28 Νοε 2008

Απίστευτα κουβαρνταλίκια της ΕΡΤ


23/11/2008

Γύρω από ένα γαϊτανάκι που ξεπερνά εκταμιεύσεις ζεστού δημόσιου χρήματος, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, χορεύουν golden boys και silver girls στην ERT World, το δορυφορικό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, που απευθύνεται στους απόδημους Έλληνες.

Το κανάλι, μη προσβάσιμο στην Ελλάδα παρά μόνο με δορυφορική κεραία, παράγει ένα φτωχό πρόγραμμα για τους Έλληνες της διασποράς, που αριθμεί μόλις 4 εβδομαδιαίες εκπομπές και μία ημίωρη καθημερινή, σύνολο 7,5 ώρες την εβδομάδα, για τις οποίες καταβάλλονται σε εταιρείες παραγωγής περί τις 80.000 ευρώ. Την... εβδομάδα!

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το συνολικό κόστος για την ΕΡΤ. Διότι η ΕΡΤ, με συμβάσεις που υπογράφει ως αναθέτουσα και «συμπαραγωγός» ταυτόχρονα των εκπομπών -των λεγόμενων «μικτών παραγωγών»- υποχρεούται να συμβάλλει με δικά της μέσα για την εκτέλεση της παραγωγής, όπως παραχώρηση στούντιο, αμοιβές παρουσιαστών και τεχνικού προσωπικού, έξτρα κάλυψη εξόδων κίνησης, ταξίδια και αποστολές στο εξωτερικό και το εσωτερικό κ.ά.

Τα επιπλέον τεχνικά μέσα που παραχωρεί η ΕΡΤ διαμορφώνουν ένα τελικό κόστος το οποίο υπολογίζεται τουλάχιστον διπλάσιο από τα καταβαλλόμενα στις εταιρείες παραγωγής. Με άλλα λόγια κόστος τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο για 7,5 ώρες εκπομπών την εβδομάδα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται έξοδα κίνησης για «αποστολές» στο... Παρίσι και στη Ρώμη, έως 100.000 ευρώ τον χρόνο, για ορισμένες εκπομπές, όταν είχε τον Γιώργο Κοίλιαρη να τρέχει στο Αφγανιστάν με την ασφάλιση από το «μπλοκάκι»!

Οι αποφάσεις που υπογράφει η διοίκηση της ΕΡΤ, με τις οποίες αναθέτει στις εταιρείες την παραγωγή των εκπομπών, εμφανίζουν κόστη τα οποία δύσκολα αιτιολογούνται, πολύ περισσότερο που, ενώ περιγράφουν λεπτομερώς τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ κατά την υλοποίηση της παραγωγής, δεν αναφέρουν τις υποχρεώσεις των εξωτερικών εταιρειών παραγωγής, παρά μόνο ότι υποχρεούνται «να παραδώσουν video beta digital, το οποίο θα παραμείνει στην κυριότητα της ΕΡΤ».

Στην ουσία οι εταιρείες παραγωγής χρυσοπληρώνονται για να κάνουν απλώς ένα μοντάζ και να αμείβουν λίγους συνεργάτες, κυρίως εξωτερικά συνεργεία και δημοσιογράφους με απολαβές πείνας.

Η αγορά κοστολογεί το μοντάζ γύρω στα 20 ευρώ την ώρα (10 ευρώ η «σουίτα» και άλλα 10 η αμοιβή του μοντέρ, όταν υπάρχει συμφωνία), ήτοι κόστος ανά εκπομπή όχι περισσότερο από 500 ευρώ. Αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τις τιμές της αγοράς, το κόστος ενός εξοπλισμένου στούντιο -υποχρέωση της ΕΡΤ- 800 τετραγωνικών μέτρων για μία βάρδια (7 ώρες) αγγίζει τα 15.000 ευρώ.

Όμως ούτε οι αμοιβές των συνεργατών είναι εγγυημένες. Ήδη τα δικαστήρια ασχολούνται με προσφυγές συνεργαζόμενων συμβασιούχων με την εταιρεία παραγωγού ονόματι Καλαπαδόπουλου που είχε αναλάβει την εκπομπή «Ελληνικό Πανόραμα» για δύο χρόνια και κατόρθωσε να τους «φεσώσει» τουλάχιστον για τον ένα.

Ο ίδιος παραγωγός, καθώς δεν είχε την αναγκαία υποδομή -παρ' όλα αυτά ανέλαβε την παραγωγή- υπενοικίαζε μηχανήματα (κάμερες) από άλλη εταιρεία, την οποία «φέσωσε» επίσης και γι' αυτό προσέφυγε επίσης στα δικαστήρια.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα για ποιες εκπομπές μιλάμε:

* Για την εβδομαδιαία εκπομπή «Ελληνικό Πανόραμα», διάρκειας 2 ωρών, η ΕΡΤ εκταμιεύει 9.631 ευρώ για κάθε επεισόδιο συν ΦΠΑ, επιπλέον εργοδοτικές εισφορές 169 ευρώ συν ΦΠΑ. Συνολικά η ΕΡΤ καταβάλλει στην εταιρεία Max Productions 11.662 ευρώ ανά εκπομπή.

Για τις εκπομπές ενός έτους (υπολογίζονται περίπου 40 εκπομπές) η ΕΡΤ καταβάλλει περί τις 500.000 ευρώ στη Max, την ώρα που βάσει απόφασης για την εκτέλεση της παραγωγής υποχρεούται να διαθέσει: στούντιο για το γύρισμα, αμοιβή της παρουσιάστριας (Ειρήνη Νικολοπούλου) και όλου του τεχνικού προσωπικού, πλην του μοντάζ: σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας, διευθυντή παραγωγής και φροντιστή.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για εκπομπή συνεντεύξεων με καλεσμένους στο στούντιο, που συνοδεύεται από 3-4 ρεπορτάζ ανά εκπομπή.

* Για την εβδομαδιαία επίσης «Nostalgia», διάρκειας 52 λεπτών, η ΕΡΤ καταβάλλει στην P.K. Productions- Παναγιώτης Κέκας 8.840 ευρώ συν ΦΠΑ και 1.558,92 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές.

Καταβάλλει επίσης 2.000 ευρώ ανά επεισόδιο -με την προσκόμιση αντίστοιχων παραστατικών- για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού, δεδομένου ότι το κόνσεπτ της εκπομπής είναι οι συναντήσεις με επαναπατρισμένους Έλληνες του εξωτερικού σε όλη την Ελλάδα και οι μαρτυρίες τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον τόπο τους.

Συνολικά η ΕΡΤ εκταμιεύει 14.400 ευρώ ανά εκπομπή ή περί τις 603.000 ευρώ τον χρόνο. Η εκπομπή δεν έχει κόστος στούντιο αφού γυρίζεται στο χώρο του επαναπατρισθέντος, η ΕΡΤ όμως πληρώνει τις αμοιβές της παρουσιάστριας (Μαρία Μπαλοδήμου) και του διευθυντή παραγωγής.

* Η εκπομπή «Portrait» παρουσιάζει κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής ζωής, στο σπίτι τους. Για τις συνεντεύξεις αυτές, η ΕΡΤ καταβάλλει στη «Multi Icon Broadcast» 9.100 ευρώ ανά επεισόδιο, συν έξοδα κίνησης εκτός έδρας 1.125 ευρώ ανά επεισόδιο, σύνολο 10.240 ευρώ.

Το συνολικό κόστος κάθε χρόνο αγγίζει τα 430.000 ευρώ, μόνο για αμοιβή της Multi Icon. Σε αυτά προστίθεται η αμοιβή του παρουσιαστή και αρχισυντάκτη (Τάκη Χατζή) και του διευθυντή παραγωγής. Διαθέτει επίσης και αρχειακό υλικό έως 5 λεπτά ανά εκπομπή.

Εντύπωση προκαλεί ότι αντίστοιχη εβδομαδιαία εκπομπή 45 λεπτών, πολιτιστικού περιεχομένου, με τίτλο «9+1 μούσες», κόστιζε στη δορυφορική ΕΡΤ 10.000 ανά εκπομπή (περιλαμβανομένων ΦΠΑ, εισφορών κ.λπ.) με μόνη υποχρέωση της ΕΡΤ -αντίθετα με τη συνήθη πρακτική- την αμοιβή της αρχισυντάκτριας.

Όλη η παραγωγή, δημοσιογράφοι, συντελεστές, τεχνικοί, υποδομές, συνεργεία, μοντάζ κ.λπ. περιλαμβάνονταν στις υποχρεώσεις του παραγωγού, του γνωστού Studio ATA. Η εκπομπή, πιθανώς επειδή «χάλαγε την πιάτσα», κόπηκε τον Φεβρουάριο του 2008.

* Η εκπομπή «Εδώ Αθήνα» είναι ένα καθημερινό ενημερωτικό μαγκαζίνο, διάρκειας 30 λεπτών, με το μεγαλύτερο μέρος του να υποστηρίζεται από ρεπορτάζ της ΝΕΤ. Για την παραγωγή του η ΕΡΤ καταβάλλει στην P.K. Productions (πάλι εδώ ο Παναγιώτης Κέκας) 4.900 ευρώ την ημέρα (Δευτέρα έως Πέμπτη) και για ένα χρόνο περί τις 800.000 ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι αξίες που συνεισφέρει η ΕΡΤ, όπως σημειώνεται στην απόφαση, πλήρες στούντιο (σκηνικό, τεχνικούς, σούπερ autocue, μακιγιάζ, αρχείο ειδήσεων) και αμοιβές της παρουσιάστριας (Εύα Μπούρα), σκηνοθέτη, διευθυντή παραγωγής και αρχισυντάκτη.

Ο κύριος P.K. Productions τι υποχρεώσεις έχει; 300 ευρώ μοντάζ ανά εκπομπή; Υπολογίζεται ότι μια παρόμοια εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, αντίστοιχης διάρκειας, δεν ξεπερνάει συνολικά τα 2.000 ευρώ.

Οι αναθέσεις των παραγωγών ανανεώθηκαν τον Ιούνιο 2008 με αποφάσεις του προέδρου Χρήστου Παναγόπουλου και βαρύνουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης. Στις παραπάνω παραγωγές έχει εγκριθεί και η εκπομπή “Odyssey”, «ένας δίαυλος αμφίδρομης επικοινωνίας με την ομογένεια», όπως προβάλλεται.

Τα υψηλά κόστη για την ΕΡΤ και η αφερεγγυότητα ορισμένων παραγωγών επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα των «μικτών παραγωγών» που αναθέτει η ΕΡΤ, καθώς υποχρεώνεται και να πληρώνει ζεστό χρήμα σε εξωτερικούς συνεργάτες με αδιευκρίνιστες υποχρεώσεις, όμως και να παραχωρεί τις υποδομές της και τις αμοιβές των δημοσιογράφων και άλλων συντελεστών.

Το όφελος για την ΕΡΤ είναι αδύνατο να προσδιοριστεί. Ας σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών που δημοσιεύθηκε την τελευταία εβδομάδα και πραγματοποιήθηκε το α' εξάμηνο του 2007 σε δείγμα 2.053 Ελλήνων του εξωτερικού, οι απόδημοι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την ενημέρωση ούτε από την ψυχαγωγία που τους προσφέρουν τα ελληνικά κανάλια.

Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες της διασποράς απαντούν ότι από το πρόγραμμα των καναλιών είναι «καθόλου ικανοποιημένοι» ή «μέτρια ικανοποιημένοι».

Συντάκτης : Νταρζάνου Α "ΑΥΓΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)