11 Οκτ 2009

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα»:
«Εν αναμονή της απόφασης για τη σύνθεση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, η φημολογία για το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κρατική τηλεόραση οργιάζει και τα πιο απίθανα ονόματα κάνουν την εμφάνισή τους σε ιστολόγια και δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο. Οποία και αν είναι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, το βέβαιο είναι ότι θα παραλάβει μια Βαβέλ τεραστίων διαστάσεων με υπερβάλλον προσωπικό, καρεκλοκένταυρους, αργόμισθους, στελέχη των οποίων οι αμοιβές ξεπερνούν αυτές του Πρωθυπουργού και μια αντιπαλότητα ανάμεσα στη διοίκηση και τους συνδικαλιστές που υπονομεύει οποιαδήποτε απόπειρα εξυγίανσης. Θα παραλάβει δηλαδή έναν οργανισμό με πολλά, μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα, τα οποία παραμένουν ως σήμερα άλυτα, είτε επειδή οι αρμόδιοι δεν είχαν την πολιτική βούληση είτε επειδή δεν μπορούσαν να τα λύσουν. Τα καυτά ζητήματα στην ΕΡΤ αυτή τη στιγμή είναι τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά της τα οποία καμία διοίκηση ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει. Το μεγαλύτερο ίσως από αυτά είναι το υπερβάλλον προσωπικό που εξακοντίζει το κόστος λειτουργίας της στα ύψη. Επισημαίνεται ότι για τις αμοιβές μόνιμου και έκτακτου προσωπικού η ΕΡΤ διαθέτει ετησίως 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. διατίθενται για τις αμοιβές των 3.850 μονίμων και τα 30 εκατ. για τις αμοιβές των συμβασιούχων. Το συνολικό ποσόν αντιστοιχεί στο 55% των ετησίων δαπανών της εταιρείας, από τις οποίες μόνο το 17% διατίθεται για την παραγωγή προγράμματος με αποτέλεσμα η κρατική τηλεόραση να υπολείπεται κατά πολύ των ιδιωτικών σταθμών σε αυτό τον τομέα, παρ’ ότι τα έσοδά της είναι πολύ μεγαλύτερα. Ανάμεσα στους υπαλλήλους υπάρχουν και πολλοί που υποαπασχολούνται και αμείβονται αδρά, όπως αρκετοί δημοσιογράφοι οι οποίοι είτε έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και δεν έχουν προαχθεί σε διευθυντικές θέσεις είτε ανήκουν πολιτικά στην αντίπαλη της εκάστοτε κυβέρνησης πτέρυγα και διατηρούνται σε κατάσταση «χειμερίας νάρκης».

Παράλληλα ωστόσο συμβαίνει το παράδοξο να προσλαμβάνονται εκατοντάδες συμβασιούχοι, προκειμένου αφενός να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, αφετέρου να καλυφθούν ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των συμβασιούχων να ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 1.300! Μπορεί ο κ. Παναγόπουλος να δηλώνει ότι σκοπός της ΕΡΤ δεν είναι να πληρώνει υπαλλήλους, αλλά στη δημόσια τηλεόραση δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώνονται ορισμένοι υπάλληλοι με αστρονομικές αμοιβές. Από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου διαβεβαιώνουν ότι ο νέος Πρωθυπουργός σχεδιάζει γενναίες περικοπές στους υψηλόμισθους που εργάζονται στην ΕΡΤ. Τα golden boys, αλλά και τα golden girls της Αγ. Παρασκευής προετοιμάζουν ήδη τις μελλοντικές τους κινήσεις καθώς έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι golden μέρες για αρκετούς από αυτούς τελειώνουν σε λίγο. Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΡΤ απασχολούνται δύο εντεταλμένοι σύμβουλοι που αμείβονται με περίπου 16.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά) και 14 σύμβουλοι γενικών θεμάτων οι αμοιβές των οποίων ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ μηνιαίως (μεικτά). Αν σε αυτά προσθέσουμε πρόσθετες αμοιβές για έξοδα παράστασης και τα έξοδα διοργάνωσης ειδικών συμβουλίων και συνεδριάσεων θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αμοιβές πολλών στελεχών τις ΕΡΤ ξεπερνούν κατά πολύ τις αμοιβές των ελλήνων βουλευτών. Όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι συμβάσεις πολλών από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ δεν πρόκειται να ανανεωθούν, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι αμοιβές των νέων στελεχών δεν πρόκειται να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ τον μήνα.»


Για την ανανέωση στην ΕΡΤ διαβάζουμε και στο «Έθνος» πως: «Για τις ανάγκες του νέου οράματος θα αναζητηθεί ένας ικανός μάνατζερ, δημοσιογράφος ή οικονομολόγος. Παρά το γεγονός ότι έχει οργιάσει η ονοματολογία, ο ένας μετά τον άλλον οι «μνηστήρες» διαψεύδουν. Έτσι μετά τους Γ. Παπαχρήστο και Ν. Μεγγρέλη, ήρθε η σειρά του Ν. Φελέκη («Κόσμος του επενδυτή») να το διαψεύσει, ενώ δεν ισχύει ότι ο Στ. Μαλέλης δέχτηκε πρόταση για πρόεδρος της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να προηγηθεί διαγωνισμός για τον διορισμό του προέδρου της ΕΡΤ και να εγκριθεί από Βουλή και ΕΣΡ. Παράλληλα, πρέπει να ρυθμιστεί και η εκκρεμότητα της απομάκρυνσης του Χρ. Παναγόπουλου (παρέδωσε ήδη το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο), το συμβόλαιο του οποίου λήγει το 2012 και ορίζει αποζημίωση ίση με τους μισθούς που απομένουν (περί 500.000 ευρώ μεικτά). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρ. Παναγόπουλος θα διαπραγματευθεί την αποζημίωση του και ενδεχομένως να διευκολύνει την κυβέρνηση παραιτούμενος για ένα μικρότερο ποσό. Άλλωστε κρατά στο χέρι την τύχη των 120 συμβασιούχων που εργάζονται σε εκπομπές, η σύμβαση των οποίων πρέπει να ανανεωθεί για να συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα.»

www.newstime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες

2012 (1) Αγγελιόσημο (1) αγορά (2) Αδειοδότηση (1) ΑΕΜΕΤ (1) αθλητές (1) Αναλογική (1) ανταγωνισμός (1) ΑΝΤΕΝΝΑ (1) αξιολόγηση (1) ΑΠΕ (2) απεργία (2) απογραφή (1) Αntenna (1) βόμβα (1) ΒΟΥΛΗ (4) ΓΓΕ (2) Γερουλάνος (12) δημιουργοί (1) ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (13) δημοσιογράφοι (2) Διαφήμιση (6) διαφημιστικά έσοδα (1) ΔΙΕΘΝΗ (1) Διευθύνων Σύμβουλος (1) ΔΟΛ (1) ΔΣ (2) ΕΕ (1) ΕΕΤΤ (3) ειδήσεις (1) εισαγγελέας (2) ΕΙΤΗΣΕΕ (2) εκπαίδευση (1) Εκπαιδευτική (1) εκπομπή (2) έλεγχος (1) εμπορευματοποίηση (1) ενημέρωση (3) έξοδα (2) επαρχιακός Τύπος (1) ΕΠΗΕΑ (1) ΕΠΗΕΜ-Θ (1) Επιτροπή θεσμών (2) Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (1) Επίτροπος (1) Επιχορήγηση (2) εργαζόμενοι (3) ΕΡΤ (63) ΕΣΗΕΑ (3) ΕΣΗΕΜ-Θ (1) ΕΣΗΕΜΘ (1) έσοδα (2) ΕΣΠΗΤ (1) ΕΣΡ (4) εταιρείες ΜΜΕ (1) ΕΤΕΡ (1) ΕΤΗΠΤΑ (1) ΕΤΙΤΑ (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) εφημερίδες (1) εφημεριδοπώλες (1) ηλεκτρονικά ΜΜΕ (1) Θέμα (1) Θεσσαλονίκη (2) καθοδήγηση (1) Καλημέρης (3) ΚΑΝΑΛΙΑ (4) Κανάλια (1) ΚΕΕΠ (1) Κεντρική Μακεδονία (1) Κίνα (1) κρατική διαφήμιση (1) Λαμπράκης (1) Μακεδονία TV (2) μείωση αποδοχών (3) μέτρηση τηλεθέασης (1) Μίνως Κυριακού (1) οργανόγραμμα (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) παιδική ηλικία (1) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (9) παραγωγοί (1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1) Περικοπή κόστους (3) περιοδικά (1) Πεταλωτής (2) ΠΟΕΣΥ (2) ποιοτικό (1) πολιτικοί (1) πολιτισμός (2) ΠΟΣΠΕΡΤ (1) πρόγραμμα (6) πρόεδρος (6) πρόσκληση ενδιαφέροντος (1) προτάσεις (1) προϋπολογισμός (3) πρωθυπουργός (1) πρωταθλημάτα IAAF (1) Ραδιομέγαρο (2) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (4) Ρούπερτ Μέρντοκ (1) σαπουνόπερα (1) σερβική τηλεόραση (1) Σίγμα TV (1) συμβάσεις (3) Συμβασιουχοι (8) Τηλεμαραθώνιος (2) τηλεοπτική αγορά (1) τηλεοπτικό (1) Τηλεοραση (44) τραγουδιστές (1) υποχρεώσεις (1) Υφαντής (1) Χούκλη (1) ΨΗΦΙΑΚΗ (24) AGB (4) ALFA (1) ALTER (1) ANT (2) DIGEA (4) DTTV (6) DVB (6) EPG (1) Euro 2012 (1) Eurovision 2010 (1) FLASH (1) FOX Televizija (1) Fox tv (2) GOLDEN BOYS (1) IPTV (1) media (1) media service (1) MEGA (1) MME (43) Mundial 2010 (1) TV (1) UNICEF (2)