητήθηκε στο ΔΣ. Διαχωρισμός του προέδρου από τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Στο ΔΣ της ΕΡΤ που έγινε στις 3/12/09 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
- Eurovision 2010
- Μουντιάλ 2012
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Βανκούβερ 2012 2010
- Δικαιώματα πρωταθλημάτων IAAF
- Προϋπολογισμός 2010


Ο απερχόμενος Χρ. Παναγόπουλος θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη προέδρου στην ΕΡΤ, καθώς δεν ορίστηκε ο Τζ. Καλημέρης ως αναπληρωτής προέδρος της ΕΡΤ με δικαίωμα υπογραφής.
Επίσης ανακοινώθηκε ο διαχωρισμός του προέδρου από τον διευθύνοντα σύμβουλο στο νέο διοικητικό σχήμα της ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ τα μέλη του νέου Δ.Σ. προσπαθούν να βάλουν τάξη αναζητώντας ενημέρωση για τις ανάγκες σε συμβασιούχους και τις οικονομικές χρήσεις των προηγούμενων ετών.
Ήδη, από την προηγούμενη συνεδρίαση κάποια από τα νέα μέλη επισκέφθηκαν την ΠΟΣΠΕΡΤ ζητώντας τις θέσεις τους για το ζήτημα των συμβάσεων, ενώ και οι γενικοί διευθυντές, όπως και ο Τζ. Καλημέρης κλήθηκαν να πουν τη γνώμη τους. Όλοι βέβαια εισηγήθηκαν θετικά υπέρ των συμβασιούχων.
Οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι έδωσαν σήμερα στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ φάκελο με ενημερωτικό υλικό για τους 1300 συμβασιούχους, (τεχνικούς, διοικητικούς και δημοσιογράφους) στην ΕΡΤ και την ΕΡΤ3, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου λήγουν και οι υπόλοιπες συμβάσεις.

Καμπανάκι για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση

Οι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επισήμανα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής:

«Με το υπάρχον σύστημα και την πρακτική της δημόσιας διοίκησης, κατηγορηματικά η αδειοδότηση των κεραιών της ψηφιακής τηλεόρασης δεν πρόκειται να έχει τελειώσει μέχρι το 2012 οπότε λήγει η προθεσμία - και ίσως το 2015 να μην έχει γίνει τίποτα» ανέφεραν οι επικεφαλής της ΕΕΤΤ. Σκιαγραφώντας δε, το τοπίο της «μεταβατικής περιόδου» που έχει ξεκινήσει στις αρχές του 2008, αναφέρθηκαν στη σύγκρουση ανάμεσα στον Ψηφιακό Πάροχο Α.Ε., (που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες επτά ιδιωτικών αναλογικών τηλεοπτικών καναλιών) και τις συνεργαζόμενες εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, για την πώληση ψηφιακών υπηρεσιών. Τα μέλη του πρώτου, έχουν εξασφαλίσει γενικές άδειες παροχής υπηρεσιών δικτύου, σε αντίθεση με την ΕΡΤ, που αν και δικαιούτο άδειας, δεν έχει υποβάλλει σχετική αίτηση - υπήρξε ωστόσο η πρώτη που εξέπεμψε ψηφιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Μετά από την ΕΡΤ, δοκιμαστικά έχει αρχίσει να εκπέμπει και ο Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε., από την περιοχή του Ξυλοκάστρου: «Χρειάζονται 142 θέσεις για να εγκαταστήσουν κεραίες. Για μας όμως είναι εφιαλτικό καθεστώς, διότι θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με τον κάθε αρμόδιο Δασάρχη, την κάθε Περιφέρεια, να κάνουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.ο.κ.» ανέφερε ο κος Κανέλλος.

«Υπάρχουν ανυπέρβλητα συνταγματικά εμπόδια» παρατήρησε ο Πρ. Παυλόπουλος (ΝΔ). «Ό,τι ανήκει στους ΟΤΑ δεν μπορεί να αφαιρεθεί - και για την χωροθέτηση του πάρκου των κεραιών, έχουμε και την διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Αν χαθεί ο χρόνος, όλες οι άλλες χώρες, ακόμη και η Τουρκία ή η Αίγυπτος, που έχουν δηλώσει πως θα χρησιμοποιήσουν την ίδια ζώνη του φάσματος για τις εφαρμογές αυτές, θα μπορούν να καταγγείλουν πως εμείς τους παρεμβάλουμε στη ζώνη αυτή» προειδοποίησε ο Λ. Κανέλλος.

«Με βάση τον νόμο, οι αδειοδοτημένοι ή νομίμως λειτουργούντες αναλογικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, μπορούν να εκπέμπουν και ψηφιακά. Οι συχνότητες που θα καταληφθούν ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί. Η αντιστοίχηση των συχνοτήτων στους σταθμούς, γίνεται με απόφαση του ΕΣΡ, κατόπιν αξιολόγησης του προγράμματος για τους σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Κι αυτή η μετάβαση, διαρκεί μέχρι τον καθορισμό με υπουργική απόφαση, των κριτηρίων για την τελική αδειοδότηση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Λεωνίδας Κανέλλος.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, αναρωτήθηκε εάν όλα αυτά συνιστούν «αρχή μιας νέας ανωμαλίας στο ψηφιακό στερέωμα», «σκοπιμότητες» ανέγνωσε ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Γ. Φλωρίδης (ΠΑΣΟΚ), ανέφερε πως «ακολουθείται η κλασσική μέθοδος της πολυδιάσπασης των εποπτευουσών αρχών και η εσκεμμένη καθυστέρηση, ώστε η προσωρινή εκπομπή να γίνει οριστική, οι κεραίες να έχουν στηθεί, να έχει περάσει ο χρόνος και το κράτος να μην έχει πάρει μία». (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)


"kerdos.gr"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)