Το δρόμο για την ταχεία είσοδο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη αγορά της παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις νέες προτάσεις που κατέθεσε για το θέμα του ψηφιακού μερίσματος.
Ειδικότερα, η Ε.Ε., στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε (την Τετάρτη 28.10.2009) παροτρύνει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην ταχεία απελευθέρωση του αναλογικού ραδιοφάσματος -υιοθετώντας το σύστημα επίγειων ψηφιακών εκπομπών στην τηλεόραση- προκειμένου οι συχνότητες του αναλογικού φάσματος που θα απελευθερωθούν να αξιοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 3ης και 4ης γενιάς, που επιτρέπουν βίντεο συνεχούς ροής, πλήρη περιήγηση διαδίκτυο και ταχεία τηλεφόρτωση σε συσκευές κινητού τηλεφώνου.
Με την κίνηση αυτή, όταν εφαρμοσθεί, διευρύνεται τόσο το πελατολόγιο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όσο και το είδος των υπηρεσιών τους αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις προτάσεις, «οι ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νέο ραδιοφάσμα για παροχή διαδικτυακών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε περιοχές όπου δεν έχει ακόμη φτάσει η σταθερή τηλεφωνία.
Επίσης οι ελεύθερες πλέον αναλογικές συχνότητες μπορούν να αξιοποιηθούν για νέες, καινοτόμες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ραδιοφάσμα, όπως τα νέα διαδραστικά κανάλια τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας».
Αλλαγή στις ισορροπίες
Με την αλλαγή αυτή στο σύστημα εκπομπών τηλεοπτικών υπηρεσιών, οι Βρυξέλες -οι οποίες επισημαίνεται ότι τείνουν εδώ και καιρό ευήκοα ώτα στο ισχυρότατο λόμπι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (κινήσεις για ταχεία ανάπτυξη του Mobile TV κλπ)- θεωρούν ότι θα τονωθεί ο ανταγωνισμός στον ευρύτερο χώρο των ηλεκτρονικών media, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, εάν η μετάβαση στην ψηφιακή γίνει συντονισμένα θα προκύψουν οικονομικά οφέλη που θα κυμανθούν μεταξύ 20 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε διάστημα 15ετίας, σε σύγκριση με μεμονωμένη δράση χωρών της Ε.Ε.). Πρόκειται για ποσό που θα προέλθει στο μεγαλύτερο μέρος του από την παροχή νέων υπηρεσιών και αφορά κυρίως τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Στην πραγματικότητα, η τεχνολογική αυτή πρόοδος στον τομέα των τηλεοπτικών εκπομπών αποτελεί το όχημα για μια ουσιαστική αλλαγή ισορροπιών στον ευρύτερο χώρο των τηλεοπτικών υπηρεσιών, αφού μέσω αυτής, δίνεται πεδίο ανάπτυξης και δραστηριοτήτων, σε νέους παίκτες.
Η κατανομή του ψηφιακού μερίσματος που προωθείται από τις Βρυξέλλες, βάζει δυναμικά στο τηλεοπτικό παιχνίδι, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες όπως φαίνεται θα είναι οι κερδισμένες από τη μοιρασιά του ψηφιακού μερίσματος.
Μετάβαση με «συνοπτικές διαδικασίες»
Η Βίβιαν Ρέντινγκ, Ευρωπαία επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Ηλεκτρονικά Μέσα, κάλεσε, με σχετική ανακοίνωση (28.10.2009), τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τη μετάβαση πριν από την 1η Ιανουαρίου 2012, ημερομηνία που έχει θέσει η Ε.Ε., στις χώρες μέλη για την πλήρη υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας.
Οι προτάσεις για το ψηφιακό μέρισμα που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή προβλέπουν την εναρμόνιση των τεχνικών όρων για τη χρήση της υποζώνης των 790-862 MHz , «έτσι ώστε η ενιαία αγορά να μην είναι κατακερματισμένη όταν οι χώρες της Ε.Ε. προχωρήσουν σε άνοιγμα της υποζώνης για νέες υπηρεσίες στη χώρα τους».
Οι φορείς παροχής υπηρεσιών και οι κατασκευαστές συσκευών και εφαρμογών θα μπορούν στη συνέχεια να ασκούν τις δραστηριότητές τους πέραν των συνόρων, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν ευκολότερα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες «περιαγωγής» όταν ταξιδεύουν. Υπενθυμίζεται ότι μια παρόμοια προσέγγιση προετοίμασε το έδαφος για την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων τύπου GSM, στη δεκαετία του 1990.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, η Επιτροπή θα επιδιώξει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον χάρτη πορείας, και, πριν από την οριστικοποίηση των προτάσεων, θα έχει περαιτέρω συζητήσεις με υφιστάμενους και δυνητικούς χρήστες του ραδιοφάσματος σχετικά με πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Με αργούς ρυθμούς
Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη χώρα μας. Το ενδεχόμενο να βρεθούμε λίγο πριν από την αλλαγή, για μια ακόμη φορά μπροστά σε ένα αρρύθμιστο τηλεοπτικό πεδίο, καλούμενοι να αντιμετωπίσουμε με συνοπτικές διαδικασίες, σειρά ζητημάτων (αδειοδοτήσεις, θέματα εκπομπών κ.ά.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πιθανότητα.
Η πιλοτική λειτουργία για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια προχωρά αργά και με προβλήματα, ενώ για τα περιφερειακά βρίσκεται ακόμα στην εκκίνηση.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"