31 Ιαν 2009

ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

Οι εργαζόμενοι στην Ράδιο / Τηλεόραση έχουν πολλά κοινά προβλήματα (ενοικιαζόμενη-μαύρη-κακοπληρωμένη-επισφαλή εργασία, υποβάθμιση του ασφαλιστικού, επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, μείωση απολαβών κλπ).
Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα. Αν όμως κοιτάξουν δίπλα τους, θα δουν εργαζόμενους πολλών βαθμίδων, με τελείως διαφορετικές απολαβές και συνθήκες εργασίας.
Θα δουν ακόμα μια θυγατρική εταιρία που απομυζά τους περισσότερους πόρους της ΕΡΤ και λειτουργεί με ακαθόριστο εργασιακό πλαίσιο.

Στον χώρο της Ιδιωτικής Ρ/Τ τα πράγματα δυσκολεύουν συνεχώς. Οι ιδιοκτήτες απειλούν με μειώσεις μισθών και προχωρούν σε απολύσεις.

Τους εργαζόμενους στην Ρ/Τ (Δημόσια – Δημοτική – Ιδιωτική), από το 2001 εκπροσωπεί η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Τότε η ΠΟΣΠΕΡΤ από μια ομοσπονδία 2.000 εργαζομένων, έγινε ομοσπονδία 4.500 εργαζομένων. Στόχος ήταν να δυναμώσει η ΠΟΣΠΕΡΤ για να έχει ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις των ΜΜΕ.
Στις σημερινές αρνητικές συγκυρίες όλοι θα περίμεναν νέες προσπάθειες για ισχυροποίηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την ένταξη ακόμα περισσότερων εργαζόμενων από την Ιδιωτική Ρ/Τ.
Αντίθετα η ηγετική ομάδα της ΠΟΣΠΕΡΤ (κράμα ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), προχωρά στον αποκλεισμό από το συνέδριό της όλων των εργαζομένων στον Ιδιωτικό χώρο.
Ξαφνικά 20 μέρες πριν από το συνέδριο τους ζητά όλες τις συνδρομές τους από το 2003!!! Το γεγονός ότι έχουν ψηφίσει επανειλημμένως μέχρι τώρα, ότι οι εκπρόσωποι τους συμμετέχουν κανονικά στο ΔΣ και σε κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα κάνουν ότι το αγνοούν.
Το ίδιο και την απόφαση προηγούμενου συνεδρίου που έδωσε λύση.
Ταυτόχρονα το ταμείο έχει πλεόνασμα (πάνω από 200.000 €) και ετοιμάζονται να κάνουν τα συνέδριο, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας και όχι σε χώρο της ΕΡΤ, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η προσπάθεια της ομάδας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να διατηρήσει τον έλεγχο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σε αυτό, έχει συμπαράσταση όχι μόνο από την Διοίκησης της ΕΡΤ αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
Με την φιλοκυβερνητική τακτική που κράτησε η ΠΟΣΠΕΡΤ τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στράφηκαν εναντίον της. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Ρ/Τ.
Και ετοιμάζονται να την καταψηφίσουν.
Γι αυτό, οι κατέχοντες θέσεις στην διοίκηση και την ΠΟΣΠΕΡΤ, νυν και πρώην συνδικαλιστές, αποφάσισαν να αποκλείσουν ένα σημαντικό κομμάτι εργαζόμενων μήπως και περισώσουν τις καρέκλες τους.

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση οδηγεί σε απολύσεις και μόνη λύση είναι η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζόμενων ...
σε μια εποχή που θεμελιώδη κεκτημένα δέχονται επίθεση και είναι απαραίτητη η ενότητα και η κοινή δράση...
...φαντάσματα από το παρελθόν μεθοδεύουν την διάσπαση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με στόχο να κρατήσουν μια μικρή ομοσπονδία-σφραγίδα για να εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα
...άβουλα φερέφωνα επιθυμούν να διατηρήσουν την θέση τους και τα προνόμιά τους, για να εκτελούν εντολές της Διοίκησης ή της κυβέρνησης της ΝΔ.
Σύντομα όμως, όλοι αυτοί θα είναι παρελθόν και μια καινούργια προσπάθεια θα ξεκινήσει.
Μπορεί να καθυστερήσει λίγο αλλά η αλλαγή θα έρθει σίγουρα.

30 Ιαν 2009

Αθήνα, Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση, στην οποία ανήκουν σωματεία εργαζομένων στα ιδιωτικά και δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα.»

Αυτό διαβάζει κανείς επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της ΠΟΣΠΕΡΤ.



Με έκπληξη πληροφορούμεθα από μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επανέρχεται στο βλακώδες, βαρετό, χιλιοπαιγμένο και ως εκ τούτου απελπιστικά παρωχημένο σενάριο που είχε εμπνευστεί η προηγούμενη Διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, υπό τον κο Κακαβούλη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι ενώσεις εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοτικού τομέα που συμμετέχουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) είναι: η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) και η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας (ΕΤΙΤΒΕ). Τουλάχιστον η παρουσία των ανωτέρω Ενώσεων καταγράφεται στη δύναμη του 21ου, 22ου και 23ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Στο 21ο Συνέδριο, το Φεβρουάριο του 2006, ο τότε πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Σήφης Κακαβούλης, σε ένα ρεσιτάλ αντισυνδικαλιστικής συμπεριφοράς απέναντι στις Ενώσεις του ιδιωτικού και δημοτικού τομέα τις οποίες δεν ήλεγχε στα «κουκιά», προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει θέμα συμμετοχής των συνέδρων των Ενώσεων ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΤΙΤΒΕ, ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι τακτοποιημένες οικονομικά». Αμέσως οι υπεύθυνοι των τριών Ενώσεων απέκρουσαν την κατηγορία, υπενθυμίζοντας στον τότε πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ και νυν συντονιστής έργου γενικών διευθύνσεων της ΕΡΤ ΑΕ, κο Σήφη Κακαβούλη, ότι από την πρώτη στιγμή που οι Ενώσεις μπήκαν στην ΠΟΣΠΕΡΤ ελάμβαναν με απόφαση των οργάνων της ισόποση με το ποσό των ετήσιων συνδρομών τους οικονομική ενίσχυση, λόγω των αυξημένων εξόδων τους σε σχέση με τα άλλα σωματεία της Ομοσπονδίας. Και εξηγούμαστε: οι εν λόγω Ενώσεις στεγάζονται και λειτουργούν εκτός γραφείων της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΕΡΤ, με δική τους γραμματειακή και υλικοτεχνική υποστήριξη, νομικούς συμβούλους, εκδόσεις, ιστοσελίδες, ενημερωτικό υλικό, αναλώσιμα, χωρίς την καταβολή επιχορηγήσεων και κάθε είδους διευκολύνσεων που απολαμβάνουν άλλα σωματεία-μέλη κ.α. Τότε λοιπόν το συνέδριο απάντησε θετικά σε «αίτημα» περίπου 60 συνέδρων, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ (Αρίστων Κοντιζάς), για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, νομιμοποιώντας προφανώς τους προαναφερθέντες συνέδρους και δίνοντας λύση στο θέμα που τεχνηέντως και ιδιοτελώς είχε θέσει ο κος Κακαβούλης. Αποφασίστηκε δηλαδή η συνέχιση του καθεστώτος της ισόποσης οικονομικής βοήθειας προς τις τρεις Ενώσεις του ιδιωτικού και δημοτικού τομέα, αφού το Σώμα του 21ου Συνεδρίου αναγνώρισε την αναγκαιότητα στήριξης των Ενώσεων αυτών και τις σαφώς διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας τους μέσα στο δυσμενές περιβάλλον των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων εργασίας τους, σε σύγκριση με τα σωματεία της δημόσιας ΕΡΤ.

Ένα χρόνο αργότερα, προς επιβεβαίωση κάθε δυσοίωνης πρόβλεψης και κάθε αρνητικού χαρακτηρισμού για το πρόσωπο του τότε προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ που ακούστηκε μέσα στο 21ο Συνέδριο, ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς και ο οικονομικός προϋπολογισμός της ΠΟΣΠΕΡΤ καταψηφίζονται από την πλειοψηφία των συνέδρων του 22ου Συνεδρίου (6 και 7 Νοεμβρίου του 2007) και η πόρτα της εξόδου από τον συνδικαλισμό για τον κο Κακαβούλη ανοίγει με τον χειρότερο και τον πιο βίαιο τρόπο. Αναπάντεχο γεγονός, βέβαια μόνο για τον ίδιο. Η ΠΟΣΠΕΡΤ οδεύει σε νέες εκλογές, μόλις δύο χρόνια μετά τις τακτικές.

Στο νέο, 23ο, εκλογικό Συνέδριο (27η και 28η Νοεμβρίου 2007), ο κος Αρίστων Κοντιζάς εκλέγεται πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, χωρίς τη στήριξη των Ενώσεων του ιδιωτικού τομέα. Και προφανώς αυτό δεν το ξέχασε. Βλέποντας σήμερα ότι η έξοδος από τον συνδικαλισμό πλησιάζει και για τον ίδιο, σε μιαν ύστατη προσπάθεια να γαντζωθεί από την καρέκλα του, προσφεύγει στις «κακαβούλειες» μεθόδους τις οποίες πριν ένα χρόνο και κάτι στηλίτευε μετά βδελυγμίας και, εν όψει του 24ου τακτικού εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2009, ισχυρίζεται ότι οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ιδιωτικά ΜΜΕ «δεν είναι τακτοποιημένες οικονομικά». Ξεχνά ο κος Κοντιζάς και η αμαρτωλή του παρεούλα. Ξεχνούν και πού βάζουν την υπογραφή τους και τι έλεγαν κάποτε και, πάνω από όλα, τι εστί έρμα. Έτσι, προκειμένου να κρατηθούν πάση θυσία στην εξουσία της ΠΟΣΠΕΡΤ, βγάζουν ανακοινώσεις υπέρ της διοίκησης της ΕΡΤ και σπρώχνουν την ΠΟΣΠΕΡΤ όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά των «Υπηρεσιών και του Κράτους». Της στερούν το πιο ζωντανό και το πιο πολύπαθο κύτταρό της, τον ιδιωτικό και δημοτικό τομέα, προσπαθώντας, σε αγαστή συνεργασία με τους συντεχνιαστές των άλλων συνδικαλιστικών «μαγαζιών», να μπουν και να εδραιωθούν στη νομενκλατούρα.

Οι σύνεδροι της πλειοψηφίας της ΕΤΕΡ σε κάθε περίπτωση θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κατρακύλα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει για άλλη μια φορά η ΠΟΣΠΕΡΤ φορέας και φερέφωνο των εργοδοτικών επιδιώξεων και εφαλτήριο για την προσωπική ανέλιξη επίδοξων ηγεμονίσκων με κοντόφθαλμες αντιλήψεις και ιδιοτελή ελατήρια.

Κύριε Κοντιζά και η παρεούλα σας, να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι δεν σαλαμοποιείτε τους εργαζόμενους της ιδιωτικής και δημοτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης επειδή δεν στείλατε και στην ΕΤΕΡ την κατάπτυστη επιστολή που στείλατε στην ΕΤΙΤΑ κι στην ΕΤΙΤΒΕ. Θα έπρεπε να είχατε καταλάβει ως τώρα ότι σεβόμαστε κάθε διαφορετική άποψη, αρκεί αυτή να υπαγορεύεται από κρυστάλλινα κίνητρα, να υπηρετεί τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ και να διαπνέεται από ήθος και αίσθημα δικαίου. Ο καθένας που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, ό,τι κι αν πρεσβεύει, μπορεί να γίνει συνομιλητής μας. Ο καιροσκοπισμός, ο αριβισμός, ο αμοραλισμός και ο συνδικαλιστικός οπορτουνισμός είναι για μας κόκκινο πανί, κε Κοντιζά. Γι αυτό και βρισκόμαστε απέναντι.

Κύριε Κοντιζά, η ΕΤΕΡ που διώκετε παράγει τεράστιο έργο σε δύσκολους χώρους και συνθήκες. Δεν συντρώγουμε και δεν συναγελαζόμαστε με την εργοδοσία, δεν βγάζουμε λίβελους εναντίον κινηματικών ενεργειών προκειμένου να στηρίξουμε τους εργοδότες. Εμείς, κε Κοντιζά, έχουμε τον ιστοχώρο μας ενημερωμένο και πληρώνουμε για τον server. Δεν επιδοτούμεθα με ποσά αρκετών μηδενικών από την εργοδοσία για τα έξοδά μας και, εν πάση περιπτώσει, ό,τι κατακτήσαμε ως παροχή από τους εργοδότες το μοιραζόμαστε με όλους τους συνοδοιπόρους μας στην Ένωση, ανεξαρτήτως απόψεων.

Έστω και την τελευταία στιγμή σας καλούμε να αλλάξετε ρότα γιατί το καράβι σας πάει κατευθείαν σε ξέρα. Και μην πείτε μετά ότι δεν σας προειδοποιήσαμε. Ραντεβού στις εργασίες του 24ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας όπου και να το κάνετε.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέα

Δημήτρης Καμαρινόπουλος Δημήτρης Καραπανάγος

27 Ιαν 2009

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Αθήνα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2009
Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία ΕΤΕΡ που εδρεύει στον
Βύρωνα Αττικής (Ωλένης 8) και εκπροσωπείται νόμιμα
ΠΡΟΣ
κο Αρίστωνα Κοντιζά, Πρόεδρο Δ.Σ. ΠΟΣΠΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή)
κο Κώστα Μητρόπουλο, Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. ΠΟΣΠΕΡΤ(Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή)
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ
Διοικητικό Συμβούλιο ΠΟΣΠΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή)
Όλα τα μέλη του ως άνω Διοικητικού Συμβουλίου :
1. A’ Αντιπρόεδρο κύριο Χρήστο Αντωνόπουλο
2. Β’ Αντιπρόεδρο κύριο Κώστα Παππά
3. Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κύριο Νίκο Κοντό
4. Γραμματέα Οργανωτικού κύριο Δημήτρη Μακρή
5. Γραμματέα Οικονομικού κύριο Στέλιο Σαουλίδη
6. Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων κύριο Γαβρίλο Φωτοδήμο
7. Μέλος του Δ.Σ. κύριο Δημήτρη Τράγγαλο
8. Μέλος του Δ.Σ. κυρία Αμαλία Νταή
9. Μέλος του Δ.Σ. κύριο Λουκά Πανουργιά
10. Μέλος του Δ.Σ. κύριο Ιωάννη Καράσογλου
11. Μέλος του Δ.Σ. κύριο Γιώργο Καλοφωλιά
12. Μέλος του Δ.Σ. κύριο Δημήτρη Νασιούλη
13. ΓΣΕΕ
14. ΕΚΑ
15. Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ

Συνάδελφοι,
Πληροφορηθήκαμε από το συνδικαλιστικό σωματείο της ΕΤΙΤΑ για την αποστολή εγγράφου σας που ανακινεί, με δική σας πρωτοβουλία και αποκλειστική ευθύνη, ζήτημα δήθεν μη οικονομικής τακτοποίησης της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης και μάλιστα υπό την απειλή της μη συμμετοχής των εκλεγμένων νόμιμα αντιπροσώπων της στο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Επειδή δεν μας έχει κοινοποιηθεί αντίστοιχο έγγραφο, θεωρούμε όμως κρίσιμο συνδικαλιστικά και καταστατικά το ζήτημα αυτό, όχι μόνο γιατί αφορά σωματείο τεχνικών του ιδιωτικού τομέα αλλά και γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμπλακεί και η ΕΤΕΡ σε αυτή την, ούτως ή άλλως παράνομη, ανακίνηση του θέματος, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα :
1. Επιλέγετε προσωπικά, ως Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, λίγο πριν λήξει η θητεία τόσο η δική σας όσο και του εκλεγμένου από το προηγούμενο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ Διοικητικού Συμβουλίου, παραβιάζοντας σχετική ρητή απόφαση του 21ου Συνεδρίου που διεξήχθη τον Φεβρουάριο 2006, να ανακινήσετε ζήτημα οικονομικών υποχρεώσεων και μάλιστα αναδρομικά από το έτος 2003 μέχρι και σήμερα απαιτώντας, λίγες ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες, την καταβολή ποσού αρκετών χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχουν -όπως ισχυρίζεστε- οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΕΤΙΤΑ, στο επικείμενο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ.
2. Η ενέργειά σας αυτή στερείται παντελώς νομιμότητας, καθόσον ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ παραβιάζει την δεσμευτική, για όλα τα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ, τη Διοίκησή της και όλα τα συλλογικά της όργανα, απόφαση του 21ου Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ. Την θεωρούμε επίσης ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ και ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ, αφού προδήλως γίνεται προκειμένου να υπηρετήσετε τις συνδικαλιστικές και τις παραταξιακές σας σκοπιμότητες, την παραμονή του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας.
Γνωρίζετε δε πολύ καλά ότι :
1. Με σχετικό έγγραφό σας με αρ. πρωτ. 151 στις 19 Φεβρουαρίου του 2008 ζητήσατε από την Ένωσή μας έγγραφη ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες που αφορούσαν τα δικαιώματά
της και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σας απεστάλη δε προς απάντησή του το
με το υπ΄ αρ. πρωτ. 4151/25.2.2008 έγγραφό μας περί περάτωσης κάθε εκκρεμότητας προς
την Ομοσπονδία, χωρίς ουδέποτε από τότε να λάβουμε οποιαδήποτε άλλη απάντηση, με συνέπεια το θέμα να θεωρείται για όλες τις πλευρές λήξαν, αν και με βάση τα όσα αναπτύχθηκαν διεξοδικά στις προηγούμενες παραγράφους (απόφαση 21ου Συνεδρίου της
ΠΟΣΠΕΡΤ) το θέμα είχε λήξει οριστικά ήδη από τον Φεβρουάριο του 2006. Τι ήταν αυτό
που, έναν ολόκληρο χρόνο μετά και με δική σας αποκλειστικά ευθύνη, σας κάνει να
ανακινείτε τέτοιο ζήτημα προς την ΕΤΙΤΑ και, με μια διασταλτική ερμηνεία της κίνησής
σας αυτής, και προς το σύνολο των Ενώσεων του ιδιωτικού – δημοτικού τομέα, προσπαθώντας να παραβιάσετε Συνεδριακές αποφάσεις, αφού ουδέποτε απαντήσατε, επανήλθατε ή διαφωνήσατε έκτοτε με το σχετικό έγγραφό μας;
2. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι το 21ο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2006 με ενυπόγραφη πρόταση περίπου 60 συνέδρων του, μεταξύ των
οποίων και ο πρώτος από εσάς σύνεδρος τότε, και σημερινός Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ, έλαβε απόφαση για τη διευθέτηση των συνδρομών και των τριών (3) τεχνικών σωματείων της ιδιωτικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ETITA, ETITBE, ΕΤΕΡ) με συμψηφισμό των συνδρομών τους με την ισόποση νόμιμη επιχορήγηση που λαμβάνουν από την ΠΟΣΠΕΡΤ, λόγω των ιδιαίτερα επαυξημένων λειτουργικών δαπανών τους, αφού, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στεγάζονται και λειτουργούν εκτός γραφείων της ΠΟΣΠΕΡΤ με δική τους γραμματειακή και υλικοτεχνική υποστήριξη, νομικούς συμβούλους, εκδόσεις, ιστοσελίδες, ενημερωτικό υλικό, χωρίς την καταβολή επιχορηγήσεων και κάθε είδους διευκολύνσεων που απολαμβάνουν άλλα σωματεία – μέλη (πληρωμή λογαριασμών για φως, νερό και σταθερά τηλέφωνα, καθώς και γραφεία ή νομική στήριξη). Ας σημειωθεί εδώ ότι η υπογραφή των ΣΣΕ καθώς και κάθε δικαστική υπόθεση καλύπτονται από τις τρεις Ενώσεις (ETITA, ETITBE, ΕΤΕΡ) ιδίοις εξόδοις. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους, με σχετική απόφασή του το 21ο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ διευθέτησε οριστικά με τον ανωτέρω περιγραφόμενο τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα.
3. Ουδέποτε αποκλείστηκαν από το δικαίωμα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ οι εκάστοτε εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας.
4. Ουδέποτε κινήθηκε η προβλεπόμενη καταστατικά πειθαρχική διαδικασία για σωματείο –
μέλος, πολύ περισσότερο μάλιστα αν ίσχυαν τα λεγόμενά σας για οφειλές τόσο
σημαντικών ποσών επί 6 χρόνια συνεχώς.
5. Την παραμονή κυριολεκτικά του Συνεδρίου και ενώ λήγει η θητεία του Δ.Σ και επίκειται η με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, επιλέγετε να ανοίξετε εσωτερικά μέτωπα με τρία από τα μαζικότερα και αγωνιστικότερα σωματεία – μέλη σας τα οποία ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησαν στον ιδιαίτερα δύσκολο ιδιωτικό τομέα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε ανάδειξη ζητημάτων για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δέχτηκαν την
εργοδοτική λαίλαπα ακόμη και με αγωγές σε βάρος τους για τις απεργιακές
κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν και υπέστησαν την σε βάρος τους ανισότιμη
μεταχείριση από την Κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Καταγγέλλουμε την πρακτική σας αυτή και ζητάμε να τοποθετηθούν επ΄ αυτής τόσο η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ όσο και όλα τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία - μέλη σας, στα οποία κοινοποιούμε την παρούσα προς ενημέρωσή τους, καθόσον η απειλή αποκλεισμού των αντιπροσώπων της ΕΤΙΤΑ όπως και της ΕΤΕΡ ή της ΕΤΙΤΒΕ και η παραβίαση Συνεδριακών αποφάσεων δυναμιτίζει την ενότητα και αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και υπονομεύει τις δημοκρατικές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες συμμετοχής στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, όσο και στις διαδικασίες του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ. Την αποκρούουμε δε ως παράνομη και αντισυναδελφική, δηλώνοντας ότι συμπαραστεκόμαστε αυτονόητα στην ΕΤΙΤΑ με την οποία ταυτιζόμαστε ως προς το περιεχόμενο σχετικού εξωδίκου της το οποίο μας κοινοποιήθηκε και με το οποίο συμφωνούμε καθ΄ όλο το περιεχόμενό του. Σας καλούμε δε να αναλογιστείτε τις συνέπειες τυχόν επιμονής σας σε αντικαταστατικές και αντιδεοντολογικές ενέργειες που μόνο μικροπαραταξιακά σας συμφέροντα εξυπηρετούν, ενώ υπονομεύουν την αναγκαία ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ της Ομοσπονδίας και των μελών της – πρωτοβαθμίων σωματείων, ειδικά δε αυτών που δρουν στο δύσβατο και αντισυνδικαλιστικό ιδιωτικό τομέα. Σας δηλώνουμε δε ρητά ότι επιφυλασσόμαστε σε κάθε αντίθετη περίπτωση κάθε νόμιμου και συνδικαλιστικού μας δικαιώματος.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. της ΕΤΕΡ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος Δημήτρης Καραπανάγος

Το εξωδικο τησ ΕΤΙΤΑ στην ΠΟΣΠΕΡΤ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία ΕΤΙΤΑ που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΤΚ 10433) και εκπροσωπείται νόμιμα
ΠΡΟΣ
κο Αρίστωνα Κοντιζά, Πρόεδρο Δ.Σ. ΠΟΣΠΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή)
κο Κώστα Μητρόπουλο, Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. ΠΟΣΠΕΡΤ(Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ
Διοικητικό Συμβούλιο ΠΟΣΠΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή)
Όλα τα μέλη του ως άνω Διοικητικού Συμβουλίου :
1.A’ Αντιπρόεδρο κύριο Χρήστο Αντωνόπουλο
2.Β’ Αντιπρόεδρο κύριο Κώστα Παππά
3.Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κύριο Νίκο Κοντό
4.Γραμματέα Οργανωτικού κύριο Δημήτρη Μακρή
5.Γραμματέα Οικονομικού Κύριο Στέλιο Σαουλίδη
6.Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων κύριο Γαβρίλο Φωτοδήμο
7.Μέλος του Δ.Σ. κύριο Δημήτρη Τράγγαλο
8.Μέλος του Δ.Σ. κυρία Αμαλία Νταή
9.Μέλος του Δ.Σ. κύριο Λουκά Πανουργιά
10.Μέλος του Δ.Σ. κύριο Ιωάννη Καράσογλου
11.Μέλος του Δ.Σ. κύριο Γιώργο Καλοφωλιά
12.Μέλος του Δ.Σ. κύριο Δημήτρη Νασιούλη
13.ΓΣΕΕ
14.ΕΚΑ
15.Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ

Συνάδελφοι,

Με έκπληξη και αγανάκτηση λάβαμε το με αρ. πρωτ. 235/20 Ιανουαρίου 2009 έγγραφό σας που ανακινεί με δική σας προσωπική ευθύνη ζήτημα δήθεν μη οικονομικής τακτοποίησης της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης υπό τη διατυπωθείσα στο ίδιο έγγραφο απειλή περί μη συμμετοχής των εκλεγμένων νόμιμα αντιπροσώπων μας στο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Μας υποχρεώνετε λοιπόν να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα τα οποία αποτελούν περιεχόμενο Απόφασης του Δ.Σ. της Ένωσής μας το οποίο συνήλθε στις 22 Ιανουαρίου 2009 σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να εκτιμήσει και απαντήσει στο εν λόγω έγγραφό σας.
1.Ουδεμία σχετική απόφαση ή εξουσιοδότηση για την αποστολή του συγκεκριμένου εγγράφου, καθόσον γνωρίζουμε, δεν έχετε λάβει από το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ στο οποίο συμμετέχει ως εκλεγμένο μέλος του ο Πρόεδρος του ΔΣ μας Γιώργος Δεληκάρης. Μάλιστα όταν κατά την τελευταία συνεδρίασή του Δ.Σ. της 14/01/09 επιχειρήσατε –χωρίς να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης- να θέσετε τέτοιο ζήτημα, όχι μόνο δεν συμμετείχε ο Πρόεδρός μας και μέλος του ΔΣ σε αυτή, αλλά και αποχώρησε διαμαρτυρόμενος και μόνο για την εισαγωγή τέτοιου θέματος. Από όσο γνωρίζουμε ούτε και στην συνέχεια της συνεδρίασης απασχολήθηκε το Δ.Σ. με συζήτηση και λήψη απόφασης επ΄ αυτού. Επομένως με ποια νομιμοποίηση, ποιού οργάνου και κατόπιν ποιας απόφασης του Δ.Σ. ανοίγετε τέτοιο ζήτημα ;
2.Ο χρόνος που επίσης επιλέγετε δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κυριολεκτικά παραμονές Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ εκπνέει η θητεία του Δ.Σ. της και ενώ έχουν ήδη προκηρυχθεί οι αρχαιρεσίες και επίκειται η διεξαγωγή ενός καθοριστικού για το παρόν και μέλλον της ΠΟΣΠΕΡΤ και για τα εργασιακά ζητήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ Συνέδριο, επιλέγετε προσωπικά Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, παραβιάζοντας σχετική ρητή απόφαση του 21ου Συνεδρίου που διεξήχθη τον Φεβρουάριο 2006 να ανοίξετε ζήτημα οικονομικών υποχρεώσεων και μάλιστα αναδρομικά από το έτος 2003 μέχρι και σήμερα απαιτώντας μας, λίγες ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες, την καταβολή ποσού 127,000 ευρώ περίπου προκειμένου να συμμετάσχουν –όπως ισχυρίζεστε- οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας στο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ.
3.Θεωρούμε την ενέργειά σας αυτή ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ αφού παραβιάζει την δεσμευτική, για όλα τα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ, τη Διοίκησή της και όλα τα συλλογικά της όργανα, απόφαση του Συνεδρίου της, αλλά και εξελίχθηκε χωρίς ουδεμία αντίθετη σχετική απόφαση συλλογικού οργάνου. Την θεωρούμε επίσης ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ και ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ αφού γίνεται προκειμένου προδήλως να υπηρετήσετε τις συνδικαλιστικές και τις παραταξιακές σας σκοπιμότητες, την παραμονή του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας. Γνωρίζετε δε πολύ καλά ότι :
Α. Το 21ο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2006 με ενυπόγραφη πρόταση … των συνέδρων του, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος από εσάς σύνεδρος τότε, και σημερινός Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ, έλαβε απόφαση για τη διευθέτηση των συνδρομών και των τριών (3) τεχνικών σωματείων της ιδιωτικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ETITA, ETITBE, ETEΡ) για συμψηφισμό των συνδρομών των με την ισόποση νόμιμη επιχορήγηση που λαμβάνουν από την ΠΟΣΠΕΡΤ λόγω των ιδιαίτερα επαυξημένων λειτουργικών δαπανών τους, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι στεγάζονται και λειτουργούν εκτός γραφείων της ΠΟΣΠΕΡΤ με δική τους γραμματειακή και υλικοτεχνική υποστήριξη, γραμματεία, νομικούς συμβούλους, εκδόσεις, ιστοσελίδες, ενημερωτικά υλικά , χωρίς την καταβολή επιχορηγήσεων και κάθε είδους διευκολύνσεων που συντρέχουν για άλλα σωματεία μέλη κ.α. Με σχετική δε απόφασή του το Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ διευθέτησε οριστικά με τον ανωτέρω περιγραφόμενο τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα.
Β. Ουδέποτε αποκλείστηκαν από το δικαίωμα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ οι εκάστοτε εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας
Γ. Ουδέποτε κινήθηκε η προβλεπόμενη καταστατικά πειθαρχική διαδικασία για σωματείο – μέλος, πολύ περισσότερο μάλιστα αν ίσχυαν τα λεγόμενά σας για οφειλές τόσο σημαντικών ποσών επί 6 χρόνια συνεχώς
Δ. Την παραμονή κυριολεκτικά του Συνεδρίου και ενώ λήγει η θητεία του Δ.Σ. και επίκειται με δημοκρατικές διαδικασίες η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, επιλέγετε να ανοίξετε εσωτερικά μέτωπα με τρία από τα μαζικότερα και αγωνιστικότερα σωματεία – μέλη σας τα οποία ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησαν στον ιδιαίτερα δύσκολο ιδιωτικό τομέα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε ανάδειξη ζητημάτων για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δέχτηκαν την εργοδοτική λαίλαπα ακόμη και με αγωγή σε βάρος τους για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν και υπέστηκαν την σε βάρος τους ανισότιμη μεταχείριση από την Κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση του Ασφαλιστικού.
Καταγγέλλουμε τη πρακτική σας αυτή και ζητάμε να τοποθετηθούν επ΄ αυτής τόσο η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ όσο και όλα τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη σας –στα οποία συγκοινοποιούμε το έγγραφό σας προς ενημέρωσή τους- καθόσον η απειλή αποκλεισμού των αντιπροσώπων μας δυναμιτίζει την ενότητα και αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ αλλά και υπονομεύει τις δημοκρατικές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες συμμετοχής μας στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας αλλά και στις διαδικασίες του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ. Την αποκρούουμε δε ως παράνομη και αντισυναδελφική, σας επιστρέφουμε για τον λόγο αυτό το έγγραφό σας επιφυλασσόμενοι σε κάθε περίπτωση κάθε νόμιμου και συνδικαλιστικού μας δικαιώματος.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΔΙΔΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΟΣΠΕΡΤ: Συνδικαλισμός Υψηλών προδιαγραφών !!!

Τι γίνεται στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ;
Σε λίγες μέρες θα γίνει το συνέδριο της και είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει η ηγεσία της. Με την τακτική της τα τελευταία χρόνια και τις στενές της σχέσεις με την διοίκηση ήρθε απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΡΤ και με όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα.
Κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία προσπαθεί να κάνει ένα πραξικόπημα. Όπως ειπώθηκε στο τελευταίο ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν θα συμμετέχουν στο συνέδριο, όσοι δεν είναι «ταμειακώς τακτοποιημένοι», εννοώντας του εκπροσώπους των εργαζομένων στα ιδιωτικά ΜΜΕ.
Μέχρι τώρα τηρούνταν οι αποφάσεις του ΔΣ και Συνεδρίων της ΠΟΣΠΕΡΤ που είχαν αποφασίσει για την κάλυψη του σχετικού ποσού.
Αυτές τις αποφάσεις κάνουν ότι δεν τις γνωρίζουν παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί και λειτουργώντας πέρα από κάθε συνδικαλιστική δεοντολογία και Δημοκρατική πρακτική.

17 Ιαν 2009

Σε κρίσιμη καμπή τα κρατικά κανάλια

Στον σαφέστερο διαχωρισμό του διπλού ρόλου (εμπορικό και εκπαιδευτικό/ενημερωτικό) των κρατικών καναλιών στην Ευρώπη καταλήγει η συζήτηση στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της δημόσιας τηλεόρασης.

Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιείται με φόντο την ρεαλιστική πραγματικότητα της απαγόρευσης προβολής των διαφημίσεων στο prime time (9-11 μ.μ.) της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης, χωρούν όλες οι απόψεις: από τις ακραίες προτάσεις περί της αύξησης ή πλήρους κατάργησης των ενισχύσεων έως και τις «ψυχραιμότερες» όπως αυτή της προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της, τα βασικότερα σημεία τα οποία τα κράτη- μέλη και η Επιτροπή θα κληθούν να αποσαφηνίσουν είναι:

(α) η απεξάρτηση της έννοιας της υπηρεσίας γενικού συμφέροντος την οποία καλούνται να υπηρετήσουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, από τη δυνατότητα παράλληλης άσκησης δράσεων εμπορικής φύσης, όπως η "πώληση" διαφημιστικού χρόνου,

(β) η αναγνώριση της αποστολής γενικού συμφέροντος που πολλές φορές εκπληρώνουν και οι ιδιωτικοί πάροχοι και η ανάγκη διασφάλισης της ισορροπίας ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους παρόχους, στοιχείο το οποίο εξάλλου χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών οπτικοακουστικών Μέσων και

(γ) η πλήρης αξιοποίηση του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που δημιουργείται τόσο από την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας και την εμφάνιση παρόχων νέου τύπου ως προς τη διανομή οπτικοακουστικού υλικού, όσο και από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας παγκοσμιοποιημένης αγοράς των ΜΜΕ στην οποία καλούνται να δραστηριοποιηθούν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δημόσια και μη.

Ο ανταγωνισμός

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος της Κομισιόν κ. Νέλι Κρους, έχει ήδη καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αναθεώρηση της ανακοίνωσης για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις:

? καλύτερη εκτίμηση του αντίκτυπου που έχουν στην αγορά οι κρατικές ενισχύσεις στα νέα ΜΜΕ

? καθιέρωση αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου στο νέο περιβάλλον των ΜΜΕ και

? σαφέστερος καθορισμός της δημόσια αποστολής των ραδιοτηλεοπτικών φορέων κατά την είσοδό τους σε νέες αγορές ΜΜΕ.

"ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 17/1/09

Αναζητούνται άμεσες λύσεις στα προβλήματα της ψηφιακής

Έτος σημαντικών προκλήσεων για την υπόθεση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι το 2009, αφού τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, προκειμένου η χώρα να τηρήσει το ευρωπαϊκό ραντεβού του 2012.

Δύο μόλις μήνες πριν την προαναγγελθείσα έναρξη πιλοτικών επίγειων ψηφιακών εκπομπών και από τους ιδιώτες, το τοπίο παραμένει ακόμα θολό, αφού εκτός από τις εκκρεμότητες που ούτως ή άλλως «κληρονόμησε» το 2008, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα του μοντέλου ψηφιακής εκπομπής, πράγμα που πλήττει άμεσα τα συμφέροντα πρώτα από όλα των τηλεθεατών.

Επίσης στην αναμονή επ' αόριστον έχει μπει από το ΕΣΡ η έγκριση της πιλοτικής εκπομπής των περιφερειακών σταθμών, αφού η ανεξάρτητη αρχή περιμένει τις κινήσεις της πολιτείας προκειμένου να κινηθεί περαιτέρω. Επισημαίνεται ότι το θέμα αφορά και τους 42 σταθμούς που έχουν πάρει την έγκριση από το Ραδιοτηλεοπτικό, αφού εκκρεμούν ακόμα σημαντικά τεχνικά ζητήματα.

Ασυμφωνία ιδιωτών - ΕΡΤ

Ο «γόρδιος δεσμός» του ζητήματος του μοντέλου εκπομπής, ήρθε στο προσκήνιο μετά την αδυναμία συμφωνίας των ιδιωτών και της ΕΡΤ για το θέμα της σύστασης κοινής εταιρείας για τη διαχείριση των ψηφιακών δικτύων.

Η πρωτοπόρος στο θέμα της ψηφιακής ΕΡΤ, άρχισε να εκπέμπει με το μοντέλο mpeg2. Αντίθετα λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα από πέρυσι (όπως είχε γράψει σε σχετικό δημοσίευμα η «Ν») οι ιδιώτες έβαλαν πλώρη για το πιο σύγχρονο μοντέλο εκπομπής mpeg4 κατά κύριο λόγο προκειμένου να μην υποχρεωθούν λίγα χρόνια αργότερα να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις και αναβάθμιση του μοντέλου mpeg2.

Το θέμα ωστόσο δεν είναι τόσο απλό όσο ενδεχομένως φαίνεται. Ειδικότερα δεν είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι αποτελεί ένα δύσκολο πολιτικό πρόβλημα για τους αρμοδίους, οι οποίοι πρέπει με κοινή υπουργική απόφαση να καθορίσουν τις τεχνικές προδιαγραφές του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος. Αυτό γιατί εκτός από τους τηλεθεατές -αρκετοί εκ των οποίων έχουν ήδη προμηθευτεί συσκευές που λειτουργούν με το mpeg2-, αγγίζει και κάποιες ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, όπως οι αλυσίδες λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.

Δέσμη πολιτικών αποφάσεων

Παράλληλα και μαζί με το παραπάνω, μέσα στους επόμενους μήνες και έχοντας πάντοτε το βλέμμα στραμμένο προς το 2012 (ώστε να μπορεί να γίνει πλήρης μετάβαση στο νέο μοντέλο εκπομπής χωρίς ημίμετρα και ημιπαράνομες καταστάσεις όπως έγινε στο παρελθόν με την ιδιωτική τηλεόραση), θα πρέπει να καθοριστεί το οικονομικό αντάλλαγμα για το δικαίωμα χρήσης άδειας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, να υπάρξει υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των σταθμών που θα φιλοξενεί στις συχνότητές της η ΕΡΤ, να οριστικοποιηθεί το θέμα του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, να «καλυφθεί» με προεδρικό διάταγμα ο αριθμός των αδειών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και να προσδιοριστούν επακριβώς με ανάλογη πράξη οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις διαδικασίες αδειοδότησης.

Eπισημαίνεται ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης, προϋποθέτουν όλα τα προηγούμενα και προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μεταβούν πλήρως στο ψηφιακό μοντέλο εκπομπής έχοντας άδειες, θα πρέπει να προκηρυχθούν και να ολοκληρωθούν πριν από το 2012. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει και μια ακόμη κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με το θέμα των πάρκων κεραιών που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφιακή τηλεόραση.

Σε όλα αυτά απαραίτητη είναι η διενέργεια με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο των διαδικασιών αδειοδότησης από το ΕΣΡ και κυρίως χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, σαν αυτές που στο παρελθόν καθυστέρησαν τις διαδικασίες αδειοδότησης της αναλογικής τηλεόρασης.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

13 Ιαν 2009

Αθήνα, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα αποτελεί άλλη μια φρικαλεότητα της κρατικής και εργοδοτικής ασυδοσίας που ευδοκιμεί στον τόπο μας.


Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕΡ, εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων τεχνικών της Ένωσής μας, εκφράζουμε τη φρίκη, τον αποτροπιασμό και την οργή μας για την ανήκουστη κτηνωδία με την οποία μια ασύδοτη και μαφιόζικη εργοδοσία «τιμώρησε» μια συνδικαλίστρια, τη Γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών και Οικιακών Βοηθών, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η δολοφονική επίθεση εναντίον της με βιτριόλι είναι για εκείνη και για την οικογένειά της η σκληρότερη ίσως δοκιμασία που τους έχει ως τώρα επιφυλάξει η ζωή, για την Πολιτεία όμως και για τους φορείς και τους θεσμούς μιας κοινωνίας που θέλει να λέγεται πολιτισμένη είναι και θα παραμείνει ένα όνειδος. Η καταδίκη των υπόγειων διαδρομών Πολιτείας και εργοδοσίας πρέπει επιτέλους να είναι καθολική. Φτάνει πια.

Η χρόνια ανοχή και η αδιαφορία της Πολιτείας για το καθεστώς της υπενοικίασης εργαζομένων και για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στο χώρο των συνεργείων καθαρισμού την καθιστά συνυπεύθυνη. Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρούμε και το γεγονός ότι το, ίσως όχι και τόσο μεμονωμένο, περιστατικό της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα ελάχιστα προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. Εμείς ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με όσους (και είναι πολλοί) βρίσκονται στο πλευρό της.

Καλούμε την Πολιτεία, έστω και μετά την ύστατη ώρα, να αναλάβει έμπρακτα τις ευθύνες της, παρέχοντας πλήρη υλική και ηθική στήριξη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και στην οικογένειά της, διασφαλίζοντας την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και των ηθικών αυτουργών αυτής της επαίσχυντης φρικαλεότητας και εφαρμόζοντας επιτέλους τους νόμους που έχουν θεσπιστεί ακριβώς για να θέτουν κάποιους, υποτυπώδεις έστω, φραγμούς στην εργοδοτική ασυδοσία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος Δημήτρης Καραπανάγος

12 Ιαν 2009

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Σεμίνα Διγενή εκφράζει την πρόθεσή της να παραιτηθεί από την ΕΡΤ, αφού όπως λέει η ίδια, τις δύο προηγούμενες, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης, δεν είχε κάνει δεκτή την παραίτησή της, ενώ ουδέποτε, την ''κάλυψε'' σε δημοσιεύματα που την ήθελαν να λαμβάνει εξωφρενικά ποσά ως μισθό για τη δουλειά της. Ετσι, εγκαταλείπει, τουλάχιστον για φέτος, οτιδήποτε σχετίζεται με την εκπομπή της, αλλά και με την ΕΡΤ, γενικότερα.

Αναλυτικά, η Σεμίνα Διγενή, αναφέρει στην επιστολή της:

''Αγαπητέ πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ θερμά που δεχτήκατε την τρίτη κατά σειρά παραίτησή μου, κατανοώντας τους λόγους που δεν ανέχομαι πλέον την ανάμειξη του ονόματός μου σε κοστολόγια εταιρειών παραγωγής, προβλημάτων και όχι εκπομπών.

Επειδή, όμως, τη συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής, σας την πρότεινα εγώ και επειδή «συμπτωματικά» μετά από τη διαπίστωση του λάθους εκ μέρους όλων μας, άρχισε καθημερινά να εμπλέκεται το όνομά μου σε απίστευτα ποσά με τα οποία -όπως γνωρίζετε κι εσείς και οι συνεργάτες μου και κυρίως οι υπεύθυνοι παραγωγής- δεν έχω ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση, αποφασίζω να μην επιτρέψω στον εαυτό μου να υποστεί περαιτέρω κακοποίηση, γιατί περί κακοποίησης πρόκειται.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την άψογη συμπεριφορά σας απέναντί μου, αλλά και για τη βοήθεια και τη στήριξη στο ξεκίνημα της εκπομπής. Ολοι γνωρίζαμε ότι «έπαιζε» σε λάθος μέρα και ώρα, όλοι παραδεχόμασταν ότι γινόταν καλή δουλειά, όμως, όπως λέγατε κι εσείς, «η ΕΡΤ θέλει χρόνο για να χτίσει εκπομπές».

Ο δικός μου χρόνος, όμως, (αντοχών και υπομονής) μόλις τελείωσε και παρότι αγαπώ αυτό που κάνω, το σταματάω εδώ για το καλό όλων. (Υπενθυμίζω ότι η πρώτη μου παραίτηση δόθηκε σε σας πριν από έναν χρόνο, όταν έβλεπα ότι η εκπομπή, παρά τις προσπάθειες όλων μας, δυσκολευόταν να ορθοποδήσει απέναντι σε ζωντανές εκπομπές καυτής πολιτικής επικαιρότητας, και η δεύτερη τον Νοέμβριο παρουσία του κ. Γόντικα, όταν άρχισε να πρωταγωνιστεί το όνομά μου σε ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα).

Ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Καλημέρη για την πρότασή του να παραμείνω σύμβουλός σας, αλλά και σας που πριν από μία εβδομάδα μού προτείνατε να συνεχίσω τη συνεργασία μου με τη ΝΕΤ. Ηταν τιμή για μένα η δουλειά μου στη ΝΕΤ, αλλά δεν διεκδικώ πλέον ούτε ένα ευρώ από τη δημόσια τηλεόραση, όπως δεν διεκδίκησα -και φυσικά δεν πήρα- ούτε ένα ευρώ από το κοστολόγιο των 14 εκπομπών του «Τοπ Στόρις». Καλή τύχη''.

Από εδώ και πέρα, η Σεμίνα Διγενή σκοπεύει να ασχοληθεί εντατικά με την προετοιμασία του ολοκαίνουργιου διαδικτυακού καναλιού που ετοιμάζει με τον τίτλο «yourinfotainment.com», το οποίο, σχεδιάζεται να ''ανεβεί'' στο Internet τον ερχόμενο μήνα.

8 Ιαν 2009

Ψηφιακές προκλήσεις και απειλές για τη δημόσια τηλεόραση

Η έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης και η σύγκλιση των Μέσων δημιουργούν νέες συνθήκες για τις τηλεοπτικές αγορές και επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα στους δημόσιους τηλεοπτικούς φορείς. Kαι τούτο διότι οι δημόσιοι φορείς στο σύνολό τους τείνουν να ακολουθούν τις ψηφιακές εξελίξεις παρά να πρωταγωνιστούν. Αντίθετα, τα κίνητρα για την πρώιμη υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι μεγαλύτερα για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς φορείς. Πιο σημαντικό είναι ότι οι ιδιωτικοί φορείς έχουν εύκολη πρόσβαση σε πόρους για να χρηματοδοτήσουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις και σχέδια. Τείνουν επίσης να σχηματίζουν συμμαχίες με άλλους φορείς στους τομείς της τηλεόρασης, της πληροφορικής ή τις τηλεπικοινωνίες σε μια βάση αρκετά ευέλικτη και συχνά μη προβλέψιμη για την κατάληξή της. Σε γενικές γραμμές, η ψηφιακή εποχή όσον αφορά στους δημόσιους τηλεοπτικούς φορείς σηματοδοτεί σημαντικές προκλήσεις και απειλές, αλλά παράλληλα τους προσφέρει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μερικές από τις βασικές απειλές που καταγράφονται όσον αφορά στο μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, είναι:

Πρώτον, σε μια εποχή που οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις, το κόστος της ψηφιοποίησής τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα υψηλό. Kαι αυτοί γιατί οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς καλούνται να εκπέμπουν τα προγράμματά τους ταυτόχρονα σε ψηφιακή και αναλογική μετάδοση για να προσεγγίσουν όλους τους τηλεθεατές των χωρών τους, όπως τους επιβάλλει ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Kυρίως θα πρέπει να το κάνουν αυτό έως ότου η αναλογική μετάδοση διακοπεί οριστικά. Επομένως οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς δεν επωφελούνται άμεσα από το φθηνότερο κόστος μετάδοσης που συνδέεται με την ψηφιακή τηλεόραση. Οι ιδιωτικοί φορείς, ιδίως της συνδρομητικής τηλεόρασης, δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και μπορούν να «μεταφέρουν» τους συνδρομητές που έχουν στην αναλογική μετάδοση στην ψηφιακή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα διαμέσου της παροχής κάποιων κινήτρων.

Δεύτερον, η ικανότητα των δημόσιων φορέων να προσφέρουν στους τηλεθεατές δημοφιλή προγράμματα έχει σημαντικά επηρεαστεί από το αυξανόμενο κόστος της παραγωγής τους. Τα τελευταία χρόνια, οι ιδιωτικοί φορείς, τόσο της συνδρομητικής, όσο και της δωρεάν τηλεόρασης, έχουν κατορθώσει να διασφαλίσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα τόσο των αθλητικών συναντήσεων, όσο και δημοφιλών και εμπορικών κινηματογραφικών ταινιών, με αποτέλεσμα οι τιμές αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους να αυξηθούν δυσθεώρητα και κυρίως να αποκλείσουν εκ των πραγμάτων τους δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς στις τηλεοπτικές πλειοδοσίες για αγορά και παραγωγή προγραμμάτων. Εμφάνες παράδειγμα αυτού είναι οι αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Τρίτον, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς καλούνται να αντιμετωπίσουν το κόστος της ψηφιοποίησής τους, καθώς και της αγοράς δημοφιλών, αλλά ακριβών, προγραμμάτων με έσοδα που στην πράξη είναι στάσιμα και δεν αυξάνονται σύμφωνα με τον τηλεοπτικό πληθωρισμό. Το ανταποδοτικό τέλος το οποίο αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο μερίδιο των εσόδων τους είτε παραμένει σταθερό είτε έχει αυξηθεί μόνον οριακά. Τα εμπορικά έσοδά τους, που κυρίως προέρχονται από τις διαφημίσεις, τελούν υπό αμφισβήτηση, ενώ, σημαντικοί περιορισμοί έχουν τεθεί όσον αφορά στις εμπορικές δραστηριότητες των δημόσιων τηλεοπτικών φορέων. Τούτο σημαίνει ότι δεν έχουν την ευχέρεια να εκμεταλλευτούν επαρκώς τις εμπορικές ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται ή ακόμη και να σχηματίσουν προσοδοφόρες κοινοπραξίες με εμπορικούς συνεταίρους στον τομέα τους ή με άλλους φορείς. Ακόμη, ο διττός τρόπος χρηματοδότησης των δημόσιων τηλεοπτικών φορέων (τέλος και διαφημίσεις) αμφισβητείται από τους ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι τους κατηγορούν ότι υπονομεύουν τον υγιή ανταγωνισμό, αφού χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για να επιδοτήσουν εμπορικές επιχειρήσεις ή δραστηριότητες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τη δημόσια αποστολή τους.

Με άλλα λόγια τα στάσιμα έσοδα δεν παρέχουν τη δυνατότητα στους δημόσιους τηλεοπτικούς φορείς να χρηματοδοτήσουν τα ψηφιακά τους σχέδια και να αγοράσουν ή να προβούν στην παραγωγή δημοφιλών προγραμμάτων. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητές τους να θέσουν σε λειτουργία πρόσθετες ή νέες υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναγκαίες για την επιβίωσή τους στο ψηφιακό πολυκαναλικό περιβάλλον.

Ωστόσο και σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς φορείς, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς έχουν κάποιες δυνατότητες που τους παρέχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτές είναι:

Πρώτον, μακροβιότητα και σταθερότητα. Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς της Ευρώπης είναι η μακροβιότητά τους, καθώς λειτουργούν στο πεδίο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους ιδιώτες ανταγωνιστές τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έως πρόσφατα, η ραδιοφωνία και η τηλεόραση ταυτιζόταν με τους δημόσιους φορείς. Με άλλα λόγια, η ταυτότητά τους είναι αναγνωρίσιμη απ' όλους τους πολίτες κι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην εποχή της πολυκαναλικής τηλεόρασης όπου θα λειτουργούν εκατοντάδες κανάλια, αγωνιώντας να τα γνωρίζει ο μέσος τηλεθεατής. Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ο παράγοντας αυτός δεν λειτουργεί πάντα υπέρ των δημόσιων τηλεοπτικών φορέων ούτε μπορεί να θεωρείται δεδομένος.

Οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το γεγονός ότι εμφανίζουν μεγαλύτερο βαθμό σταθερότητας σε σχέση με πολλούς ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, και ιδίως στο κοντινό μέλλον, θα χαρακτηρίζονται από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και αγοραπωλησίες, καθώς και συνεχείς διαφοροποιήσεις όσον αφορά στη σύνθεση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Δεύτερον, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς μπορούν να ισχυριστούν ότι προσφέρουν μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων, καθώς λόγω του καταστατικού τους χάρτη οφείλουν να παρέχουν μια πληρότητα και ποικιλομορφία προγραμμάτων στο ευρύ κοινό. Επίσης, τα περισσότερα προγράμματά τους χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα. Μπορούν όμως να το κάνουν αυτό επειδή έχουν την ευχέρεια να λειτουργούν δύο κανάλια. Ωστόσο, στην ψηφιακή εποχή και λόγω της συμπίεσης των συχνοτήτων, οι ιδιωτικοί φορείς θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας παράλληλων καναλιών και μάλιστα σε διαφορετικές θεματικές περιοχές. Ετσι, η πάλαι ποτέ πολυμέρεια προγράμματος ή προγραμματική πληρότητα που μόνον οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς μπορούσαν να προσφέρουν στη νέα εποχή μπορεί να προσφερθεί και από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

Τρίτον, σε γενικές γραμμές θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς προσφέρουν μια πλήρη υπηρεσία σε ικανοποιητικό ή χαμηλό κόστος για τους τηλεθεατές. Συχνά όμως υποστηρίζεται ότι τα ιδιωτικά κανάλια ελεύθερης λήψης είναι περισσότερο επωφελή για τους τηλεθεατές. Τα ψηφιακά πακέτα συνδρομητών κοστίζουν πολύ περισσότερο στους τηλεθεατές, αλλά προσφέρουν πολύ περισσότερα κανάλια και επιλογές. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα επιλογής είναι παραπλανητική, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα κανάλια δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προσφέρουν επαναλήψεις προγραμμάτων ή ταινίες, και κυρίως ελάχιστα νέα προγράμματα.

Αντίθετα, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Arthur Andersen, τα ποσά που δαπάνησαν οι δημόσιοι φορείς για την παραγωγή προγραμμάτων ανάμεσα στο 1992 και το 1996 αυξήθηκαν από το 63% των γενικών τους εσόδων στο 65%. Από την άλλη πλευρά, τα ποσά που δαπάνησαν οι ιδιωτικοί φορείς στην ίδια περίοδο μειώθηκαν από 54% σε 51% των γενικών εσόδων τους. Οπότε το επιχείρημα είναι ότι στην ψηφιακή εποχή που θα απαιτηθούν μεγάλες ποσότητες προγραμμάτων για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση είναι εξωπραγματικό να ισχυρίζεται κανείς ότι πρέπει να επιβληθούν νέες περικοπές στα έσοδα των κρατικών φορέων, εκτός κι αν τελικός στόχος είναι η ζήτηση αυτή να καλυφθεί από εισαγωγές, κυρίως αμερικανικών, προγραμμάτων.

Τέλος, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς είναι ακόμη ισχυροί στις μέρες μας όχι μόνον γιατί τους υποστηρίζουν οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους για ευνόητους λόγους, αλλά κυρίως γιατί το ίδιο το κοινό μετά τα δέκα ή δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης κρίνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι η δημόσια τηλεόραση είναι αναγκαία συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία του τηλεοπτικού συστήματος.

Δυνατότητες επέκτασης

Οι προκλήσεις είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς δεν είναι ανίσχυροι μπροστά στη νέα ψηφιακή εποχή. Εχουν στη διάθεσή τους έναν αριθμό δυνατοτήτων που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν. Αυτές είναι:

- Δυνατότητες για περισσότερες τηλεοπτικές υπηρεσίες, καθώς έχουν την τεχνογνωσία και υποδομή.

- Η θεαματική γεωγραφική επέκταση της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής αγοράς τους προσφέρει νέες δυνατότητες, καθώς οι δημόσιοι φορείς των χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης έχουν ανάγκη την τεχνογνωσία και τα προγράμματα των δημόσιων φορέων της Δυτικής Ευρώπης.

- Επέκταση της συνεργασίας με άλλους δημόσιους φορείς στην Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτές τις δυνατότητες δεν είναι εύκολο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς να τις εκμεταλλευτούν πλήρως, καθώς αντιμετωπίζουν τη συντονισμένη επίθεση των ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι τους κατηγορούν ότι με τα δημόσια έσοδα επιδοτούν ή χρηματοδοτούν τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Παρά τη σύγχυση που επικρατεί όσον αφορά στην ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεοπτικής αγοράς, η αβεβαιότητα γίνεται πιο περίπλοκη όταν εντοπίζεται στη δημόσια τηλεόραση, καθώς αντιμετωπίζει έναν αριθμό απειλών και προκλήσεων όσον αφορά στην επιβίωσή της. Ωστόσο, όπως αναφέραμε, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς έχουν στη διάθεσή τους έναν αριθμό πλεονεκτημάτων σε μια αγορά που ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί. Το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την ικανότητα των φορέων της να συνδυάσουν τις αμφισβητήσεις όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης τους, ιδίως το γεγονός ότι τα έσοδά τους παραμένουν στάσιμα, με το αυξανόμενο κόστος λειτουργίας και τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό.

Αναδιάρθρωση προϊόντος

Τέλος, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς μπροστά στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το προσφερόμενο προϊόν τους. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να α αυξήσουν τις προσφορές τους και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, δημιουργώντας έστω ιδιωτικές εταιρείες για να εκμεταλλευτούν τα νέα τηλεοπτικά δεδομένα. Συμπερασματικά, παρά το γεγονός ότι οι δημόσιοι φορείς αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση στη μακρόχρονη ιστορία τους, όπως αύξηση ανταγωνισμού, συρρίκνωση εσόδων, μείωση της τηλεθέασης, αύξηση ελέγχου των οικονομικών τους, θα κατορθώσουν να επιβιώσουν εάν προβούν σε γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις, κυρίως όμως να είναι ευέλικτοι στα κελεύσματα των καιρών. Οσοι από αυτούς τους δημόσιους φορείς δεν αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχουν στην επόμενη δεκαετία.

Τα περισσότερα κανάλια «μαγνήτης» για το κοινό

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την απήχηση της ψηφιακής τηλεόρασης στα μέλη του κοινού προκύπτουν από την εξέταση της βρετανικής εμπειρίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Ipsos-RSL. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 19% των Βρετανών έχουν ψηφιακή τηλεόραση στα νοικοκυριά τους που σημαίνει ετήσια αύξηση της τάξης του 6%. Επίσης 8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι προτίθενται να γίνουν συνδρομητές της ψηφιακής τηλεόρασης στο εγγύς μέλλον. Από τους υπάρχοντες συνδρομητές το 80% από αυτούς χρησιμοποιούν τη Sky Digital, ενώ μόνον το ένα τρίτο είναι συνδρομητές στη καλωδιακή τηλεόραση, και μόνον το ένα πέμπτο στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της OnDigital (θα αλλάξει σε ITV Digital). Περισσότεροι από τους συνδρομητές της αναλογικής τηλεόρασης έχουν στραφεί στην ψηφιακή και η συντριπτική πλειοψηφία (95%) ανήκει στη Sky Digital.

Οι «πρώιμοι αποδέκτες» της ψηφιακής τηλεόρασης ήταν κυρίως άρρενες κάτω των 34 ετών και υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Ωστόσο, οι πρώιμοι αποδέκτες δεν ήταν φανατικοί τηλεθεατές. Ο λόγος να γίνουν συνδρομητές της ψηφιακής τηλεόρασης ήταν κυρίως οι δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία της ψηφιακής. Από την άλλη πλευρά, αυτοί που έχουν υιοθετήσει πρόσφατα την ψηφιακή τηλεόραση είναι κυρίως τακτικοί τηλεθεατές και αυτό που τους ενδιέφερε ήταν η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία επιλογή τηλεοπτικών υπηρεσιών και προγραμμάτων.

Ακόμη, από την έρευνα συνάγεται ότι οι βασικοί λόγοι για τους πρώιμους συνδρομητές της ψηφιακής τηλεόρασης ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός των καναλιών, η καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου καθώς και ο κατάλληλος χρόνος προβολής των κινηματογραφικών ταινιών. Επίσης, ήταν πολύ καλά ενημερωμένοι για τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τηλεόραση.

Υπηρεσίες

Αυτά τα κίνητρα ισχύουν εν πολλοίς και για τους μετέπειτα συνδρομητές. Ομως ο νέος συνδρομητής της ψηφιακής τηλεόρασης έχει λιγότερες απαιτήσεις.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στον τρέχοντα πληθυσμό της ψηφιακής τηλεόρασης οι αμφίδρομες υπηρεσίες, όπως οι τηλεαγορές, το e-banking, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο κ.λπ., έχουν λιγότερη σημασία, καθώς μόνον ένας στους δέκα δείχνει να τις χρησιμοποιεί. Επίσης, οι Ηλεκτρονικοί Οδηγοί Προγράμματος (ΗΟΠ), παρά την ευρεία διαφήμισή τους, δεν τυγχάνουν αντίστοιχης χρήσης από τους Βρετανούς συνδρομητές της ψηφιακής τηλεόρασης. Να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο χαμηλός βαθμός χρήσης των αμφίδρομων υπηρεσιών της ψηφιακής τηλεόρασης δεν σημαίνει ότι οι συνδρομητές δεν είναι ενήμεροι για τις δυνατότητές τους.

Αδιαφορία

Οσον αφορά στην αντίδραση των συνδρομητών στην αμφίδρομη διαφήμιση, εκείνοι που δείχνουν ενδιαφέρον είναι οι συνδρομητές νεαρής ηλικίας 15-34 ετών.

Αυτά όσον αφορά στον πληθυσμούς της ψηφιακής τηλεόρασης. Οταν όμως οι ερευνητές στράφηκαν προς τον συνολικό πληθυσμό, διαπίστωσαν ότι το 73% των ερωτηθέντων δεν έδειχναν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνουν συνδρομητές της ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο από την υπάρχουσα προσφορά των δωρεάν καναλιών που έχουν στους δέκτες τους. Εάν όμως το βασικό κίνητρο για να γίνουν συνδρομητές της ψηφιακής τηλεόρασης έως πρόσφατα ήταν ότι τους πρόσφερε έναν επιπλέον αριθμό καναλιών, τότε οι ιθύνοντες της ψηφιακής τηλεόρασης θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτήν την πρόσφατη τάση. Σ. Π.

Ευοίωνες προβλέψεις για το «οιονεί βίντεο»

Οι υπηρεσίες «οιονεί βίντεο» ή «Video on Demand» σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις των αναλυτών πρόκειται να γνωρίσουν μια σημαντική ανάπτυξη έως το 2004. Σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2005, ο αριθμός των νοικοκυριών που θα χρησιμοποιεί το «Video on Demand» θα αυξηθεί στα 238 εκατομμύρια δημιουργώντας έσοδα της τάξης των 18 δισ. δολαρίων. Η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Η Βόρειος Αμερική θα αντιστοιχεί στο 53% της παγκόσμιας αγοράς σε επίπεδο εσόδων, αλλά το ποσοστό της θα είναι 31% σε επίπεδο νοικοκυριών. Ο λόγος της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτής οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι απαιτούσε ένα πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά στην κατασκευή της υποδομής, αλλά και στις επιφυλάξεις των μεγάλων αμερικανικών κινηματογραφικών εταιρειών ότι θα έχανε σημαντικά έσοδα από τις ενοικιάσεις των έργων από τα βίντεο κλαμπ (που ανέρχονται στο ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων τους), καθώς το «Video on Demand» στην πράξη τα καταργεί.

Του Στέλιου Παπαθανασόπουλου "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Απαγορεύθηκε η προβολή διαφημίσεων σε όλα τα κρατικά κανάλια της Γαλλίας στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης (prime-time). Με απόφαση του Νικολά Σαρκοζί, η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Ιανουαρίου και στο εξής τα κρατικά κανάλια της Γαλλίας δεν θα μεταδίδουν κανένα εμπορικό μήνυμα από τις 8 έως τις 11 το βράδυ. Η απόφαση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και ήδη έχουν προγραμματιστεί απεργιακές κινητοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη κατάργηση των διαφημίσεων στη γαλλική κρατική τηλεόραση μέχρι το 2011.

Οι αλλαγές στα Μέσα Ενημέρωσης το 2009

Δύσκολα θα καταφέρει το 2009 να αποποιηθεί τη βαριά κληρονομιά που του κληροδοτεί η χρονιά που πέρασε στη μιντιακή αγορά. Mε έντονο το κοντράστ μιας αδύναμης κυβέρνησης να ηγηθεί των μεγάλων εξελίξεων στο πεδίο της ψηφιακής TV, της EPT, της κρατικής διαφήμισης και της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και μιας ισχυρής αλλά αμήχανης αγοράς που εξαρτάται από τις ορέξεις της διαφημιστικής δαπάνης, το 2009 κομίζει τα δικά του αγκάθια στην ήδη ακανθώδη αγορά.

Aλλαγή προέδρου στην EPT: Eνώ η ιδιωτική πρωτοβουλία αναζητεί τον βηματισμό της, η EPT έχει την... πολυτέλεια να συζητά αν ο επικεφαλής της μπορεί ή όχι να πάει το καράβι στην ψηφιακή εποχή. Aν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν ο Πρ. Παυλόπουλος θα συνεχίσει να διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του πρώην υπουργού Tύπου με αρμοδιότητες για τα MME, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις περί αντικατάστασης του προέδρου της EPT Xρ. Παναγόπουλου με πιθανότερη εκδοχή την ισχυροποίηση του Π. Λουκάκου, νυν εντεταλμένου συμβούλου και επικεφαλής των ψηφιακών καναλιών.

Πτώση Διαφήμισης: H πτώση της διαφημιστικής δαπάνης δεν αναμένεται να σταματήσει στο 10% καθώς οι προβλέψεις μιλούν για περαιτέρω κατήφορο της τάξεως του 25%-30% το α΄ τρίμηνο του 2009. Πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του δράματος το οποίο θα βιώσουν τα Mέσα αντανακλούν τα κανάλια τα οποία δεν είναι γνωστό αν να τερματίσουν (όλα) όρθια το 2009, παρά το ισχυρό DNA επιβίωσης που τα χαρακτηρίζει. H αγορά μιλά για τη μεγαλύτερη πτώση των διαφημιστικών εσόδων όλων των εποχών (-35%) και για μείωση των εσόδων το α΄ εξάμηνο από 400 εκατ. ευρώ, σε 280 εκατ. ευρώ (120 εκατ. ευρώ λιγότερα). Aναλυτές αναφέρουν ότι δεν θα σημειωθεί ταμειακή ανάταξη πριν από το τέλος Mαρτίου του 2010.

Aλλαγή προγράμματος: Σε έναν γενικό κανόνα επιβίωσης στην κρίση οι επιταγές είναι πανομοιότυπες: Eπαναλήψεις σειρών, προγράμματα χαμηλού κόστους όπως ριάλιτι, τηλεπαιχνίδια, μαγκαζίνο, πολιτικά «στρογγυλά τραπέζια», κους κους και ξένες σειρές. Kαι όλα αυτά με δεδομένο ότι το κόστος αγοράς όλων αυτών ισούται με το 1/10 της αξίας παραγωγής μιας ελληνικής σειράς ενώ παράλληλα εγγυώνται τριπλάσια αποκομιδή διαφημιστικών εσόδων. Tο ενημερωτικό πρόγραμμα πρέπει και αυτό να περικόψει τα έξοδά του μειώνοντας τις μεγάλες αποστολές στο εξωτερικό και εντείνοντας τις συνέργειες με τα άλλα κανάλια.

H ψηφιακή TV: Tα ιδιωτικά κανάλια (MEGA, ANT-1, ALTER, ALPHA, STAR, ΣKAΪ και Mακεδονία TV) - αναμένεται να εκπέμψουν πιλοτικά και σε ψηφιακό σήμα ενώ η προσφορά τηλεοπτικού «περιεχομένου» (ταινιών, σειρών, ντοκιμαντέρ, σπορ) θα παρέχεται πλέον και από τον υπολογιστή (μέσω Internet -IPTV) αλλά και μέσω κινητού (Mobile TV). Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος των πομπών για Aθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά η ψηφιοποίηση για όλη τη χώρα, υπολογίζεται γύρω στα 80- 100 εκατ. ευρώ. Tο κόστος για την αγορά αποκωδικοποιητών θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια, για περίπου 7,4 εκατ. συσκευές (ψηφιακού σήματος ώστε να το «διαβάζουν» οι παλιές τηλεοράσεις).

H IPTV: Ήδη, πακέτα «triple play» διαθέτουν οι Vivodi, η On Telecoms (σε συνεργασία με το στούντιο Fox), η Forthnet, ο OTE με το Conn-x TV, ενώ σύντομα αναμένεται λανσάρισμα και από τη HOL.

Περικοπές: Στη μεθοδολογία των περικοπών δαπανών των μιντιακών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται οι απολύσεις. H αγορά κάνει λόγο για 800 άτομα συνολικά ενώ τον χορό έχουν σύρει ήδη το Alter (20 εργαζόμενοι) και ο «Eλεύθερος Tύπος (22). Πρόγραμμα απολύσεων λέγεται ότι συγκροτεί και ο ΔOΛ, ενώ ο θεσμός της εθελουσίας εξόδου, που καθιερώθηκε από τον Flash, θα γίνει καθεστώς σύντομα στην «Eλευθεροτυπία» και στα μεγάλα κανάλια. H «Eλευθεροτυπία», ο «Eλεύθερος Tύπος» και η «Aπογευματινή» ανήγγειλαν ήδη επαναδιαπραγμάτευση των μισθών των στελεχών με υψηλές αποδοχές.

Tο χαρτί και οι προσφορές: H τιμή του χαρτιού έχει αυξηθεί περίπου κατά 30% μέσα στο 2008 ενώ οι προμηθευτές ζητούν αύξηση 7% για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα και το κόστος των προσφορών αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη για την αγορά δικαιωμάτων κινηματογραφικών ταινιών, βιβλίων και CDs.

H κερδοφορία: Mεγάλο διακύβευμα αποτελεί η κερδοφορία. H πτώση κατά 232,2% των εισηγμένων εκδοτικών ομίλων τους πρώτους εννέα μήνες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα δίνει το τέμπο του τι μέλει γενέσθαι.

O Tύπος: Στον κυριακάτικο Tύπο ante portas περιπτέρου βρίσκονται 3 ακόμη τίτλοι ενώ στον χώρο των περιοδικών αναμένεται αναστολή εκδόσεων, ένθεση τίτλων σε μεγάλες εφημερίδες, μείωση της διαφημιστικής δαπάνης κατά 30% και έντονος κατακερματισμός.

ΤΗΣ ΣONIAΣ XAΪMANTA

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)