Προ των ευθυνών τους αναμένεται να τεθούν σύντομα αρκετοί δημοσιογράφοι ΜΜΕ που συντηρούνται με δημόσιο χρήμα και βρίσκονται σε καθεστώς αργομισθίας ή υποαπασχόλησης.
Παράλληλα αρχίζουν να αισθάνονται αμήχανα ορισμένα μέλη της ΕΣΗΕΑ που κατά παράβαση του καταστατικού της Ενωσης στελεχώνουν γραφεία Τύπου υπουργείων, ΔΕΚΟ, οργανισμών, ή επιχειρήσεων προσκρούοντας σε «ασυμβίβαστα».
Η επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην οποία προτίθεται να βάλει τους μηχανισμούς του Δημοσίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί τριγμούς σε κρατικοδίαιτα ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Αθήνα 984, Κανάλι Βουλής, Αγροτικό Κανάλι) που έχουν λειτουργήσει - ελέω ΕΣΗΕΑ - ή συχνά και με παρέμβαση συνδικαλιστών της Ενωσης ως «κέντρα υποδοχής» αργομίσθων την εξουσία των οποίων ουδείς τολμά να αμφισβητήσει.
Και κανείς βέβαια δεν τολμά να τους βάλει να εργαστούν. Στελέχη του υπ. Εσωτερικών προτίθενται να προτείνουν τη στελέχωση Γραφείων Τύπου ΔΕΚΟ και υπουργείων από δημοσιογράφους, μόνον όταν το οργανόγραμμα το προβλέπει σαφώς.
Πιο ακραίο αλλά πιθανό το ενδεχόμενο να τεθεί η απασχόληση σε δημόσιες θέσεις υπό την αίρεση της αποδέσμευσης των δημοσιογράφων (με άδεια άνευ αποδοχών) από ασυμβίβαστες ιδιότητες.
Τη συγκυρία εκμεταλλεύθηκε στο σωστό timing η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» που ζήτησε από τους δημοσιογράφους, χωρίς σπέρμα απειλής (προς το παρόν) να δηλώσουν (έως τις 20/10) αν εργάζονται - έστω και αμισθί - σε Γραφεία Τύπου.
Την ίδια ώρα που η ΕΣΗΕΑ αδυνατεί να εκλέξει προεδρείο κυβέρνηση και ιδιωτικές επιχειρήσει επιχειρούν να βάλουν τάξη. Υπολογίζεται πάντως ότι οι αργομισθίες στην Αθήνα φθάνουν τις 2.000 ενώ φαίνεται ότι η αργομισθία αποτελεί συστατικό του DNA ορισμένων δημοσιογράφων καθώς οι περισσότεροι έχουν πάνω από μια.
Η ΕΡΤ
Για τις αμοιβές μόνιμου και έκτακτου προσωπικού η ΕΡΤ διαθέτει ετησίως 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. διατίθενται για τις αμοιβές των 3.850 μονίμων και τα 30 εκατ. για συμβασιούχους. Ο λογαριασμός αντιστοιχεί στο 55% των ετησίων δαπανών της εταιρείας, από τις οποίες μόνο το 17% διατίθεται για το Πρόγραμμα με αποτέλεσμα η κρατική τηλεόραση να υπολείπεται κατά πολύ των ιδιωτικών σταθμών παρ΄ ότι τα έσοδά της είναι πολύ μεγαλύτερα.
Νεόκοπος βουλευτής και έμπειρος δημοσιογράφος συγκεντρώνει στοιχεία προκειμένου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις αργομισθίες στις διευθύνσεις της ΕΡΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον στη Γενική Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης ο αριθμός ίσως να ξεπερνά και τους 200.
Αλλωστε στην ΕΡΤ υπάρχουν δύο ειδών αργόμισθοι: α)οι «φίρμες» με εθισμό στις αργομισθίες που... μοναδικό τους χρέος είναι να περνούν από το ΑΤΜ και β) οι υποαπασχολούμενοι με 2η και 3η εργασία στον ιδιωτικό τομέα που περνούν ελάχιστα από το Ραδιομέγαρο.
Στην συνομοταξία εντάσσονται και όσοι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και πληρώνονται αδρά. Ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΡΤ, δημοσιογράφος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (η θέση του προέδρου θα ανατεθεί μάλλον σε manager) θα κληθεί να ζητήσει από τους αργόμισθους είτε να αποχωρήσουν είτε να εργαστούν (επιτέλους).
Το αγροτικό κανάλι
Εντωμεταξύ τα σπασμένα «γαλάζιων» υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης (Χατζηδάκη, Κοντού, Μπασιάκου) καλούνται να πληρώσουν 49 «πραγματικοί» εργαζόμενοι στην παραγωγή εκπομπών για αγρότες που μεταδίδουν ΕΤ-1 και ΕΤ3.
Οι 49 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 13 δημοσιογράφοι, δοκίμασαν την περασμένη Τρίτη δυσάρεστη έκπληξη όταν τους γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Μπατζελή να αναστείλει τη λειτουργία του καναλιού μέχρι νεοτέρας λόγω ελλείψεως κονδυλίων και ενδεχομένως επειδή είναι γνωστό ότι το «αγροτικό κανάλι συνιστά γραφείο υποδοχής αργόμισθων».
Αν και αποφασίστηκε η έκδοση υπομνήματος προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ανεστάλη η πρωτοβουλία όταν η Κ.Μπατζελή διαβεβαίωσε ότι «θα ενημερωθεί και θα επανέλθει δριμύτερη».
"ΗΜΕΡΗΣΙΑ" της Σόνιας Χαϊμαντά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου