* Ωστόσο μια νέα έκδοση απόφασης παράτασης της ισχύος των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών θα προσκρούει στις αποφάσεις του Δ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ήδη έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικές οι αλλεπάλληλες παρατάσεις των αδειών λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα το Δ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 2644/1998, με βάση τις οποίες θεωρείται ότι λειτουργούσαν νόμιμα τα κανάλια που εξέπεμπαν εκείνη την εποχή και είχαν υποβάλει αίτηση έκδοσης νέας άδειας, ανταποκρινόμενα στις προκηρύξεις. Η απόφαση του Δ Τμήματος του ΣτΕ εκδόθηκε με αφορμή προσφυγή του Αθήνα TV, τη λειτουργία του οποίου διέκοψε το ΕΣΡ, καθώς «εξέπεμπε διαφημίσεις αστροπροβλέψεων, μέντιουμ, χαρτομαντειών κ.λπ.» αντί του ψυχαγωγικού προγράμματος που είχε δηλώσει ότι θα μεταδίδει.
Συμβούλιο της επικρατείας
Στην απόφαση του ΣτΕ τονίζεται ότι οι σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που λειτουργούν με βάση το άρθρο του νόμου 2644/1998 δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμιμοι και κατόπιν αυτού «απαραδέκτως ζητούν την παροχή έννομης προστασίας από το Δικαστήριο». Οριστική απόφαση περί της αντισυνταγματικότητας ή όχι του νόμου του 1998 καλείται να πάρει η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Την ίδια στιγμή το ΕΣΡ φέρεται να ασκεί πίεση στον υπουργό Επικρατείας για την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον χάρτη αναλογικών και ψηφιακών συχνοτήτων, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή είναι χρονοβόρα και χωρίς την απόφαση δεν είναι δυνατόν να καταθέσουν οι ιδιωτικοί σταθμοί τις αιτήσεις για τις άδειες.
(HMERHSIA,satleo)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου