Σκληρότερο πλαίσιο ενίσχυσης δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ
Στη συνολική αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, βάσει τριών κομβικών σημείων, κινείται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από τις συνεχείς εκκλήσεις των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων των κρατών μελών.
Ειδικότερα η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θεωρεί ότι το υφιστάμενο πλαίσιο που ρυθμίζει τις κρατικές ενισχύσεις στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, είναι πολύ γενικό και ως εκ τούτου κάποιες φορές στην ερμηνεία του γίνεται ιδιαιτέρως ελαστικό αφήνοντας σημαντικά περιθώρια να δημιουργηθούν στρεβλώσεις στις τηλεοπτικές αγορές των κρατών μελών.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού, Νέλυ Κρόες, από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα κινηθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου.
Η χρήση των κονδυλίων των κρατικών ενισχύσεων για την εξασφάλιση ελκυστικά εμπορικών (ανταγωνιστικών) προγραμμάτων (όπως τα αθλητικά κ.α.) από τους δημόσιους οργανισμούς τηλεόρασης και ραδιοφώνου, με ότι αυτό συνεπάγεται -διαμόρφωση των τιμών αγοράς σε υψηλά επίπεδα- αποτελεί το κύριο «σημείο τριβής», μεταξύ των ιδιωτικών και των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
Τι προωθεί η Ε.Ε.
Ο ξεκάθαρος προσδιορισμός του τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί τελικά «δημόσια υπηρεσία» που παρέχεται από τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλονται οι φορείς αυτοί από το κράτος αλλά και ο έλεγχος -οικονομικός και άλλος- που ασκείται από τον κρατικό μηχανισμό σε αυτούς και βέβαια ο σεβασμός των αρχών της αναλογικότητας, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών, αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες επάνω στους οποίους θα στηριχθεί η αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών διατάξεων σχετικά με το θέμα της κρατικής βοήθειας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.
Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από 120 ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, από τα 27 κράτη μέλη, ζητούν μετ' επιτάσεως την άμεση αναθεώρηση των ισχυόντων, υποστηρίζοντας ότι νοθεύουν τον ανταγωνισμό και πλήττουν άμεσα τόσο την υγιή λειτουργία των επιμέρους τηλεοπτικών αγορών -σε επίπεδο κρατών μελών- όσο και συνολικά τη λειτουργία της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενάντιοι βέβαια, από την άλλη πλευρά, στην αλλαγή της πολιτικής που υπάρχει για τις κρατικές ενισχύσεις, είναι το σύνολο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων των χωρών μελών της Ε.Ε.
Τα αθλητικά
Οι μεν ιδιώτες υποστηρίζουν για παράδειγμα, ότι το ιδιαιτέρως ελκυστικό ποδοσφαιρικό αθλητικό περιεχόμενο, δεν μπορεί να αποκτάται από τους δημόσιους φορείς με τα κονδύλια, των κρατικών ενισχύσεων, γιατί η απόκτησή των δικαιωμάτων αυτών με τον τρόπο αυτό, νοθεύει τον ανταγωνισμό της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και σε καμιά περίπτωση, δεν σχετίζεται με τις «κοινωνικές δημοκρατικές και πολιτιστικές ανάγκες των πολιτών», για τις οποίες κάνει λόγο το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Από την πλευρά τους οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, θεωρούν ότι ακριβώς λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει το κοινό για το περιεχόμενο αυτό, είναι υποχρέωση τους να το παρέχουν μέσα από τις δημόσιες συχνότητες κάνοντας τη μεγαλύτερη προσφορά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου