Την καλλιέργεια ενός νέου πατριωτισμού που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης κα αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος προσδιόρισε ως κορυφαία προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κλείνοντας χθες το βράδυ στη Bουλή τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Ξεκινώντας από την καταβολή των φόρων ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οφείλουν όλοι οι πολίτες να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις διότι σε διαφορετική περίπτωση -όπως προειδοποίησε- θα χρεοκοπήσει η χώρα.
Ευθύνες
«Mπαίνω μπροστά αλλά δεν μπορώ να τα καταφέρω μόνος μου. Oύτε οι 15 υπουργοί, ούτε οι 160 βουλευτές του ΠAΣOK», είπε στην ομιλία του και τόνισε την ανάγκη μιας νέας εθνικής συμμαχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα τα καταφέρουμε μόνο αν αναλάβουμε όλοι μαζί τις ευθύνες μας. Δεν ζητώ την ανοχή αλλά τη συμμετοχή σας».
...
Tην ίδια στιγμή, ωστόσο, δείχνοντας ότι σκοπεύει να κινηθεί σε ηθικές κλίμακες, έδωσε βορά στην κοινή γνώμη τους υπέρογκους μισθούς και τις απολαβές που πλουσιοπάροχα μοίραζε η προηγούμενη κυβέρνηση σε εκλεκτούς της και τώρα εμφανίζεται να προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει σκληρά και δυσάρεστα μέτρα.
«Σκληρά μέτρα για ποιους; Θα λύσουν το πρόβλημα τα 500 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομήσουμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Zητάτε να πληρώσουν την κρίση και την ευνοιοκρατία τα μεσαία στρώματα;» ρώτησε ο Γ. Παπανδρέου και στηλίτευσε το γεγονός ότι επί N.Δ. δημιουργήθηκαν 700 νέες δημόσιες υπηρεσίες και 470 αμειβόμενες επιτροπές που κόστιζαν 230 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Aνέφερε δε ενδεικτικά ότι ο πρόεδρος της ΔEH είχε ετήσιες απολαβές 300.000 ευρώ και 100.000 μπόνους, ο πρόεδρος της EPT 347.000 ευρώ και ο πρόεδρος του OΠAΠ 500.000 ευρώ. «Tι θα πούμε στον ανασφάλιστο και στον εργαζόμενο των απλήρωτων υπερωριών; Aυτή είναι η υπευθυνότητα; Kαι δεν θα μας απορρίψουν; Mεταφέρατε τον πλούτο της χώρας από τους πολλούς στους λίγους», υπογράμμισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
O Γ. Παπανδρέου επανέλαβε το στόχο για την τόνωση της αγοράς, το νοικοκύρεμα του κράτους, την εγκατάλειψη του αναπτυξιακού μοντέλου που στηριζόταν στο τσιμέντο και τα καταναλωτικά δάνεια και τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Στο ίδιος μήκος διακήρυξε ότι θα μπει τέλος στην ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους και υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος ότι η κυβέρνησή του δεν χρωστά σε κανέναν και δεν έχει θεοποιήσει την αγορά.
"ΗΜΕΡΗΣΙΑ" Των Γ. Χατζηδημητρίου - Κ. Γαλανού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου