Σύμφωνα με την έκθεση, το 20% του πληθυσμού είναι κατά 6 φορές πλουσιότερο από το 20% των φτωχών πολιτών. Παράλληλα σε τιμές – σοκ φτάνει η ανεργία στους νέους που αγγίζει το 25% ενώ το 60% των ανέργων έχει ηλικία έως 34 ετών.
Μάλιστα, το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά για 2 εκατομμύρια Έλληνες τα 6.000 ευρώ, ενώ το 25% των εργαζομένων αμείβεται με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ το πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που βασίστηκε στην ιδιωτική κατανάλωση και τον υπέρμετρο δανεισμό στη φορολογική και εισοδηματική ανισότητα και στη βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του κόστους εργασίας (απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, ευέλικτες και ανασφαλείς θέσεις εργασίας, αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας) έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Μάλιστα, η εναλλακτική στρατηγική ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης και οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας απαιτούν την άσκηση δημόσιων πολιτικών σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο επίπεδο χρειάζεται σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κ.Ρομπόλης απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, αναστροφή της πτωτικής τάσης των δημοσίων επενδύσεων, αποκατάσταση της φορολογικής ανισότητας και αναδιανομή του εισοδήματος, τόνωση της ζήτησης, φροντίδα των δανειοληπτών και εισοδηματική ενίσχυση των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Σε ό,τι αφορά το μέσο μακροπρόθεσμο επίπεδο απαιτείται ενίσχυση της παραγωγικής, τεχνολογικής, καινοτομικής και ενεργειακής βάσης στους τρεις τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, άσκηση πολιτικών διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας με κινητήριο μοχλό την ποιότητα και όχι το κόστος εργασίας, στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αντικατάσταση του μοντέλου αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων με αυτό του μοντέλου των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου