Έτος σημαντικών προκλήσεων για την υπόθεση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι το 2009, αφού τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, προκειμένου η χώρα να τηρήσει το ευρωπαϊκό ραντεβού του 2012.
Δύο μόλις μήνες πριν την προαναγγελθείσα έναρξη πιλοτικών επίγειων ψηφιακών εκπομπών και από τους ιδιώτες, το τοπίο παραμένει ακόμα θολό, αφού εκτός από τις εκκρεμότητες που ούτως ή άλλως «κληρονόμησε» το 2008, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα του μοντέλου ψηφιακής εκπομπής, πράγμα που πλήττει άμεσα τα συμφέροντα πρώτα από όλα των τηλεθεατών.
Επίσης στην αναμονή επ' αόριστον έχει μπει από το ΕΣΡ η έγκριση της πιλοτικής εκπομπής των περιφερειακών σταθμών, αφού η ανεξάρτητη αρχή περιμένει τις κινήσεις της πολιτείας προκειμένου να κινηθεί περαιτέρω. Επισημαίνεται ότι το θέμα αφορά και τους 42 σταθμούς που έχουν πάρει την έγκριση από το Ραδιοτηλεοπτικό, αφού εκκρεμούν ακόμα σημαντικά τεχνικά ζητήματα.
Ασυμφωνία ιδιωτών - ΕΡΤ
Ο «γόρδιος δεσμός» του ζητήματος του μοντέλου εκπομπής, ήρθε στο προσκήνιο μετά την αδυναμία συμφωνίας των ιδιωτών και της ΕΡΤ για το θέμα της σύστασης κοινής εταιρείας για τη διαχείριση των ψηφιακών δικτύων.
Η πρωτοπόρος στο θέμα της ψηφιακής ΕΡΤ, άρχισε να εκπέμπει με το μοντέλο mpeg2. Αντίθετα λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα από πέρυσι (όπως είχε γράψει σε σχετικό δημοσίευμα η «Ν») οι ιδιώτες έβαλαν πλώρη για το πιο σύγχρονο μοντέλο εκπομπής mpeg4 κατά κύριο λόγο προκειμένου να μην υποχρεωθούν λίγα χρόνια αργότερα να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις και αναβάθμιση του μοντέλου mpeg2.
Το θέμα ωστόσο δεν είναι τόσο απλό όσο ενδεχομένως φαίνεται. Ειδικότερα δεν είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι αποτελεί ένα δύσκολο πολιτικό πρόβλημα για τους αρμοδίους, οι οποίοι πρέπει με κοινή υπουργική απόφαση να καθορίσουν τις τεχνικές προδιαγραφές του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος. Αυτό γιατί εκτός από τους τηλεθεατές -αρκετοί εκ των οποίων έχουν ήδη προμηθευτεί συσκευές που λειτουργούν με το mpeg2-, αγγίζει και κάποιες ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, όπως οι αλυσίδες λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.
Δέσμη πολιτικών αποφάσεων
Παράλληλα και μαζί με το παραπάνω, μέσα στους επόμενους μήνες και έχοντας πάντοτε το βλέμμα στραμμένο προς το 2012 (ώστε να μπορεί να γίνει πλήρης μετάβαση στο νέο μοντέλο εκπομπής χωρίς ημίμετρα και ημιπαράνομες καταστάσεις όπως έγινε στο παρελθόν με την ιδιωτική τηλεόραση), θα πρέπει να καθοριστεί το οικονομικό αντάλλαγμα για το δικαίωμα χρήσης άδειας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, να υπάρξει υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των σταθμών που θα φιλοξενεί στις συχνότητές της η ΕΡΤ, να οριστικοποιηθεί το θέμα του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, να «καλυφθεί» με προεδρικό διάταγμα ο αριθμός των αδειών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και να προσδιοριστούν επακριβώς με ανάλογη πράξη οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις διαδικασίες αδειοδότησης.
Eπισημαίνεται ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης, προϋποθέτουν όλα τα προηγούμενα και προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μεταβούν πλήρως στο ψηφιακό μοντέλο εκπομπής έχοντας άδειες, θα πρέπει να προκηρυχθούν και να ολοκληρωθούν πριν από το 2012. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει και μια ακόμη κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με το θέμα των πάρκων κεραιών που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφιακή τηλεόραση.
Σε όλα αυτά απαραίτητη είναι η διενέργεια με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο των διαδικασιών αδειοδότησης από το ΕΣΡ και κυρίως χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, σαν αυτές που στο παρελθόν καθυστέρησαν τις διαδικασίες αδειοδότησης της αναλογικής τηλεόρασης.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου