Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει αξία στο παραγόμενο προϊόν της. Για να πετύχουμε την αναβάθμιση χρειάζονται αλλαγές:
Στη λειτουργία. Στη διοίκηση. Στις διαδικασίες.
Αυτό δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται μεθοδική δουλειά. Θέλει συνέπεια και σοβαρότητα. Και αν θέλουμε να έχουν οι αλλαγές διάρκεια, τότε οι κινήσεις μας πρέπει να είναι οργανωμένες, μελετημένες και ψύχραιμες.
Σήμερα είμαι εδώ για να σας περιγράψω τους στόχους που βάλαμε σε πρώτη φάση και τι πετύχαμε. Κληρονομήσαμε μια αρνητική κατάσταση. Έπρεπε πρώτα απ΄ όλα να την αποτυπώσουμε. Να δούμε τι απ όλα όσα ακούγαμε για την ΕΡΤ ήταν πραγματικά.
Το πρώτο που διαπιστώσαμε ήταν μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω της αναξιοκρατίας, της σπατάλης, του τρόπου λειτουργίας.
Υπάλληλοι που πληρωνόντουσαν υπέρογκα ποσά και άνθρωποι που πληρωνόντουσαν και δεν ερχόντουσαν στην ΕΡΤ. Παραλάβαμε μια ΕΡΤ που προσποιούταν ότι ήταν ένα κανάλι με εμπορικούς στόχους ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένας σπάταλος οργανισμός και χωρίς στρατηγική στόχευση.
Με το πέρας της πρώτης φάσης θέλαμε να βάλουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς. Οι αλλαγές που έχουμε ήδη δρομολογήσει θα αποκαταστήσουν το κύρος της δημόσιας τηλεόρασης, την έννοια της αξιοκρατίας και την αναβάθμιση του ρόλου της στην κοινωνία προς όφελος του πολίτη σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται από την παρούσα, υπηρεσιακή διοίκηση και η δεύτερη από την επόμενη.
Α’ ΦΑΣΗ
1. Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στις 14 συμβάσεις συμβούλων του Προέδρου και των 2 εντεταλμένων συμβούλων του Προέδρου. Είναι απαράδεκτο να έχει 14 συμβούλους (διαφορά με το πνεύμα εργασίας). Εξοικονόμηση: 1.080.000 ευρώ οι σύμβουλοι Προέδρου και 450.000 ευρώ οι 2 εντεταλμένοι (σύνολο 1.530.000).
2. Βάλαμε τέλος σε όλες τις συμβάσεις που δεν είχαν προϊόν εργασίας - κάποιες ήταν αργομισθίες- ( 68 συμβάσεις, 2.340.000)
3. Καταργούμε το καθεστώς συνταξιούχοι - συμβασιούχοι (από τον Ιούλιο 2010)
4. Καταργήσαμε τις αμοιβές των επιτροπών, όπου μέλη των επιτροπών ήταν κυρίως προνομιούχοι μόνιμοι υπάλληλοι. (εξοικονόμηση 400.000)
5. Ζητήσαμε από τους Γενικούς Διευθυντές και δέχτηκαν να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά 30% (εξοικονόμηση 350.000 και συμπεριλαμβάνεται και η μη καταβολή μπόνους).
6. Μειώσαμε τις αποδοχές δημοσιογράφων με αποκλειστικές συμβάσεις (108 άτομα, εξοικονόμηση 560.000).
7. Εδραιώσαμε κλίμακα μείωσης των μισθών που ξεκινάει από το 5% και που φτάνει το 50% των υψηλόμισθων.
8. Μειώσαμε τον αριθμό των συμβασιούχων (250 συμβάσεις) που έχει δικαίωμα να προσλάβει η ΕΡΤ κατά 20% και ελπίζουμε ότι στο τέλος του έτους αυτό θα έχει αποφέρει σημαντικά ποσά για την ΕΡΤ.
Σύνολο εξοικονόμησης Α φάσης: 6.905.000 ευρώ
- Αυτή η μείωση δεν εμπεριέχει κανένα κριτήριο αξιολόγησης. Έγινε με μόνο γνώμονα τα ποσά. Αδιανόητα ποσά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
9. Προχωράμε σε επαναξιολόγηση και επαναδιαπραγμάτευση του κόστους όλων των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.
Αξιολόγηση θα γίνει από την επόμενη διοίκηση.
Β’ ΦΑΣΗ
Η 2η φάση θα ξεκινήσει με την επιλογή της νέας διοίκησης:
Νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος με αλλαγή νόμου για τον διαχωρισμό.
Στόχοι:
- Πρόγραμμα
- Οργανόγραμμα
- Αξιολόγηση
Πρόγραμμα:
Στρατηγικός σχεδιασμός του προγράμματος της ΕΡΤ με βασικό στόχο την ποιότητα σε
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟ. Εδώ θα αποφασιστεί ποιες εκπομπές μένουν και ποιες φεύγουν.
Οργανόγραμμα:
Η στρατηγική και οι στόχοι καθορίζουν τις ενέργειες που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ. Επαναπροσδιορισμός των υπηρεσιών και λειτουργιών και δομών της ΕΡΤ όπως πχ τον κόμβο της. Αυτό απαιτεί ένα νέο οργανόγραμμα όπου θα είναι ξεκάθαρο ποιες θέσεις εργασίας είναι μόνιμες και ποιες δεν είναι. Πόσοι και ποιοι θα είναι συμβασιούχοι. Οι προσλήψεις θα γίνονται με όσα προβλέπει ο Νόμος του ΑΣΕΠ Όσον αφορά στη ψηφιακή τηλεόραση, αυτό που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία αλλά παράλληλα θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε το κόστος και τους στόχους του προγράμματος των τριών ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ.
Αξιολόγηση:
Το πρόγραμμα αλλά και το προσωπικό της ΕΡΤ θα υπάγεται σε αξιολόγηση και η αξιολόγηση αυτή θα υπάγεται σε έλεγχο από την διακομματική επιτροπή της Βουλής. Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΡΤ θα καλούνται να ανακοινώσουν την στρατηγική τους και να δώσουν απολογισμό στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.
Δημοσιοποίηση μισθών:
Σε ό,τι αφορά την δημοσιοποίηση μισθών επαναλαμβάνω ότι είναι παράνομη. Καλώς ή κακώς είναι παράνομη και έως ότου αλλάξει αυτός ο νόμος εγώ θα τον τηρήσω. Θα ζητήσω αλλαγή του νόμου στο πλαίσιο του Συντάγματος, έτσι ώστε να έχουμε το δικαίωμα να αναρτούμε στο διαδίκτυο τις αμοιβές των υψηλά με το οποίο τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη της ΕΡΤ θα μας δίνει το δικαίωμα να αναρτούμε τις αποδοχές τους στο διαδίκτυο.
Αξιοκρατία - Διαφάνεια - Ποιότητα
Αυτό υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και αυτό εργαζόμαστε να κάνουμε πράξη και στην ΕΡΤ. Τα εθνικά κανάλια είναι δημόσια αγαθά. Σκοπός μας δεν είναι να τα απαξιώσουμε. Σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι να τους δώσουμε αξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου